Kuinka kauan oikeasti kestää oppia uusia tapoja?

On esitetty, että kestää 21 päivää kehittää uusi tapa, tai ehkä 28 tai 18, riippuen keneltä kysytään.

University College of Londonin psykologi Phillippa Lallyn (European Journal of Social Psychology, 08/2009) tutkimuksessa kesti keskimäärin 66 päivää oppia uusia tapoja, kuten hedelmien syöminen päivittäin tai säännöllinen lenkkeily. Vaihteluväli oli laaja – joillakin kesti 18 päivää, toisilla jopa 245 päivää – ja jotkut tavat tietenkin ovat vaikeampia muuttaa kuin toiset: ei ole yhtä helppoa aloittaa vaikkapa syömään omena päivässä kuin opetella päivittäin tunti uutta kieltä. Toinen murrettu myytti oli ajatus, että muodostettaessa uutta tapaa – jos et onnistu uuden tavan toteutuksessa päivittäin – kaikki on menetetty. Tämä ei siis pidä paikkaansa vaan uuden tavan voi oppia, vaikka välillä tulee takapakkeja ja uuden tavan ”harjoittelu” jää jonain päivänä väliin.

Elämäntapavalmentajat ja -gurut käyttävät 21 päivän sääntöä siksi, että se tekee tapojen muuttamisesta riittävän haasteellista, mutta motivoinnin kannalta oletettavasti myös ”riittävän helppoa”. Ensimmäinen ongelma tässä on perin yksinkertainen: tapojen muuttaminen on vaikeaa. Aivomme on suunniteltu käyttämään oikoteitä, tekemällä mahdollisimman monia tapoja, toimintaa ja käyttäytymistä automaattiseksi.

 

”Onko tapojen muuttamisen tarkoituskin olla vaikeaa? Onko sellaisella tavalla mitään käyttöä aivojen kannalta, mikä ei vapauttaisi aivoenergiaa kiireellisemmille ja tärkeämmille toiminnoille?”

 

Tapojen muuttamisen ongelmana on, että meillä on taipumus ajatella tapojen muuttamista hieman väärästä näkökulmasta.

Pitää ymmärtää, että tavat ovat aina vastauksia erilaisiin tarpeisiin. Yritämme usein muuttaa tapojamme ottamatta huomioon sen epäsuoria vaikutuksia. Jos syöt huonosti, voit päättää aloittaa syömään paremmin. Ongelmana voikin olla se, että syy miksi syöt hampurilaisia ​​ja jäätelöä on tunteaksesi lohdutusta, rentoutta ja iloa. Silloin pelkästään se, että alkaa syödä vihersmoothieita ja parsakaalia on kuin yrittäisi korjata puhjenneen autonrenkaan vaihtamalla autoon öljyt. Tai päätät katsoa vähemmän televisiota. Mutta kun haluat katsoa televisiota… Pitäisi siis lopettaa TV:n katselun haluaminen! Teemme päätöksiä, jotka taistelevat koettuja tarpeitamme vastaan.

”Tapojen ketjut ovat liian heikkoja, että niitä tuntisi kunnes ne ovat liian vahvoja rikottaviksi!”

Mieti omalta kohdaltasi, miten omat tapasi ohjaavat sinua. Koeta löytää erilaisia tarpeita miksi joku tapa on muodostunut ja millaisia korvaavia asioita voisi arjesta löytää vastamaan näihin tarpeisiin ja tunteisiin.

Marko Pirhonen

Jaa artikkeli: