Univajeen vaikutukset ja keinot sen korjaamiseen

Univaje on yleinen ongelma, joka tarkoittaa liian vähäistä unta elimistön tarpeeseen nähden. Syitä voivat olla stressi, elämäntilanne, unihäiriöt tai epäsäännöllinen rytmi. Univaje voi johtua myös myöhäisestä nukkumaanmenosta, esimerkiksi television tai älylaitteiden käytön vuoksi. Univaje on korjattavissa, ja toimenpiteet riippuvat sen kestosta ja syistä. Lyhyen aikavälin univaje kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon ja pitkän aikavälin kesto on useista viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin.

Univajeen aiheuttama väsymys vaikuttaa merkittävästi syömiseen, liikkumiseen ja arjen hallintaan. Riittämätön uni ei ainoastaan heikennä vireystilaa, vaan sillä on myös laajempia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja arjen toimintoihin. Vuorotyöläiset ovat erityisen alttiita univajeelle epäsäännöllisten työaikojen vuoksi, mikä voi johtaa krooniseen univajeeseen ja sen haitallisiin vaikutuksiin. Siksi vuorotyötä tekevän on erityisen tärkeää huolehtia unta ja vireystilaa tukevista tavoistaan työvuorot huomioiden.

 

Univajeen vaikutukset terveyteen ja päivittäiseen elämään

Aivotoiminta

Univaje heikentää unen laatua, mikä tarkoittaa, että vaikka nukkuisi, uni ei ole yhtä palauttavaa. Palauttava uni on tärkeää aivojen uudistumiselle ja hermosolujen välisille yhteyksille sekä aivojen puhdistusprosessille. Univaje häiritsee tätä prosessia, ja voi pitkällä aikavälillä heikentää aivojen terveyttä, mutta vaikutukset ovat usein palautuvia riittävän unen myötä. On tärkeää huolehtia riittävästä ja laadukkaasta unesta aivojen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Keskittymiskyky ja päätöksenteko

Univajeen ensimmäisiä merkkejä ovat jatkuva väsymys ja keskittymisvaikeudet. Univaje heikentää tarkkaavaisuutta ja vaikuttaa negatiivisesti muistiin, oppimiseen ja päätöksentekokykyyn. Kun olet väsynyt, aivosi eivät toimi optimaalisesti, mikä johtaa virheisiin ja unohteluun. Tämä voi vaikeuttaa työtehtävien suorittamista ja arjen askareiden hoitamista. Päätöksenteko hidastuu, ja teet herkemmin huonompia valintoja, koska aivot eivät jaksa käsitellä asioita – kokemuksesi tästä on, ettet pysty keskittymään ja olemaan läsnä.

Arjen hallinta

Väsyneenä viivyttely usein lisääntyy ja ennakointi sekä varautuminen arjen eri tilanteisiin heikkenee, kun aivot eivät jaksa tehdä suunnitteluun vaatimaa työtä. Tämä johtaa kiireen tuntuun, aikataulupaineeseen ja hallinnan tunne omasta arjesta heikkenee.

Ongelmanratkaisukyky

Univaje vaikuttaa aivojen kykyyn ratkaista ongelmia ja ajatella luovasti. Tämä voi vaikeuttaa monimutkaisten tehtävien suorittamista ja uusien ideoiden kehittämistä. Väsyneenä aivot takertuvat herkemmin epäkohtiin ja ongelmiin ja positiivisten ratkaisukeskeisten näkökulmien huomioiminen on vaikeaa.

Väsymys hidastaa reaktioaikaa ja heikentää havainnointikykyä, mikä voi olla erityisen vaarallista esimerkiksi liikenteessä tai työtehtävissä, joissa vaaditaan erityisesti nopeita päätöksiä. Virhearvioinnit usein lisääntyvät ja tilannetaju pettää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että valvominen voi heikentää reaktiokykyä yhtä paljon kuin alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen.

Stressinhallinta ja mieliala

Univaje heikentää merkittävästi stressinhallintaa ja aivojen kykyä säädellä tunteita, mikä voi johtaa mielialan vaihteluihin, alakuloisuuteen, ärtyneisyyteen ja pitkällä aikavälillä jopa masennukseen. Tämä johtuu siitä, että univaje itsessään on stressin aiheuttaja aivoille. Aivot toimivat tällöin pitkälti selviytymistilasta käsin, jossa toimintastartegiat ovat taistele, pakene tai lamaannu.

Sosiaaliset suhteet

Univaje heijastuu usein myös sosiaalisiin suhteisiin. Väsymys lisää usein ärtyneisyyttä ja heikentää kärsivällisyyttä ja seurauksena voi syntyä konflikteja perheenjäsenten, ystävien ja työtovereiden kanssa. Joillekin vetäytyminen ja sosiaalisten tilanteiden välttäminen on keino selviytyä, kun ei ole energiaa olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Tämä voi pitkään jatkuessaan johtaa eristäytymiseen ja yksinäisyyteen.

Syöminen ja liikkuminen

Väsymys johtaa usien epäterveellisiin ruokavalintoihin ja ylensyöntiin. Kun olet väsynyt, aivosi kaipaavat nopeaa energiaa, mikä usein tarkoittaa makeiden ja rasvaisten ruokien himoa.

Lisäksi univaje voi johtaa hormoniepätasapainoon, jolloin ruokahalu kasvaa ja kylläisyyden tunne vähenee. Lopputuloksena syömisen hallinta pettää eli ihminen syö enemmän kuin tarvitsee. Tämä vaikeuttaa painonhallintaa ja johtaa pitkällä aikavälillä painonnousuun.

Univaje vaikuttaa myös liikuntatottumuksiin. Väsymyksen takia motivaatio usein heikkenee, eikä ole energiaa liikkua. Kynnys lähteä liikkumaan, tai tekemään yhtään mitään, kasvaa merkittävästi. Tämä johtaa arkiaktiivisuuden ja liikunnan vähenemiseen.

Univajeessa on suositeltavaa välttää intensiivistä liikuntaa, tai esimerkiksi nopeaa reagointia vaativia lajeja kuten pallopelejä. Sen sijaan rauhallinen kävely on paljon parempi vaihtoehto.

Terveys

Univaje kuormittaa elimistöä ja sen vuoksi pitkään jatkunut univaje lisää riskiä sairastua muun muassa korkeaan verenpaineeseen, tyypin 2 diabetekseen, erilaisiin kiputiloihin ja sydänsairauksiin, se heikentää myös liikuntasuoritusten jälkeistä palautumista.

 

Univajeen korjaaminen vaatii elämäntilanteen ja tapojen tarkastelua, johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

 

Unen “varastointi” eli etukäteen nukkuminen ei ole täysin mahdollista. Kuitenkin, jos tiedät, että sinulla on tulossa jakso, jolloin et saa tarpeeksi unta, sinun kannattaa pyrkiä nukkua hieman enemmän etukäteen. Tämä voi auttaa vähentämään univajeen vaikutuksia lyhyellä aikavälillä.

 

Vaikka pitkäaikainen ratkaisu univajeeseen on parantaa unen laatua ja määrää, joskus tarvitsemme nopeita keinoja univajeen korjaamiseksi.

 

Vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua selviytymään lyhyen aikavälin univajeesta

1. Ota lyhyet torkut

Jos mahdollista, ota lyhyitä, noin 10-20 minuutin torkkuja. Ne voivat auttaa palauttamaan vireystilaa ilman, että tunnet olosi tokkuraiseksi herätessäsi.

2. Liiku, syö järkevästi ja muista juoda

Kehon liikuttelu, kävely tai venyttely päivän aikana, voi auttaa lisäämään energiatasoja ja parantamaan keskittymiskykyä. Asennon vaihdot ovat myös tehokas keino vireystason kohottamiselle.

Syö pieniä, ravitsevia aterioita ja välipaloja säännöllisesti. Tee kaupassa hyviä valintoja. Nappaa mukaasi kasviksia, hedelmiä, proteiinin lähteitä ja juotavia järkeviä vaihtoehtoja kuten smoothie tai mehu ilman lisättyä sokeria. Vältä raskaita aterioita ja sokeripitoisia ruokia, ne lisäävät väsymyksen tunnetta.

Pidä huolta riittävästä nesteytyksestä juomalla vettä pitkin päivää. Vältä liiallista kofeiinin käyttöä, vaikka väsymyksen tunne siihen houkuttelisikin. Keksi kofeiinipitoisen juoman tilalle jokin muu itsellesi mieluinen vaihtoehto.

3. Haukkaa raitista ilmaa

Lyhytkin happihyppy ulkoilmassa auttaa. Aina kun mahdollista, altista itsesi kirkkaalle valolle aamulla ja vältä kirkasta valoa illalla. Tämä auttaa säätelemään kehosi sisäistä kelloa ja parantaa unen laatua. Vuorotyöläisen tulee välttää kirkasta valoa aamulla yövuoron jälkeen.

4. Käytä älylaitteita viisaasti

Väsymys usein houkuttelee käyttämään älylaitteita vieläkin enemmän, esimerkiksi työpäivän taukojen aikana tai ollessasi joutilaana. Kokeile sen sijaan, vaikka äänikirjan kuuntelua, kirjan lukemista tai pientä liikuskelua, sillä älylaitteiden sinivalo stimuloi ja kuormittaa aivoja entisestään.

 

Pitkällä aikavälillä rakentuneen univajeen korjaaminen vaatii sitoutumista.

 

Pitkään jatkuneen univajeen korjaaminen on yksilöllistä ja vaatii säännöllistä ja riittävää unta pidemmällä aikavälillä. Ylimääräinen uni vapaapäivänä usein auttaa lievittämään univajetta, se ei kuitenkaan täysin korvaa menetettyä unta.

Säännöllinen unirytmi, optimaalinen uniympäristö, rentoutumistekniikat ja terveelliset elämäntavat auttavat parantamaan unen laatua ja korjaamaan univajetta. Muista, että pienetkin muutokset voivat johtaa merkittäviin parannuksiin.

 

Vinkkejä univajeen korjaamiseksi 

1. Priorisoi uniaikaa ja opettele nukkumaan menemisen ajastamista aikaisemmaksi. 

Jos teet vuorotyötä, yritä nukkua riittävästi jokaisen työvuoron jälkeen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yövuoron jälkeen tulisi nukkua kunnolliset yöunet, ei vain torkkuja. Aikuisille suositellaan yleensä 7-9 tuntia unta.

2. Yritä pitää unirytmi mahdollisimman säännöllisenä, vaikka työvuorot vaihtelisivat.

Tämä auttaa kehoa sopeutumaan paremmin eri vuoroihin. Säännöllisessä vuorokausirytmissä pyri heräämään samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin.

3. Varmista, että tila, jossa nukut, on pimeä, hiljainen ja viileä.

Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden sininen valo voi häiritä unta. Käytä valoisaan vuodenaikaan pimennysverhoja ja tarvittaessa korvatulppia, jotta voit nukkua paremmin.

4. Harjoittele nukkumaan valmistautumiseen tapoja, jotka auttavat sinua rentoutumaan.

Kokeile esimerkiksi rentoutus- ja hengitysharjoituksia, kirjan lukemista tai rauhallisen musiikin kuuntelemista ennen nukkumaanmenoa, näin autat hermostoasi rauhoittumaan ja valmistautumaan paremmin uneen.

5. Muista säännöllinen liikkuminen, terveellinen ruokavalio ja riittävä nesteytys.

Vältä raskaita aterioita, kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia, ja näitä erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Säännöllinen liikkuminen parantaa unen laatua ja vapauttaa endorfiineja, jotka voivat parantaa mielialaa ja vähentää stressiä.  Väsyneenä liikkuminen kannattaa aloittaa maltillisesti ja silloin esimerkiksi rauhallinen liikkuminen ulkoilmassa on paras vaihtoehto.

6. Sosiaalinen vuorovaikutus voi auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään stressiä.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi keskustelua ystävän kanssa tai osallistumista ryhmätoimintaan.

 

Tärkeintä on tunnistaa univajeen merkit ja ryhtyä toimenpiteisiin unen laadun parantamiseksi. Jos univaje jatkuu pitkään, on hyvä hakea unilääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen apua. He voivat auttaa tunnistamaan ja hoitamaan mahdollisia unihäiriöitä.

 

Sari

 

 

Jaa artikkeli: