Kesäloman tarkoitus on katkaista pitkä työjakso ja antaa mahdollisuus palautumiseen ja irtiottoon pidemmäksi aikaa. Tyypillisesti kesäloma kestää kolme – neljä viikkoa. Siinä ajassa pystyy jo hyvin irtautumaan työelämän kiireistä ja ”nollaamaan” ajatukset tulevaa syksyä varten. Tai näin ainakin pitäisi olla.
Hyvä loma alkaa jo ennen lomaa.
Varmista, että viimeinen työviikko tai kaksi ei ole valtavan suuria työmääriä ja stressiä sisältävä ”maailma on saatava valmiiksi ennen lomaa!”- jakso, jolloin loman ensimmäinen viikko menee siitä toipumiseen. Jotkut asiat on hyvä aikatauluttaa ajoissa ”loman jälkeen” -työlistalle. Näin ne eivät kuormita ajattelua, eivätkä tekemättöminä pyöri ajatuksissa lomalla. Kesälomalle lähdettäessä pöydälle jää vääjäämättä keskeneräisiä töitä – hyväksy se! Mihin vaiheeseen asti tällaiset työt on välttämätöntä saada ennen lomaa? Tee ne tietoisesti vain siihen pisteeseen asti ja sen jälkeen siirrä odottamaan elämää loman jälkeen. Mieti kriittisesti mihin kokoukseen osallistut vai teetkö mieluummin töitäsi siihen pisteeseen, että voit lähteä hyvillä mielin lomallesi.
Hyvin onnistuneella lomalla voit keskittyä itseesi ja lähimmäisiisi. Tehdä asioita, joista nautit ja joista saat energiaa juuri sellaisella aikataululla, jonka itse voit laatia. Tietenkin huomioiden myös mahdollisesti perheen ja läheisten tarpeita ja toiveita.
Miten varmistat, että loman vaikutukset säilyvät mahdollisimman pitkää myös loman jälkeen?
- Rakenna loman jälkeiselle viikolla kalenteriin väljyyttä ja aikaa orientaatiolle. Kalenteroi ensimmäinen työviikko tietoisesti väljäksi.
- Keskity lomankin aikana pitämään kiinni oppimistasi hyvistä arjen tavoista. Pieni herkuttelu tai lenkin väliin jättäminen silloin tällöin, ajoittainen valvominen tai grilliherkkujen nauttiminen eivät haittaa mitään. Kyseessä on kokonaisuus, jossa oma hyvinvointi asetetaan sille kuuluvaan arvoon. Myös lomalla nukutaan hyvin, syödään pääsääntöisesti hyvällä ja tasaisella rytmillä, liikutaan monipuolisesti. Näin loman jälkeen ei ole lisää stressitekijöitä kun ”lomakilot pitää pudottaa ensin…” Eletään lomallakin sitä perusarkea, joka tukee terveyttä ja hyvinvointia – hieman muokattuna ja rennolla otteella, mutta samalla perusperiaatteella.
- Hyödynnä loman vapaammat aikataulut itsesi hyväksi. Henkinen palautuminen on tärkeää kesällä. Yhtä tärkeää on pitää itsestä huolta myös fyysisesti ja kesä on loistavaa aikaa liikkumiselle ja liikunnalle. Mahdollisuudet lisääntyvät ja ulkona liikkuminen on usein helppo tapa lisätä aktiivisuutta.
- Mieti jo loman aikana mitä haluat tulevalta syksyltä. Miten saat arjestasi eniten irti? Millaisia asioita haluat toteuttaa ja pitää yllä arjessasi myös kesäloman jälkeen? Keskity jälleen kerran pieniin arjen asioihin. Nauti siitä mitä jokapäiväinen arki voi tarjota. Mitä positiivisia asioita työsi tarjoaa? Niiden kuormitustekijöiden rinnalla? Mikä on työssäsi kantava voima? Kannustan etsimään elämästä niitä hetkiä, tilanteita ja elämyksiä, jotka toteutuvat päivittäisessä arjessa. Ne ovat lasten yllättäviä kommentteja, huomionosoituksia läheisiltä ja läheisille, itsensä ylittämistä töissä tai harrastuksissa, itsensä toteuttamista. Korosta niitä hetkiä myös loma-ajan ulkopuolella. Elä arkeasi täysillä, vältä vain mukana kulkemista. Aina se ei tietenkään ole helppoa, se vaatii myös harjoittelua ja siihen vaikuttavat monet asiat, jotka eivät ole välttämättä edes itsesi hallinnassa. Keskity kuitenkin niihin asioihin joihin voit vaikuttaa.
Lomalla riippukeinussa, lenkkipolulla, laiturin nokassa, soutuveneessä, mökkisaunassa tai telttaretkellä on hyvä pohtia sitä, miten asennoituu omaan terveyden ja hyvinvoinnin yläpitoon. Pyri löytämään arjen pienet hetket ja nauttimaan niistä. Näin kesäloman energia ja positiivisuus siirtyvät mukana mahdollisimman paljon myös syksyyn ja elämään muutenkin, eikä elämä ole vain seuraavan loman odottelua.
Marko Pirhonen