Kesäloman haasteet tapamuutoksessa

Kesäloma. Odotettu ja kaivattu ajanjakso raskaan työvuoden jälkeen. Odotukset ovat suuret ja suunnitelmia tehdään enemmän tai vähemmän. Vihdoin on mahdollisuus tehdä asioita, joita perusarjessa ei välttämättä ole mahdollisuutta tai ehdi tehdä. Odotukset nousevat helposti suuriksi. Joskus tuntuu, että eletään omaa arkea lomaa tai jotain muuta jatkuvasti odotellen. Silloin jää paljon elämää elämättä perusarjessa.

”En mä halua lomalla miettiä näitä juttuja!”

Ihmiset suhtautuvat lomaan usein niin, että lomalla ei ole niin väliä, miten on ja elää arkeaan. Perustottumukset heitetään romukoppaan, syödään huonosti ja liikunnan määräkin dramaattisesti vähenee. Painoa tulee usein useitakin kiloja lisää, joita sitten ajatellaan sitten pudotettavan, kun syksy taas alkaa. Miksi näin on? Mikseivät perusarjessa opetellut tottumukset kanna tai niiden ei aina edes haluta kantavan lomalla? Miksi oman terveyden ja hyvinvoinnin huomioiminen tuntuu työltä, jota lomalla ei haluta tehdä?

Tarvitseeko loman olla jotenkin erilaista aikaa tapojen suhteen?

Pieni höllääminen on ehdottomasti ok! Mutta miksi tehdä asioista itselle vaikeampaa totaalisella opittujen hyvien elintapojen unohtamisella? Miksi lomasta tehdään aikaa, jolloin itsestä huolehtiminen ei olekaan niin tärkeää? Miksi lomasta tehdään ”erikoisaikaa”? Tottakai – sitähän se omalla tavallaan tietenkin onkin. Tarkoitan siinä mielessä ”erikoisaikaa”, että koetaan, ettei silloin tarvitse pitää itsestä huolta vaan elämästä nauttiminen on – hieman karrikoiden – totaalista hyvien arjen tottumusten unohtamista ja välinpitämättömyyttä.

Olen sitä mieltä, että kun arjen positiiviset tavat ovat syvälle rutinoituneita, ne sallivat suuremman variaation ja vaihtelun ilman, että oma terveys ja hyvinvointi kärsii liikaa loman aikana. Jos hyvien ja terveyttä tukevien valintojen teko on jatkuvaa ”itkua ja hammasten kiristelyä”, eivät ne tavat varmasti kanna kesäloman rennommassa ilmapiirissä.

Hyvä ja palauttava kesäloma rakennetaan siis jo ennen loman alkamista…

Kun vaihdetaan ”lomarytmiin”, niin on ehdottomasti tärkeää löysätä, ottaa hetken aikaa rennommin. Voi kuitenkin miettiä, miten lomalla voi pitää yllä ja parantaa omaa hyvinvointiaan. Se on omalla tavallaan paikka asennoitua lomaan ja omaan arkeen rytmittömyyden ja vapaamman ajanjakson aikana. Ellei asiaa huomioi tai se ei vielä ole iskostunut omaan selkäytimeen, käy helposti niin, että eletään, syödään ja juodaan hyvin vapaasti. Pitää muistaa miettiä myös mikä on itselle hyväksi. Itsensä tunteminen ja hyvissä tavoissa pysyminen auttavat pitämään rytmit paremmin kohdallaan myös kesälomalla. Silloin tällöin herkuttelu ei ole sama asia kuin neljän viikon totaalinen repsahdus.

Kesä on mahtavaa aikaa keskittyä omaan hyvinvointiin.

Rentoutuminen on tärkeää ja jos kokee, että hyvien tottumusten ylläpito kesällä stressaa, on tehty jotain väärin. Sopivan rennolla asenteella ja helpoilla muutoksilla arjessa, opitut asiat kyllä kantavat lomallakin. Kesäloman rytmittömyys on haaste – tai mahdollisuus. Kesäloman rytmittömyys on usein asia, joka eniten vaikuttaa omiin tottumuksiin. Nukutaan pidempään, syödään harvemmin, juhlitaan ehkä enemmän, valvotaan pitempään… Siksi kesällä voi olla vaikeampaa ylläpitää totuttuja hyviä tapoja. Ja neljässä viikossa ne myös unohtuvat tehokkaasti.

Kesällä on valtavasti enemmän mahdollisuuksia kuin muulloin.

Otetaan esimerkiksi liikunta: sitä on mukava harrastaa ulkona, jolloin vaihtoehdot ovat lähestulkoon rajattomat. Ajankohdallakaan ei ole samalla tavalla väliä koska valoisuus iltaisin tekee sen, että elimistö ei saa pimeydestä ärsykettä mennä nukkumaan samalla tavalla kuin pimeämpään aikaan. Iltaisinkin voi käydä liikkumassa ilta-auringossa.

Lomaa ajatellaan usein ”irtiotoksi” arjesta. Se on luonnollista, koska silloin on mahdollisuuksia tehdä asioita, joita ei perusarjessa ole aina mahdollista tehdä. Mitä irtiotto arjesta käytännössä sitten tarkoittaa? Useinhan loma on aikaa, jolloin ajatellaan, että saa elää vapaammin ja herkutella enemmän, laiskotella ja tehdä mitä huvittaa. Ja näinhän sen pitääkin olla!

On tärkeää kuitenkin myös pohtia, mitä sen muun 11 kuukauden aikana tapahtuu.

Sudenkuoppa vaanii siinä, että neljän viikon kesäloman aikana saatetaan täysin unohtaa hyvät tottumukset ja harjoitellut terveyttä tukevat arjen tavat. Vaara on suuri erityisesti, jos uudet tavat eivät vielä ole juurtuneet tukevaksi osaksi arkea ja päivittäisiä valintoja. Silloin vanhat ja huonot tavat nostavat päätään ja ottavat taas tukevan roolin kaikessa tekemissä. Loman jälkeen on sitten vaikeaa taas aloittaa uudestaan muutaman lisäkilon ja kuukauden liikkumattomuuden jälkeen.

Voisiko se tänä kesänä ollakin aktiivisempaa, tiedostavampaa ja terveyttä, sekä uusia tapoja tukevaa?

Lomalla irtiotto arjesta on tietenkin tärkeää. Mieti kuitenkin mitä se sinun kohdallasi tarkoittaa. Voisiko se tänä kesänä ollakin aktiivisempaa, tiedostavampaa ja terveyttä sekä uusia tapoja tukevaa? Liikunta voi olla vapaamuotoisempaa ja ajankohdiltaan vaihtelevampaa. Hyödynnä lisääntynyt vapaa-aika ja tee liikuntaa erilaisiin aikoihin. Liikunta voi muutenkin olla rennompaa ja vähemmän suunniteltua, fiilispohjaista. Ole ulkona, leiki ja nauti liikkumisesta liikkumisen tähden. Kaiken ei tarvitse olla suunnattu kunnon kasvattamiseen tai painon pudottamiseen.

Ruokailujen rytmi koetaan haasteelliseksi, kun nukutaan eri aikaan, herätään myöhemmin ja valvotaan pitempään. Ruokailurytmin ei kuitenkaan tarvitse muuttua, vaikka unirytmi muuttuisikin. Ateriat säilyvät kuitenkin samoina, ajankohta siirtyy parilla tunnilla ehkä eteenpäin. Pyri kesälläkin syömään säännöllisesti ja erityisesti pidä huolta veden juomisesta.

Irtiotto arjesta on tärkeää myös henkisten voimavarojen suhteen.

Nukkuminen on tietenkin ensisijainen palautumisen keino. Siihen kannattaa panostaa ja pitää huolta, että lomalla nukkuu, eikä venytä valvomista liian pitkälle liian usein. Huomioi myös alkoholin heikentävät vaikutukset, kun puhutaan unesta ja palautumisesta. Pienenkin alkoholimäärän on todettu heikentävän palauttavan unen määrää ja laatua (https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005709264.html). Mieti siis omaa suhdettasi alkoholiin ja pohdi sen määrää ja asemaa arjessasi. Joudutko luopumaan jostain alkoholin takia? Aiheuttaako se sinulle haasteita seuraavana päivänä? Miten läheisesti ja erityisesti lapsesi kokevat alkoholin käyttösi?

Voisiko tänä kesänä tehdä jotain toisin?

Mieti siis, mitä sinun irtiottosi arjesta lomalla tarkoittaa. Voisiko tänä kesänä tehdä jotain toisin kuitenkaan ilman, että se on liian vaikeaa ja tuo voimavaroja arkeen? Ja mitä niistä oivalluksista voi viedä mukanaan loman jälkeiseen aikaan? Miten varmistat oman palautumisesi – ”irtiottosi” – perusarjessa, kiireen keskellä?

Jaa artikkeli: