Tapojen muuttamisen voisi yksinkertaistettuna kiteyttää neljään erilaiseen sääntöön. Ne perustuvat tapojen kehään – määrättyyn toimintamalliin, joka pyörii kaikkien tapavalintojemme taustalla.
Tapojen kehä muodostuu neljästä osasta: Tarve, ärsyke, toiminta ja palkinto. Tarve voi olla vaikkapa nälän tunne. Ärsykkeenä voi silloin toimia vaikkapa pikaruokapaikan logo tai ruoan tuoksu. Toimintaa on sitten hampurilaisen syöminen ja palkintona kylläisyys tai ruoan maku. Tarve ja ärsyke voivat vaihtaa paikkaa. Esimerkiksi aluksi nälkä tarpeena on ensin, mutta tavan toistuessa jo logon näkeminen (ärsyke) voi laukaista tarpeen eli nälän tunteen.
Nyt käyn läpi neljä yksinkertaista sääntöä hyvin tapojen lisäämiseen ja huonojen tapojen vähentämiseen. Sama malli toimii molempiin suuntiin, tietenkin käännettynä ja minkä tahansa tavan muuttamisessa.
Miten siis lisätä hyviä tapoja?
- sääntö – ärsyke: tee siitä näkyvä
- sääntö – tarve: tee siitä houkutteleva
- sääntö – toiminta: tee siitä helppoa
- sääntö – palkinto: tee siitä tyydyttävä
Sama toimii luonnollisesti kääntäen huonojen tapojen vähentämisessä:
- sääntö – tee siitä näkymätön
- sääntö – tee siitä vähemmän houkutteleva
- sääntö – tee siitä vaikeaa
- sääntö – tee siitä vähemmän tyydyttävä
Nämä säännöt toimivat lähes kaikessa tapoihin liittyvässä toiminnassa ja niitä voi käyttää minkä tavan muuttamisessa tahansa. Et varsinaisesti tarvitse erikseen erilaisia strategioita eri tapojen muuttamiseksi.
Kun siis mietit jonkin arjen tapasi muuttamista, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:
Miten teen tästä näkyvää?
Miten teen tästä houkuttelevaa?
Miten teen tästä helppoa?
Miten teen tästä tyydyttävää?
Oletkin varmaan huomannut kertovasi itsellesi tai muille, että kyllä mä tiedän, mitä pitäisi tehdä, mutta en saa aikaiseksi? Miksen mä saa tehtyä tätäkään? Noista esittelemistäni säännöistä löydät vastauksia noihin kysymyksiin.
Muutoksessa on tärkeää tehdä asioista mahdollisimman helppoa. Silti kompuroidaan ja joudutaan aloittamaan uudestaan. Muutos tuntuu vaikealta ja motivaatio vaihtelee. Palaa noihin kysymyksiin ja muokkaa suunnitelmaa tarpeen mukaan uudestaan ja uudestaan. Voit tukea motivaatiotasi määrätietoisella toiminnalla. Pienillä askelilla ja onnistumisilla, jotka ruokkivat muutoksen kannalta tärkeitä, positiivisia tunnereaktioita.