Kesä on ajanjaksona ympäristö, joka ohjaa monella tapaa tapojen taustalla sekä itse tapoja. Valon ja lämmön myötä moni kokee oman energisyyden kasvavan ja mielialan kohentuvan. Tämä omassa olotilassa tapahtuva muutos johtaa usein siihen, että omaa hyvinvointia ja jaksamista tukevien tapojen ylläpitäminen tai uusien tapojen opettelu esimerkiksi liikuntaan ja värikkääseen syömiseen liittyen voi tuntua helpommalle kesällä verrattuna talviaikaan.
Koululaisten jäätyä kesälomille muuttaa se monen perheen totuttuja yhteisiä tapoja mm. syömiseen, liikkumiseen ja uneen liittyen. Lomalla aikaisten heräämisvelvoitteiden jäätyä tauolle, tulee illasta helpommin ja höllemmin annettua itselle ja myös lapsille lisäaikaa nukkumaan menemiseen ja syömisrytmikin saattaa muovautua enemmän eteläeurooppalaiseen tyyliin.
Kesään liittyvä ”kesäfiilis” on mielentila, joka ohjaa tekoja, valintoja ja ajankäyttöä.
Kesäfiilis ohjaa varmasti tavalla tai toisella jokaisen ruoka- ja juomavalintoja kuin huomaamatta joko terveelliseen tai ei niin terveelliseen suuntaan. Pitkän talven jälkeen kesästä saa ja kuuluukin nauttia ja moni haluaakin ottaa kesän ns. rennommin, mitä tulee elämäntapoihin. Tietyt raamit omien tapojen suhteen on kuitenkin viisasta pitää, sillä muutoin kesän jälkeen paluu hyvinvointia ja jaksamista tukeviin tapoihin voi tuntua kovinkin suurelle ponnistukselle.
Onko kesäaika sinulle uhka vai mahdollisuus? Tärkeintä on tiedostaa ja huomata, kuinka kesäaika sinua ohjaa.
Liikunta-kynnys astua ulos madaltuu
Kesällä liikkumaan lähtemisen kynnys usein madaltuu ja ulko-ovesta astuminen tuntuu paljon helpommalle, kevyemmälle ja nopeammalle, koska vaatteita ei tarvitsee pukea niin paljoa päälle. Kesäinen luonto houkuttelee metsään, rannoille ja luontopoluille ulkoilemaan, koska ihasteltavaa ja ihmeteltävää riittää. Myös pihalla ja puutarhoissa tapahtuva hyötyliikunta tuo monelle kuin huomaamatta aktiivisempaa tekemisen otetta vapaa-ajalle.
Moni siirtyykin ns. sohvalta pihalle kesällä ja esimerkiksi suoratoistopalvelut joko lopetetaan tai sitten niiden käyttö vähenee luonnostaan, kun ollaan aktiivisempia ja enemmän ulkona. Perheen yhteinen liikkuminen ja ajan viettäminen ulkona saattaa tuntua helpommalle, koska leikkipuistot ja ulkoliikuntapaikat vetävät puoleensa kesäaikaan. Erilaiset ohjatut ulkona pidettävät jumpat, joogat ja porrastreenit kutsuvat myös liikkumaan yhdessä.
Kesällä on oiva tilaisuus kokeilla, miltä liikkuminen tuntuu aamuaikaan.
Liian kuuma helle ohjaa liikkumaan lähtemistä siihen suuntaan, että kuumimpaan aikaan ollaan viilennetyssä huoneistossa sisällä ja vasta illalla lämpötilan laskiessa tekee mieli lähteä ulos ja liikkumaan, kun tukalauus hellittää. Tai vastaavasti ajoitetaan liikkuminen aamuaikaan. Kesäaamun raikkaus ja tuoksut tarjoavat hienon ja erilaisen startin päivään, kun järjestää ja antaa sille mahdollisuuden.
Ravinto-terveellisiä ja ei niin terveellisiä houkutteita ympärillä
Kesällä ostoskoriin ja ruokalautaselle on paljon helpompaa valita värejä, koska valikoima ja tarjonta kasvaa kotimaisten vihannesten, juuresten ja marjojen osalta. Hinnatkin näiden osalta muuttuvat kesän edetessä inhimillisemmiksi ja tämä ohjaa ostosvalintoja. Kauppojen yhteyteen ilmaantuvat vihannes-ja marjamyyntikojut ohjaavat ostamaan tuoreita vihanneksia ja marjoja itselle tai tuliaiseksi vietäväksi. Hellepäivät ja lämpö ohjaavat usein luonnostaankin syömään raikkaampia ja kevyempiä vaihtoehtoja ja tekee mieli kokkailla kesäisiä salaatteja.
Grilliruoka kuuluu vahvasti mielikuvaan kesästä, pihaterassista, mökistä ja kesävieraille tarjottavasta ruoasta. Rasvaisia makkaroita tulee monen syötyä paljon, paljon enemmän kuin talviaikaan, koska tilaisuuksia ja paikkoja grillaukseen on kesä täynnä. Myös nenään kantautuva naapurin grillausherkkujen tuoksu tai muurinpohjalettujen kärsitys laukaisee usealle halun ja mieliteon saada myös itse osan noista kesännautinnoista.
Jäätelö kuuluu myös ehdottomasti mielleyhtymään kesästä ja lämmöstä. Jätskipalloja tötteröinen ei juuri talvella mistään saa ja sen vuoksi myös vajausta tälle herkulle tuntuu kertyvän talven mittaan. Jäätelökioskeja ilmaantuu sinne ja tänne ja sen vuoksi on helppo hetken mielijohteesta jätskikioskin osuessa näköpiiriin poiketa herkuttelemaan.
Jotta kesäherkuttelusta ei kertyisi syksyn tullen liiaksi harmia, kannattaa kesäherkkujenkin suhteen pitää tolkku.
Säännöllinen ateriarytmi on parasta ennaltaehkäisyä liian isoille annoskoolle tasaisen verensokerin ansiosta, jolloin on helpompi hallita annoskokoa ja havainnoida omaa kylläisyysastetta riittävän ajoissa. Lautasen koolla on myös iso merkitys ja se, millä ruokalajeilla alkaa täyttämään lautastaan. Grillata voi maukkaasti myös kevyemmin ja tällöin olokin syömisen jälkeen on paljon parempi. Ohjenuora: ”tilalle-ei lisäksi” ohjaa myös tekemään valintoja niin, että kesäherkuttelu ei koko ajan ole ekstraa vaan esimerkiksi jätski korvaa silloin tällöin välipalan ja grilliruoka on päivän pääateria eikä ”lisäiltapala” lounaan ja päivällisen jatkeeksi.
Unta-enemmän vai vähemmän?
Moni kokee, että unentarve vähenee luonnostaan kesäaikaan valon lisääntymisen myötä. Toisaalta myös lisääntynyt valo saattaa haasta riittävän ajoissa nukkumaan menemistä, koska puuhastelu ja monen moinen touhuaminen pihalla kesäillassa on mukavaa ja houkuttelevaa Varhaiset ja valoisat aamuyöt ja lintujen äänekäs konsertti saattavat herättää turhankin aikaisin ja näin aiheuttaa vajausta unenmäärään ja laatuun. Kunnon pimennysverhot ja korvatulpat ovatkin helpot keinot torjua kesän valoisuutta ja ääniä.
Kuumuus saattaa tuoda oman haasteensa nukkumiseen kesällä. Silloin kannattaakin miettiä, miten makuuhuoneeseen saisi viilennystä tuulettimin, viilennyspeittein ym. Tai voisiko koko nukkumisympäristön muuttaa hetkeksi, vaikka parvekkeelle, telttaan tai riippukeinuun pihalle? 😊 Kesän myötä monet arjen velvoitteet, säännölliset harrastukset ym. jäävät tauolle eli arkeen tulee väljyyttä ja ehkäpä aikaa ja tilaa huomata omaa jaksamisentasoa paremmin ja herkemmin. Lomalla saatetaankin nukkua enemmän, koska unelle tarjoutuu enemmän ns. tilaa ja aikaa.
Kesäaika on monelle myös otollista aikaa tarttua pitkästä aikaa kirjaan kännykän selaamisen sijaan. Rannat, pihat, parvekkeet ja riippukeinut ovat houkuttelevia paikkoja ottaa rennosti ja kuluttaa aikaa lukien.
Voisiko kesällä ja lomalla totutella tapaan, että tartutkin kännykän sijasta kirjaan esim. ennen nukkumaan menoa?
Kirjan lukeminen saattaakin symboloida ”leppoistamista” omaan olotilaan. Parhaassa tapauksessa kirja viestittää aivoille, että nyt ollaan lomalla, ei tarvitse suorittaa tai tehdä koko ajan jotain hyödyllistä. Lukemisen avulla pääsee siirtymään hetkeksi muihin maailmoihin ja samalla aivot saatavat taukoa tietokoneen ja kännykän näyttöpäätteistä.
Omat tavat vai muiden tavat?
Lomalla ympäristö muuttuu mökkeilyn, vierailujen ja lomamatkojen myötä. Ympäristön muutos muokkaa rutiineja, kun sopeudutaan ja mukaudutaan ”talon tavoille” tai vastaavasti kesävieraat vaikuttavat aina tavalla tai toisella myös isäntäväen tapoihin.
Reissun päällä ja kylässä tavat ja tottumukset saavat uusia mittasuhteita ja sisältöä: Kahvikupin koko muuttuu, missä kohtaa päivää käyt suihkussa, mitä teet ensimmäiseksi aamulla, millaista aktiivisuutta päivään mahdollistuu ja mahtuu ja entä, mitä tapahtuu ennen nukkumaan menoa? Usein täysin erilaisia rutiineja, sillä ollaanhan lomalla, poissa arjesta ja kesäfiilis taustalla vaikuttamassa.
Toisaalta, kun pitää riittävän tärkeänä esimerkiksi omaa säännöllisen liikkumisen tapaa niin on vain omasta päättäväisyydestä ja kekseliäisyydestä kiinni, kuinka voi liikuttaa itseään eri ympäristöissä. Tärkeintä on huolehtia lenkkivarusteiden mukaan ottamisesta reissuun tai vaikka joogamaton pakkaamisesta mukaan mökille tai kyläpaikkaan. Uudet maisemat ja reitit kannattaa ottaa virkistävänä vaihteluna omiin tuttuihin lenkkimaastoihin.
Kesällä alkoholin kulutus saattaa lisääntyä, koska lämmin sää ja lukuisat houkuttelevat terassit ja tapahtumat keräävät ihmisiä nautiskelemaan lämmöstä ja musiikista. Kesällä myös usein vieraillaan ja kokoonnutaan yhteen enemmän ja tämä ohjaa monen alkoholin käyttöä tiettyjen kaveripiirien yhteisiin, totuttuihin tapoihin liittyen.
Yhteisistä tavoista ei välttämättä ole helppoa poiketa, kun haluaa muuttaa omaa tapaa suhteessa yhteisön tapoihin.
Muiden tavoista ja olettamuksista poikkeaminen vaatii itseltä rohkeutta ja jämäkkyyttä. Tärkeintä on sanoittaa avoimesti sitä, miksi esimerkiksi itse haluaa tällä kertaa jättää väliin alkoholin tai juoda sitä totuttua vähemmän. Muista, että vain sinä olet vastuussa siitä, millaista olotilaa haluat itsellesi erilaisten juomien myötä tuottaa. Nykyään on onneksi tarjolla myös paljon maistuvia alkoholittomia juomia niin kaupoissa kuin ravintolaoissakin ja tämä helpottaa valintoja, jos haluaakin valita alkoholittoman version.
Mikä on sinulle tärkeää ja arvokasta-vaali sitä kesälläkin
Kesä ympäristönä näyttäytyy siis hyvin monista eri näkökulmista ohjaavana ajanjaksona. Jokaisen yksilöllisestä elämäntilanteesta riippuen, kesä haastaa tai helpottaa monin eri tavoin omia tapoja. Kun olet tietoinen erilaisista sudenkuopista kesässäsi, olet jo hieman valmistautuneempi ympäristöön, joka sinua ohjaa. Joustavuus ja sallivuus ovat tärkeitä elementtejä kesässä, mutta myös sen tunnustaminen, mikä itselle on tärkeää ja mitä haluaa kesästä huolimatta arvottaa korkealle omassa tekemisessä ja valinnoissa.
Mitä tapoja haluat kesästä huolimatta pitää yllä?
Mitä tapoja haluat kesällä aloittaa ja opetella, jotta syksyn tullen ne ovat vakiintuneina rutiineina antamassa energiaa ja iloa talviaikaan siirtymisessä?
Vaikka osa talven aikana jo juurtuneista tavoista jäisivätkin kesällä hetkeksi hieman sivuun niin muista, että aivoissasi on jo olemassa niistä muistijälki, polku, jota kulkea tavan muodossa. Sinun tulee toki tietoisesti palata pienin askelin tuolle polulle, mutta olemassa oleva muistijälki ja valmis reitti helpottavat tapaan palaamisessa. Tärkeintä on huomata ja havahtua, että tapa on unohtunut ja tällöin avautuu korjausliikkeen mahdollisuus ja paikka.
Sopivan aktiivista ja riittävän leppoisaa kesää!
Erika