Juttelimme Markon kanssa viimeisimmässä ”Tavat arjen supervoimana” -podcastissa uskomuksista. Nuo varsin mielenkiintoiset, vahvat ja monesti tiedostamattomat ajattelumallit ulottavat koskemaan muun muassa omaa identiteettiämme, käyttäytymistämme, taitojamme, päätöksiämme ja valintojamme. Toimintaa rajoittavat uskomukset kuuluvat ajatuksissamme ja puheessa usein esimerkiksi näin:
”Haluaisin liikkua enemmän, mutta olen kömpelö, enkä mitenkään liikunnallinen ihminen.”
”Ei mulla ole aikaa joutavalle liikunnalle. Ei liikunta ole tuottanut minulle iloa, eikä se tule sitö koskaan tuottamaankaan.”
”Haluaisin pudottaa painoani, mutta repsahdan syömään herkkuja, niin kuin aina. Ei minulla ole itsekuria.”
”Aamuun voisin saada hetken itselleni, mutta en jaksa herätä, olen aamuisin aina tosi väsynyt. En ole aamuihminen.”
Uskomus käynnistää valmiita ennakkokäsityksiä, herättää mielikuvan ja tunnetilan, mikä taas ohjaa valintoja, toimintaa ja käyttäytymistä.
Uskomusten taustalla oleva ajatus perustuu kokemuksiin, joista olet muodostanut ennakkokäsityksen ja jonka mukaan uskot asioiden lopulta tapahtuvan. Ne ovat tiedostamattomia, ja sen vuoksi et huomaa niitä. Ne antavat selityksen sille, miksi et kykene toimimaan tietyllä tavalla tai miksi et tule onnistumaan toivomassasi tavoitteessa ja suoriudu haastavalta tuntuvasta tehtävästä. Rajoittava uskomus on usein sävyltään negatiivista, herättäen turhautumisen, lannistumisen ja epäonnistumisen tunteita.
Taas mulle kävi näin. Miksi?
Uskomuksiin perustuvat ennakkokäsitykset ohjaavat ajatteluasi ja havaitsemistasi niin, että varmasti löydät niitä vastaavia yhtäläisyyksiä ympäristöstäsi. Ne myös ohjaavat käyttäytymistäsi ja toimintaasi huomaamattasi kohti ennakkokäsityksen mukaista lopputulosta.
Kiireiseksi itsensä ajatteleva ja tunteva ei kykene huomaamaan mahdollisuuksia uudenlaiselle ajankäytölle. Painonhallinnan kanssa ”jojoilevan” ja repsahduksia pelkäävän huomio kiinnittyy herkkuihin ja mahdollisuuksiin repsahtaa ja löytää itsensä uudelleen ja uudelleen samasta tilanteesta.
Mitä tehdä, kun onnistumisen kokemusta ei vielä ole, et ihan usko muutokseen, mutta toivot sitä kuitenkin.
Kiinnitä huomio tällöin ajatteluusi, ”sisäiseen itsepuheluun” ja puhuttuun kieleen. Kyseenalaista ennakkokäsityksiäsi ja huomaa tilanteet joissa ajattelullasi rajoitat omaa toimintaasi. Kun tulet tietoiseksi ajattelumalleista niiden taustalla olevista ennakkokäsityksistä – voit alkaa tietoisesti muuttamaan ”sisäistä ohjelmointiasi.” Saatat aluksi vastustaa uutta ajattelua ja se voi tuntua oudolta ja vieraalta – jatka silti ja tutkaile millaisia tunteita ja ajatuksia se sinussa herättää.
Pysähdy kuuntelemaan itseäsi
Miten halukas olet muuttamaan omaa ajatteluasi ja ennakkokäsityksiäsi?
Miten vahva uskomus, ajattelumalli on? Kuinka totta ajatus sinulle on?
Oletko valmis uskomaan parempaan ja toimimaan toisin kuin aiemmin? Uskotko omaan onnistumiseen, parempiin päätöksiin ja toivottuihin lopputuloksiin?
Kannustava ajattelu, positiiviset ennakkokäsitykset ja puhe, luovat sinulle paremman tunnetilan ja kasvattavat onnistumisen mahdollisuuksiasi.
Esimerkkejä:
”Arki on nyt varsin vauhdikasta, luotan kuitenkin siihen, että opin parempaa ajanhallintaa ja löydän aikaa liikkua. Huomaan, että lisääntyneen liikunnan myötä jaksan paremmin.” Miltä ajatus tuntuu?
”Haluan saavuttaa tavoitepainoni ja ylläpitää hyvää oloa. Terveellisen elämäntavan toteuttaminen on minulle päivä päivältä helpompaa ja siksi onnistun.” Miltä tämä ajatus tuntuu?
”Haluan päivääni rauhallisen hetken ja aamu tarjoaa siihen mahdollisuuden. Saan nauttia ja olla omien ajatusteni kanssa. Opettelen menemään aikaisemmin nukkumaan, jotta jaksan herätä aamulla aikaisemmin.” Miltä ajatus tuntuu?
Muistathan:
Se mitä ajattelet ja mihin uskot, tulee todennäköisesti toteutumaan, koska valintasi, päätöksesi ja toimintasi ohjautuvat sen mukaan.
Sari