Onpa kyse liikunnasta, työn tekemisestä, opiskelusta tai terveellisten elämän tapojen opettelusta, et vaan aina nauti tekemisestäs tai uuden harjoittelusta. Motivaation vaihtelu on normaalia ja luonnollista. Kuitenkin jos motivaatio ja innostus alkaa olla pitempään kateissa, on hyvä pysähtyä hetkeksi ja pohtia hieman enemmän mistä se voisi johtua. Motivaation lisääminen on itse asiassa jopa helpompaa kuin luulet. Voit hyödyntää tapojasi ja tottumuksiasi tukemaan omaa motivaatiotasi!
Mitä tottumuksilla ja tavoilla on tekemistä motivoituneisuuden kanssa?
Monikaan ei osaa yhdistää tapoja ja tottumuksia omaan onnistumiseen tai menestymiseen. Tavat ovat asioita, jotka ”vain sattuvat olemaan osa mun elämää!” Ei huomata yhteyttä onnistumiseen toistojen ja säännöllisyyden kautta. Onnistuminen yhdistetään usein enemmän ulkoisiin tekijöihin, kuten tuuriin, koulutukseen tai vaikka kasvutaustaan. Tavat ja tottumukset ovat sisäisiä voimia ja tekijöitä, joita ei huomioida samalla tavalla. Ne kun ovat meidän oman elämämme autopilotti. Mutta ne sanelevat valtavan suuren osan elämäämme. Päivittäisistä valinnoistasi tapahtuu reilut 40% automaattisesti (Charles Duhigg, Tapojen voima, Basar, 2014) tapojen ohjaamana. Ja seurannaisvaikutukset ovat vieläkin suuremmat.
Tavat ovat siis vastuussa merkittävästä osasta päivän toimintoja. Mieti, miten aloitat päiväsi, mitä syöt yleensä aamupalaksi, miten puet päällesi, ajat autoa… Jokainen näistä toiminnoista on tapoja!
Tavat ratkaisevat motivoitumisesi tai sen puuttumisen
Loogisesti ajatellen: koska tavat ovat merkittävä osa arkesi ja elämääsi, ne vaikuttavat myös motivaatiotasoosi. Tietyt valitsemasi tavat ja rutiinit lisäävät motivaatiotasi, kun taas toiset saattavat häiritä, vähentää tai jopa estää motivaatiotasi kehittymästä. Joten ratkaisu motivaation pysymiseen voisi olla oppia hallitsemaan tapojasi ja tottumuksiasi, jotta voit ohjata ja hyödyntää niitä työkaluna motivaation kehittämisessä.
Ensimmäinen askel tapojen kehittämiseksi on tietää, mikä tapa on, miten se muodostuu ja kuinka tottumuksia voidaan muuttaa. Tapoja voisi karkeasti luokitella kahteen tyyppiin: tietoiset tavat ja alitajuiset tavat.
Tietoiset tavat ovat toimintoja, jotka on melko helppo tunnistaa. Yleensä he tarvitsevat jonkinlaisen ”tietoisen panoksen” tai päätöksen, jotta ne toimivat. Esimerkiksi herääminen puhelimen hälytykseen, ”torkuttaminen”, kuntosalitreeni tai juoksulenkki.
Alitajuiset tavat puolestaan ovat tottumuksia, jotka aivosi ovat jo muuttanut autopilottimoodiin. Et yleensä ole aivan täysin tietoinen niistä, ennen kuin jotkut ulkoiset tekijät tai lähteet paljastavat sen, esimerkiksi joku huomauttaa käyttäytymisestäsi sinulle. Tai pohdit ja havainnoit omaa toimintaasi kriittisesti.
Alitajuiset tavat muodostavat suurimman osan tottumuksistasi! Ne on sisällytetty elämäntyyliisi ja päätöksentekoprosesseihisi, joten todennäköisesti et edes huomaa kun ”tapa toteutuu”.
Kuinka motivaatio ilmenee?
Olitpa tietoinen siitä tai et, motivaatio on merkittävä voima arjessasi ja tavoilla on siis merkittävä osuus motivaation ylläpitämisessä. Motivaatio on jatkuvasti muuttuva taustavoima arjessasi, mutta tavoilla voit tukea ja vahvistaa sitä merkittävästi. Monet ajattelevat olevansa joko motivoituneita tai ei-motivoituneita ihmisiä ”on/off” – tyyppisesti. Motivaatiota pitäisi ajatella enemmänkin virtauksena ja muuttuvana olotilana, ei ”on/off” tilana.
Voisin verrata motivaatiota jäävuoreen: pinnan päällä näkyy pienen pieni osa sitä – näkyvä osa, tekeminen. Pinnan alla on prosessi, mielen, tarpeiden ja tunteiden vaikutus motivaatioon. Ja se on tärkein osa kestävää, sisäistä motivaatiota.
Erilaiset mahdollisuudet tukevat tavoitteitasi ja motivaatiotasi. Nämä voivat olla ihmisiä, fasiliteetteja, turvallisuuden tunnetta, taloudellista vakautta tai mitä tahansa, mikä auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja innostaa sinua toimimaan sen saavuttamiseksi. Kaikenlainen ulkoinen tunnustus, kuten kunnioitus, kohteliaisuudet ja kiitokset, henkinen tuki, palaute tai rakentava kritiikki ovat merkittäviä motivaation lähteitä. Se voidaan löytää myös kuulumalla yhteisöihin, joilla on samanlaiset tavoitteet kuin sinulla. Tämä on voi olla merkittävää esimerkiksi harrastuksissa ja työssä.
Motivaatiossa on tärkeintä sisältä tuleva motivaatio. Miten merkityksellistä tekeminen sinulle on.
Jos merkitystä ei ole, ei ole motivaatiotakaan.
Miten löydät merkitystä tekemiselle? Kysy itseltäsi riittävän monta kertaa kysymys: ”Miksi?” ”Miksi se olisi minulle tärkeää?” Näin selvität juurisyyt omalle motivaatiollesi. Juurisyy perustuu omaan identiteettiisi ja on motivaation lähteenä merkittävä voima.
Esimerkiksi:
– ”Haluan pudottaa painoa!” – ”Miksi?”
– ”Koska haluan olla hoikempi, että vaatteet mahtuu päälle!” – ”Miksi se olisi sinulle tärkeää?”
– ”Koska silloin jaksaisin liikkua enemmän!” – ”Miksi liikkuminen olisi sinulle tärkeää?”
– ”Koska silloin jaksaisin pitää itsestäni huolta esimerkiksi lenkkeilemällä!” – ”Miksi se olisi sinulle tärkeää?”
– ”Koska silloin kuntoni kasvaisi ja jaksaisin vielä olla aktiivinen lastenlasten kanssa eläkkeelläkin!”.
Näin olet päässyt todellisen motivaation lähteille ja juurisyyn äärelle. Se ilmenee ensin tarpeena ja tavoitteena pudottaa painoa ja hoikistua, mutta todellinen syy voi olla terveellisissä ja aktiivisissa eläkevuosissa.Miksi siis olet asettanut tietyn tavoitteen itsellesi? Jos syy on epämääräinen tai epäselvä, myös motivaatiosi on epämääräinen ja epäselvä. Motivaatio antaa sinulle energiaa tehdä jotain, mutta se energia on keskitettävä oikeisiin asioihin. Siis tapoihin, joita siis teet satoja päivittäin.
Merkityksen löytäminen ei ole niin monimutkaista kuin se saattaa tuntua. Ainoa ohjeeni onkin, että sen pitäisi tuoda lisäarvoa itsellesi tai jollekin sinulle tärkeälle asialle tai henkilölle.
Kun löydät juurisyyn motivaatiolle, etsi riittävän pieniä tapoja ja toimintoja, joilla ylität aloittamisen kynnyksen ja eteenpäin menemisen aktivaatiotason (se energiamäärä, joka tarvitaan tekemiseen). Ja kun olet päässyt vauhtiin, palkitse itseäsi. Säännöllisesti ja runsaasti. Näin tuet aivojen dopamiinin tuotantoa ja tavan juurtumista.
Huomioi pienetkin edistymiset. Ne tukevat motivaatiota, kunhan niitä tulee jatkuvasti.
Yksinkertaisen mittarin, kuten checklistojen tai sopivien välitavoitteiden, luominen on hieno tapa visualisoida pienetkin voitot. Ne antavat aivoille positiivista viestiä onnistumisesta auttavat aivojasi tunnistamaan ja tunnustamaan ne, antaen sinulle pieniä motivaatioenergian lisäyksiä dopamiinin kautta.
Motivaatio ja tavat tukeutuvat toisiinsa
Rutiineissasi on valtava voima yhdenmukaistaa arkeasi ja sitä kautta vähentää haittatekijöitä, jotka vähentävät motivaatiotasi ja toisaalta lisätä tekijöitä, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi motivoituneeksi!
Kun tiedät tavoitteesi merkityksen itsellesi, pyri olemaan tietoisempi tavoistasi: voit havainnoida ja kehittää niitä. Sitä kautta motivaatiosi kasvaa kuin itsestään, koska luot arkeesi positiivista suuntaa ja työskentelet kohti jotain, mitä todella sisimmässäsi haluat.
”Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit.” – Parker Robinson
Marko