Tapojen muutoksessa itsemyötätunto kannustaa

Itsemyötätunto tarkoittaa lempeää, ymmärtävää ja hyväksyvää suhtautumistapaa itseäsi kohtaan, erityisesti vaikeina hetkinä tai epäonnistumisten aikana. Se on kykyä olla ystävällinen ja tukeva itselle, aivan kuten olisit ystävällinen ja tukeva toiselle, joka käy läpi vastaavaa tilannetta.

Itsemyötätunto ei tarkoita itsesääliä, laiskuutta tai vastuuttomuutta, vaan se on tasapainoista itsestä huolehtimista, joka auttaa sopeutumista elämän haasteisiin ja kannustaa jatkamaan, oppimaan ja yrittämään uudestaan. Juuri nämä ominaisuudet ovat suureksi avuksi, kun opetellaan uusia tapoja.

Silitätkö vai ruoskitko itseäsi?

Uusien tapojen opettelu tarjoaa hienon ja opettavaisen mahdollisuuden ja näköalapaikan huomata, kuinka suhtaudut itseesi, kun asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Sillä se, millä tavoin suhtaudut itseesi, vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä tulet tekemään tai mitä jätät tekemättä ja millaista olotilaa suhtautumistapasi sinulle synnyttää.

Ihmisaivot on luotu välittämään

Välittämisen kyky on koodattu meihin kaikkiin ihmisiin sisäsyntyisesti, koska yksin emme olisi selvinneet. Tämä välittämisen mekanismi on sinussa, vaikka olet saattanutkin omaksua kasvuhistoriasi varrelta itsesi kritisoimista ja soimaamista hyväksymisen ja kannustamisen sijaan. Itsekritiikin syntymisellä on ollut oma tarkoituksensa, jotta olisimme hyväksyttyjä muiden silmissä ja saisimme kuulua osana meille tärkeitä yhteisöjä.

Käytännön vinkkejä, kuinka yhdistää itsemyötätunto tapojen opetteluun:

  • Tunnista itsekritiikki: Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut itsellesi, erityisesti haastavissa tilanteissa. Jos huomaat, että puhut itsellesi kriittiseen tai ankaraan sävyyn, pyri tietoisesti muuttamaan tätä puhetta lempeämmäksi ja tukevammaksi. Kuvittele, mitä sanoisit hyvälle ystävällesi, joka käy läpi samaa tilannetta. Huomaa, miten sävyn muuttaminen vaikuttaa sen hetken olotilaasi.
  • Muista huomioida onnistumisesi: Jokainen askel muutoksessasi on eteenpäin, olipa se kuinka pieni tahansa, on huomioimisen arvoinen. Huomioiminen tarkoittaa mm. itsemyötätuntoista puhetta, itsesi kehumista tai kiittämistä.
  • Ole kärsivällinen: Hyväksy, että uuden tavan opettelu vie aikaa. Anna itsellesi aikaa oppia. Joskus voi tuntua, että et edisty tarpeeksi nopeasti, mutta itsemyötätunto auttaa sinua muistamaan, että jokainen uuden tavan opettelu on ainutlaatuinen oppimisprosessi ja aivot sanelevat lainalaisuuksia, kuinka kauan uuden tavan omaksumiseen menee aikaa.
  • Pidä huolta itsestäsi: Kiinnitä huomiota fyysisiin ja henkisiin tarpeisiisi. Lepo, ravinto, liikunta ja sosiaalinen tuki ovat kaikki tärkeitä osia itsemyötätunnosta. Kun huolehdit itsestäsi, viestit itsellesi, että olet arvokas ja ansaitset hyvää kohtelua.

Energiaa ja iloa muutokseen

Itsemyötätunto ei ole vain lisäys tapojen opetteluun; se on voimakas työkalu, joka voi tehdä oppimisesta ja kehittymisestä paljon sujuvampaa ja kestävämpää. Kun opettelet uusia tapoja, itsemyötätunto voi olla ratkaiseva tekijä siinä, miten hyvin onnistut ja kuinka hyvin kestät prosessiin liittyviä haasteita. Uusien tapojen omaksuminen ei ole aina helppoa, ja itsemyötätunto voi auttaa sinua pysymään motivoituneena ja joustavana matkalla kohti tavoitteitasi.

Itsemyötätunto vähentää muutokseen herkästi liittyvää stressiä, koska se antaa luvan olla epätäydellinen! Tämä jos mikä vapauttaa iloa ja energiaa, koska et käytä energiaa itsesi mollaamiseen.

Erika

Jaa artikkeli: