Olen aiemmin kirjoittanut tapojen muuttamiseen liittyen tapojen kehästä. Tässä blogissa koetan avata sitä, mitä tapojen kehä tarkoittaa konkretian ja käytännön tasolla. Mitä toimia ja tekemistä uuden tavan oppiminen vaatii? Miten helpottaa uusien tapojen opettelua?
Tapaan liittyy aina ärsyke.
Joku asia joka saa sinut toimimaan niin kuin toimit kymmenissä tilanteissa päivän aikana. Miten löydetään tapaan liittyvän ärsykkeen? Voiko sitä tietoisesti valita? Oikean ärsykkeen löytäminen uutta tapaa opetellessa on ensimmäinen askel uuden tavan juurruttamisessa ja oppimisessa -sekä helpottamisessa.
Aloitetaan käytännön harjoituksella: kirjoitetaan kaksi listaa.
Ensimmäiseen listaat asioita, joita tapahtuu ja teet päivittäin varmasti onnistuen. Esimerkiksi: suihkussa käynti, kenkien jalkaan laittaminen, hampaiden harjaaminen, vessan vetäminen, valojen sytyttäminen, nukkumaan meno… Asioita, jotka ovat ”itsestään selvyyksiä” arjessa. Kaikkia näitä voidaan käyttää ärsykkeinä uusille tavoille.
Toiseen listaan luettelet asioita, joita sinulle TAPAHTUU ilman omaa vaikutusta asioihin: liikennevalot vaihtuvat punaiselle, saat tekstiviestin, teeveestä tulee mainoksia, radiossa soiva kappale loppuu, aurinko laskee…
Näissä kahdessa listassa on monia asioita, joita jo päivittäin teet ja joita sinulle tapahtuu. Niistä saa hyviä muistuttajia uusille tavoille. Ne voivat toimia ärsykkeinä, laukaisevina tekijöinä. Esimerkiksi: koet, että haluaisit olla aktiivisempi. Edellä mainituista listoista voisit valita vaikka ”Teeveessä alkaa mainoskatko.” Siitä voisi tehdä muistuttajan/ärsykkeen sille, että nousee sohvalta seisomaan. Jos – Niin- suunnitelmana se kuulostaa tältä: ” Jos televisiossa alkaa mainoskatko, niin nousen seisomaan ja jaloittelen ympäri olohuonetta!” Tämä on esimerkki siitä, että pieni käyttäytymisen muutos (niin helppo ettet voi sanoa ”Ei onnistu!”) voi poikia isompia asioita jatkossa.
Valitse tapa, josta on erittäin helppo aloittaa. Tee siitä niin helppoa, ettet voi sanoa ”Ei”.
Muista kuitenkin, että elämään liittyvät tavoitteet eivät ole tapoja. On ymmärrettävää ajatella ja haluta isoja muutoksia elämään. Televisiosta katsomme painonpudotusohjelmaa ja ajattelemme, että ”Mun pitäisi pudottaa 20 kiloa parissa kuukaudessa!” Katselemme ihaillen ja kadehtien urheilijoita, ja haluamme olla nopeampia ja vahvempia saman tien. Haluamme ansaita enemmän rahaa, tehdä enemmän, olla enemmän… Ja just nyt!
On tietenkin hienoa ja tärkeää haluta isoja asioita elämässä. Mutta on tärkeää muistaa, että pysyvät muutokset elämässä ovat seurausta päivittäisistä, pienistä asioista, arjen tavoista – ei kerralla tehtävistä massiivisista muutoksista. Aloita siis pienestä – niin pienestä ettet voi sanoa ”Ei!”
No miten pienestä pitäisi aloittaa? Tapatutkija BJ Fogg ehdottaa, että kun haluat aloittaa käyttämään hammaslankaa, aloita yhdestä hammasvälistä. Kyllä vain – yhdestä. tai tuo aiemmin mainittu seisomaan nouseminen mainoskatkolla, onnistuu varmasti. Alkuun ei ole tarpeellista pyrkiä täydelliseen suoritukseen tai pyrkiä olemaan sankari, joka saman tien omaksuu uuden tavan toimia täydellisesti. Kun tapa alkaa juurtua arkeesi, siitä on helppoa tehdä juuri sinun arkeesi sopiva ja toimiva malli.
Päätä mikä uusi tapasi on ja kysy itseltäsi: ”Miten tästä uudesta tavasta voi tehdä niin helpon, ettei sille voi sanoa ei?”
Palkinto – on tärkeää juhlistaa onnistumisia.
Tapojen kehässä toimintaa seuraa palkinto. On tärkeää juhlistaa onnistumisia – niin uusia patoja opetellessa kuin elämässä yleensäkin. Me haluamme yleensä tehdä asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Ja koska asioita pitää toistaa useita kertoja, on erityisen tärkeää palkita itseään kun harjoitellaan uusia tapoja. Esimerkkinä vaikkapa kuntoilu tai sen aloittaminen. Kun on onnistunut toteuttamaan ne pienetkin aktiivisuuden lisäykset, ylittänyt ulko-oven kynnyksen tai tehnyt suunnitellun harjoituksen, voi sanoa itselleen: ”Hienoa työtä!” tai ”Olipa hyvä treeni!”
Siispä:
Puhdista hammaslangalla yksi hammasväli – “Hyvä minä!
Syö puoli lautasellista kasviksia lounaalla – ”Hienoa, mä onnistuin!”
Tee viisi punnerrusta illalla ennen nukkumaan menoa – ”Mahtavaa työtä!”
Anna itsellesi kiitosta ja nauti siitä, että onnistuit.
Valitse kuitenkin itsellesi tärkeitä tapoja.
On vaikeaa onnistua uusien tapojen omaksumisessa tai löytää palkintoa tekemiseen vain sen takia, että joku muu sanoo muutoksen olevan tärkeää.
Yleisesti ottaen, tapojen takana löytyvät nämä kolme asiaa: ärsyke – toiminta – palkinto. Tekijät tapojen taustalla tulee löytää ja se vaatii työtä. Voit joutua kokeilemaan asioita ja etsimään oikeita ärsykkeitä uusia tapoja opetellessasi. Voit joutua miettimään miten uuden tavan toteuttamisessa voi löytää sen tason, jolle ei voi sanoa ei. Ja ei meille suomalaisille välttämättä ole ihan helppoa oppia positiivista itsekehua ja -kannustusta. Sekin voi vaatia vähän harjoittelua…
Mutta prosessistahan tässä kaikessa on kysymys. Ei projektista, jossa pyritään määrätyssä ajassa saamaan valmista aikaan. Kehitys jatkuu – koko ajan.
Marko Pirhonen