Ajattelemattomillla teoilla voi olla suuri vaikutus elämän mielekkyyteen, terveyteen ja jaksamiseen. Oikein ajoitetuilla ja ennakoiduilla teoilla saat aikaa niille asioille, joita pidät tärkeänä – perhe, ystävät, työ, liikunta, toimitettavat asiat, opiskelu jne. Ennakointi tarkoittaa käytännössä sitä, että kun miettii arkeaan rauhassa ja ennakoi mitä tapahtuu, niin voi ohjata omaa toimintaansa tietoisemmin ja valmistella päivään liittyviä asioita ajoissa.
Ennakointi on suunnitelmallisuutta ja asioiden tekemistä ilman kiirettä.
Ennakoinnin myötä käynnistyvä arjen visualisointi johtaa siihen, että tiedät ennakkoon mitä sinun tulee tehdä, milloin ja missä se tapahtuu. Parhaimmillaan jopa päivän reititys ja siirtymät paikoista ja tapahtumista toiseen selkiytyvät. Hyvä ennakointi ja suunnittelu voi johtaa arjessa onnistumisten kierteeseen, stressi vähenee ja voimavaroja jää yllättävien tapahtumien ratkaisemiseen.
Ennakointia tarvitsee harjoitella ja tehdä siitä tapa.
Tavanmuodostuksessa ennakointiin liittyvä ajoittaminen tarkoittaa sitä, että varaat kalenterista ajan, tietyn asian hoitamiselle, oli se sitten herääminen aikaisemmin aamupalaa varten, hengähdystauko, lounas, liikunta tai jonkin ihan arkisen asian hoitaminen.
Ennakointi on toimintaa, mikä johtaa parempiin valintoihin.
Esimerkiksi kauppalistan tekeminen ruokakauppa käynneille, välipalan ottaminen töihin mukaan säännöllisen ateriarytmin varmistamiseksi tai treenivarusteiden ottaminen mukaan, jotta työpäivän jälkeinen liikunta onnistuu – ovat kaikki ennakointia ja edellyttävät suunnittelua.
Ennakoinnin ansiosta pystyy varmemmin ottamaan minkä tahansa toiminnan tavaksi, sillä tavat kehittyvät, kun niitä toistaa ennalta sovitusti.
Ennakointi vaatii valintojen tekemistä, priorisointia ja sitoutumista. Se antaa sysäyksen tehdä asioita, joita on muutoin haluton tekemään, mutta se auttaa myös tekemään asioita, joita nimenomaan haluaa tehdä.
Arjessa ennakoiminen on hyvä keino tapojen luomiseen ja toiminnan muuttamiseen. Se auttaa karsimaan päätöksentekoa, kun asioista on tullut sovittua ennakkoon. Se miten suunnittelemme arkemme ja päivämme, auttaa meitä löytämään aikaa asioille, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä ja ohjaa toimintaa toivomaamme suuntaan. Tarkastele jo hyvissä ajoin millainen työviikkosi on ja suunnittele yksittäiset päivät sen mukaisesti. Huomioi arjen velvollisuudet, ruokailut, liikkuminen ja lepo sen mukaisesti.
Viisaat valinnat ovat helpompi tehdä, kun perustarpeet ovat tyydytetyt.
Olet varmasti huomannut kuinka väsyneenä tai nälkäisenä tekee huonompia valintoja esimerkiksi ruokakaupassa ja miten liikkumaan lähteminen väsyneenä tuntuu työläältä. Arvokkaimmat ennakoivat tavat arjessa ovat palautuminen, uni ja säännöllinen ruokailu. Ne auttavat parempiin arjen valintoihin.
4 esimerkkiä ennakoinnista:
- Kun haluat onnistua liikunnan toteutumisessa: Ennakoi varaamalla kalenterista liikunnalle aikaa, kerro sen toteutumisesta lähipiirille, ota varusteet hyvissä ajoin esille ja päätä mitä liikuntaa teet, missä sen toteutat ja kuinka kauan.
- Kun haluat opetella aikaisempaa nukkumaan menoa: Ennakoi toimet ennen nukkumaan menoa. Laita tietokone pois, kännykkä pois näkyviltä. Pue yöpuku päällesi, pese hampaasi. Iltatoimien tekeminen ennen iltauutisia tai lasten kanssa yhtä aikaa on kokeilemisen arvoista.
- Kun haluat ottaa terveellisen välipalan töihin mukaan: Ennakoi viimeistään edellisenä päivänä, mitä otat välipalaksi mukaan ja toimi sen mukaisesti – huomioi asia ruokaostoksilla tai valmistaessasi ruokaa edellisenä päivänä, varmista, että siitä riittää mukaan otettavaksi. Laita eväät valmiiksi ja tarvittaessa aseta itsellesi muistutus asiasta.
- Kun haluat ajaa autoa rauhassa ja varmistua siitä, ettei sinun tarvitse puhua puhelimessa tai räplätä puhelinta autoa ajaessasi: Ennakoi laittamalla puhelin äänettömälle ja aseta se takapenkille tai takapaksiin.