Nykymaailma kannustaa tai vaatii meitä usein antamaan kaikkemme ja vielä vähän lisää, olemaan saatavilla, venyttämään rajojamme ja voimavarojamme äärimmilleen. Voit kokea, ettet osaa tai pysty irtautumaan työn tekemiseen liittyvistä ajatuksista ja rasitteista vapaa-aikanakaan. Mutta missä kulkee raja? Ja miksi sen vetäminen on niin tärkeää? Mitä tapahtuu jos alatkin asettamaan rajoja venymiselle ja mietit asiaa enemmän oman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. Jospa lopettaisit sinnittelyn ja venymisen…
Korvaamattomuuden harha
Törmään valmennuksissa todella usein siihen, että moni kokee, että heidän panoksensa on niin arvokas, ettei ilman heitä asiat sujuisi tai tehtävät eivät tulisi lainkaan tehdyksi. On varmasti ns. ”pullonkaulatehtäviä”, joista riippuu esimerkiksi muiden töiden eteneminen, mutta oikein tarkasti katsottuna niitä on erittäin harvoin. Tai kyseessä voi olla rakenteellinen ongelma tai resurssipula.
Työpaikalla, kotona, ystävyyssuhteissa ajatus korvaamattomuudesta voi olla jollain tapaa voimaannuttava, mutta myös ongelmallinen. Kun uskomme olevamme välttämättömiä, saatamme polttaa itsemme loppuun, unohtaa omat tarpeemme ja jättää rajat vetämättä.
Totuus on kuitenkin, että kukaan ei ole täysin korvaamaton.
Jos jättäisimme tehtävän tekemättä, rajaisimme tai lyhentäisimme työpäiväämme, maailma jatkaisi pyörimistään, aurinko nousisi aamullakin. Organisaatiot sopeutuvat, ihmiset löytävät uusia ratkaisuja, ja elämä jatkuu. Korvaamattomuuden harha voi siis estää meitä asettamasta selkeitä rajoja ja huolehtimasta omasta hyvinvoinnistamme. Sitä paitsi todennäköisesti saisit enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa hyvällä energialla, kuin pidentämällä työpäivää kuvitellen, että teet enemmän.
Miksi rajoja tarvitaan?
Rajanvetäminen ei ole merkki heikkoudesta, vaan päinvastoin se on itsearvostuksen ja kestävyyden merkki. Selkeät rajat suojelevat hyvinvointia: Ylikuormittuminen johtaa uupumukseen. Kun tiedämme, missä rajamme kulkevat, voimme ehkäistä loppuun palamista. Lisäksi ne parantavat ihmissuhteita ja työhyvinvointia: Kun sanomme rehellisesti ”ei” silloin, kun emme pysty tai jaksa, rakennamme terveempiä ja rehellisempiä suhteita ja vapautamme aika ja energiaa, sekä vähennämme stressiä tulevaisuudessa.
Rajat edistävät tehokkuutta. Kun keskitymme olennaiseen ja emme yritä tehdä kaikkea, suoriudumme paremmin ja tuottavammin.
Kuinka vetää rajat?
Rajanvetäminen vaatii harjoittelua, mutta muutama periaate auttaa:
Tunnista omat tarpeesi – Mitkä asiat rasittavat sinua? Mitä tarvitset voidaksesi hyvin?
Kommunikoi selkeästi – Älä pelkää sanoa ”ei” tai kertoa, mitä tarvitset.
Tee rajoista konkreettisia – Päätä työajat, aseta henkisiä ja fyysisiä rajoja ihmissuhteissa.
Pidä kiinni päätöksestäsi – Älä peräänny pelkästään siksi, että pelkäät toisten reaktioita.
Korvaamattomuuden harha voi pitää meidät kiinni jatkuvassa suorittamisessa, mutta rajanvetäminen antaa meille vapauden hengittää.
Kun opimme kunnioittamaan omia rajojamme, opimme myös arvostamaan itseämme ja elämään tasapainoisemmin. Sinä et ole korvaamaton—ja juuri siksi on tärkeää huolehtia itsestäsi.
Miltä tämä sinusta tuntuu? Oletko huomannut vaikeuksia rajojen vetämisessä omassa elämässäsi?
Rajanvetäminen voi tapahtua monella eri tavalla riippuen tilanteesta ja omasta persoonallisuudesta. Tässä muutama ajatus oleellisimmista tekijöistä omien rajojen havainnoinnin ja asettamisen suhteen.
- Aika- ja ajankäyttörajojen asettaminen
Määritä selkeät työajat ja pidä niistä kiinni. Vastaa työviesteihin vain työaikana, vapaa-aika on vapaa-aikaa. Varaa aikaa omille harrastuksille ja rentoutumiselle ilman syyllisyyttä. Opettele sanomaan ”ei” silloin, kun aikataulusi on jo täynnä. Tämä vaatii usein paljonkin harjoittelua, sekä oman ajattelun näkökulmasta, mutta myös siksi, että ”opetat” muille miten ja milloin vastaat esimerkiksi sähköposteihisi.
- Emotionaaliset rajat ihmissuhteissa
Älä ota vastuuta toisten tunteista tai ongelmista yli oman jaksamisesi. Kerro rehellisesti, jos et jaksa kuunnella tai auttaa juuri sillä hetkellä. Vältä tunneryöppyjä ja dramaattisia tilanteita, jos ne kuluttavat ja kuormittavat sinua.
- Mielipiteiden ja arvojen kunnioittaminen
Älä anna muiden vähätellä omia näkemyksiäsi—omat mielipiteesi ovat yhtä arvokkaita kuin muidenkin. Pysy vahvana, jos joku yrittää manipuloida sinua muuttamaan mieltäsi vastoin tahtoasi. Se ei tarkoita taipumattomuutta vaan sitä, että pidät huolta omien näkökulmiesi esiintuomisesta ja kuulluksi tulemisesta.
- Työn ja sosiaalisen elämän tasapainotus
Kuormituksen hallitsemiseksi, älä tee kaikkea yksin vaan delegoi tehtäviä rohkeasti, jos mahdollista. Delegointikin vaatii harjoittelua, koska voit kokea, että olisit itse tehnyt jo tehtävän valmiiksi ja perehdytyskin vie aikaa. Kaikki muutos on hetken aikaa pieni tai suurempi rasite, mutta pitkällä aikavälillä delegoinnissa on paljon hyviä asioita mukana. Sinun työkuormasi kevenee ja delegoitu henkilö voi kokea luottamusta ja innostusta uudesta ja sopivalla tavalla haastavasta työtehtävästä. Pidä kuitenkin huolta siitä, että hänen työkuormansa ei kasva liian suureksi. Lisäksi rajoita rohkeasti jatkuvaa tavoitettavuutta ja salli itsellesi taukoja. Luo selkeät erot työ- ja vapaa-ajan välillä, jotta et uuvuta itseäsi liikaa.
Rajanvetäminen vaatii harjoittelua, mutta mitä paremmin tunnistat omat tarpeesi ja pystyt pitämään niistä kiinni, sitä helpommaksi se muuttuu.
Miten arjen tavat ja rutiinit voivat tukea rajanvetoa
Vahvat arjen rutiinit voivat auttaa vahvistamaan rajojen asettamista ja hyvinvointia. Mieti alla olevia tapoja tai olemassa olevia omia tapojasi ja viilaa niitä tukemaan tilannettasi.
- Aamurutiinit
Aloita päivä rauhallisesti—vältä puhelimen selailua heti herätessäsi. Määritä aamulle muutama pieni rituaali, kuten venyttely, lyhyt ulkoilu, aamutreeni tai kahvikupin nauttiminen ilman kiirettä. Tee lista päivän tärkeimmistä tehtävistä ja priorisoi ne.
- Taukojen pitäminen työpäivän aikana
Muista pitää säännöllisiä taukoja, vaikka tuntuisikin kiireiseltä. Lyhyt ulkoilu tai hengitysharjoitus voi auttaa palautumaan tehokkaasti. Aseta itsellesi aikaraja työasioiden hoitamiseen, jotta et venytä työpäivää loputtomiin.
- Liikunta ja kehon huolto osaksi arkea
Liiku tavalla, joka tuntuu hyvältä – jo kevyt kävely tai venyttely auttaa. Toki suosittelen myös kehoa kuormittavaa kuntoliikuntaa. Pidä huolta kehostasi säännöllisesti venyttelemällä tai vaikka harrastamalla joogaa tai muuta palauttavaa liikuntaa. Juo tarpeeksi vettä ja pidä huolta säännöllisestä ravinnosta ilman liiallista stressiä.
- Terveet ihmissuhderutiinit
Opi sanomaan ”ei” silloin, kun et jaksa tai ehdi. Varaa aikaa läheisille ihmisille, mutta älä ylikuormita itseäsi sosiaalisilla velvoitteilla. Älä vastaa viesteihin heti, jos se tuntuu kuormittavalta, sinulla on oikeus omaan aikaan. Osoita rakkautta päivittäin tärkeille ihmisille.
- Ilta- ja palautumisrutiinit
Vältä puhelimen käyttöä liian myöhään, jotta uni ei häiriinny. Tee iltaisin jotain rauhoittavaa, kuten lukeminen, musiikin kuuntelu tai kevyt venyttely. Muistele tai kirjaa ylös päivän hyvät asiat, jotta voit lopetella päivän positiivisessa mielentilassa.
Arjen tapojen ei tarvitse olla monimutkaisia, mutta niiden säännöllinen toteuttaminen tekee elämästä hallittavampaa ja auttaa ylläpitämään rajoja.
”Velvollisuus itseä kohtaan on pyhin ja ensimmäinen: siitä seuraavat kaikki muut velvollisuudet.” – Eino Leino

Marko