Sanojen merkitys ja voima tapojen muutoksessa

Se, miten puhumme eli miten ilmaisemme tunteita, tuntemuksia ja ajatuksia vaikuttaa siihen, mitä elämässämme tapahtuu. Sanat eivät vain heijasta ajatuksia, ne myös muovaavat niitä. Luulot, uskomukset ja suoranaiset vääristymät löytävät usein tiensä puheeseen. Koska aivot ovat virittyneet kuulemaan erityisen herkästi kaiken kielteisen, on puheen sävyyn tärkeää kiinnittää erityistä huomiota.

Itselleen puhumisen merkitys

Monet tutkimukset osoittavat, että sisäinen puhe eli se, mitä ja miten puhumme itsellemme vaikuttaa merkittävästi kykyymme tehdä muutoksia. Tapojen muutos alkaa usein juuri sen havainnoimisesta, miten suhtaudut itseesi ja omiin kykyihisi.

Kun annamme itsellemme luvan oppia ja kasvaa, muuttuu myös toiminta.

Ajatellaanpa vaikka tilannetta, jossa yrität aloittaa uuden harrastuksen, kuten säännöllisen liikunnan. Jos sanot itsellesi: ”Olen huono tässä, en koskaan onnistu, en osaa”, uskot siihen alitajuisesti, ja tämä näkyy teoissasi. Jos muokkaatkin sanavalintojasi ja sisäistä puhettasi muotoon: ”Olen aloittelija/aloitan uudestaan tauon jälkeen, mutta edistyn vähitellen”. Eli jos valitset tietoisesti positiivisempia ja kannustavampia sanoja, kuten ”opettelen” tai ”harjoittelen”, viet ajatuksiasi ja tekojasi kohti muutosta.

Muutos ja uusien tapojen opettelu vaatii aina energiaa ja myös hetkellistä epämukavuuden sietoa tai välittömän mielihyvän  yli pääsemistä. Jos muutostoive tuo mukanaan ajattelua ja sanoja: Minun pitää, täytyy, on pakko-luo tuonkaltaiset sanat heti negatiivista sävyä ja vaadetta ja alamme tällöin sisäisesti vastustamaan sitä, mitä nyt pitäisi. Kokeile korvata vaatimuksia kuvastavia sanoja uudella näkökulmalla eli esimerkiksi sanoilla: Minä saan, minun on mahdollista, minulla on tilaisuus, saan valita ja havainnoi, minkälaiseen valintaan tai toimintaan tuollaiset sanat sinua ohjaavat.

Itselleen puhuminen ei ole pelkkä motivaatiotekniikka vaan se on tärkeä osa tapojen muuttamisen psykologiaa.

Sanat voivat vahvistaa sitoutumista

Yksi tehokas keino sitoutua uuteen tapaan on sanallistaa tavoitteensa ja sitoutua niihin sanoin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi julkisesti tavoitteistaan kertomista esimerkiksi perheenjäsenille, ystäville tai työkavereille ja omien tavoitteiden nostamista näkyvälle paikalle. Kun sanoitat asiat ääneen tai kirjoitat ne ylös, ne konkretisoituvat ja saavat uuden merkityksen. Tällöin tavoite ei ole vain epämääräinen ajatus, vaan siitä tulee todellinen, saavutettavissa oleva asia.

Voit myös käyttää sanoja vahvistamaan sitä, mitä olet jo saavuttanut. Kehu itseäsi pienistäkin edistysaskelista ja kiinnitä huomio siihen, miten sanat voivat vaikuttaa mielialaasi ja sitoutumiseesi muutokseen. Tämä luo positiivista kierrettä, ruokkii motivaatiota ja tekee muutoksen jatkamisesta helpompaa.

Sanat voivat muuttaa tarinaa itsestäsi

Monet meistä elävät tarinoiden kautta, jotka olemme luoneet itsestämme ja elämästämme. Näihin tarinoihin kuuluvat uskomukset siitä, mitä voimme ja emme voi tehdä, mihin kykenemme ja mihin emme. Nämä tarinat ovat usein kietoutuneet vahvasti sanoihin.

Jos haluat muuttaa tapoja, sinun on muutettava tarinaa, jota kerrot itsellesi.

Esimerkiksi, jos tarinasi on: ”Olen aina ollut laiska, en koskaan jaksa tehdä mitään loppuun”, voit alkaa aktiivisesti muuttamaan käsitystäsi käyttämällä uusia sanoja: ”Olen oppimassa sinnikkyyttä ja löydän uusia tapoja saada asiat tehtyä.” Tämä uusi tarina ei ehkä aluksi tunnu täysin todelta, mutta toistamalla sitä ja sitoutumalla siihen, se alkaa juurtua syvemmälle, ja ajan myötä myös käyttäytyminen alkaa seurata uutta tarinaa.

Sanat eivät ole taikakeino, mutta ne voivat toimia tärkeänä katalyyttina muutoksessa. Kun opit tulemaan tietoiseksi käyttämistäsi sanoista ja valitsemaan sanoja, jotka tukevat muutostasi, luot paremmat edellytykset tapojen muokkaamiselle ja itsesi kehittämiselle.

Erika

 

 

Jaa artikkeli: