Työyhteisön tapojen merkitys työhyvinvointiin ja työssä viihtymiseen

Työyhteisön tavat ja kulttuuri vaikuttavat merkittävästi siihen, miten hyvin ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat työhyvinvointia. Toimivat ja tarkoituksenmukaiset tavat tukevat yhteisöllisyydestä syntyvää me-henkeä, vahvistavat sitoutumista organisaatioon ja parantavat työn tehokkuutta sekä sujuvuutta. Yhteisöllisyyttä tukevat tavat ovat erityisen tärkeitä nykypäivän työelämässä, jossa monilla aloilla tehdään työtä etänä tai hybridimallilla. Ilman suunniteltuja ja johdonmukaisia yhteisiä toimintatapoja etätyö saattaa heikentää yhteisön yhteenkuuluvuutta ja lisätä yksinäisyyden kokemuksia.

Organisaatioiden on tärkeää kehittää ja vaalia tapoja, jotka luovat luonnollisia mahdollisuuksia kohtaamisille, keskusteluille ja yhteisille kokemuksille.

Työyhteisön tapoihin kuuluvat myös tavat, joilla onnistumisia huomioidaan sekä miten työn prioriteetteja asetetaan ja ohjataan. Kun organisaatio kannustaa havaitsemaan ja juhlistamaan onnistumisia, se luo positiivista ja motivoivaa ilmapiiriä, jossa jokainen voi kokea olevansa arvostettu ja merkityksellinen osa yhteisöä. Samoin selkeät rutiinit työn tärkeimpien asioiden määrittelyssä auttavat keskittymään olennaiseen ja vältetään työn hajautumista liikaa eri suuntiin.

Prevenian työyhteisön tapoja

Preveniassa teemme työtä etänä ja näemme toisiamme ruutujen välityksellä viikoittaisissa Teams-tapaamisissa. Säännöllisille palavereille on oma paikkansa kalentereissamme, mutta viikon alkuun käymme läpi, että ovatko ne kaikki tarpeellisia ja mihin hyödynnämme palavereita. Jos palaverin pituus on yli tunnin mittainen niin Topi pitää huolen, että pidämme pieniä verryttely-ja palautumistaukoja keskittymiskyvyn turvaamiseksi.

Etätapaamiseten vastapainoksi meillä on tapana tavata toisiamme toimistolla noin kerran kuukaudessa. Tuolloin järjestämme FTD:n eli ”Fun to do:n” eli teemme porukalla työpäivän päätteeksi jotain, joka ei liity työhön. Olemme tehneet monenlaista mukavaa yhdessä, kuten käyneet teatterissa, keilaamassa, pakohuoneessa, köysiratakiipeilyssä, geokätköilemässä, laitepilateksessa ja lumikenkäilemässä. Yhteisen tekemisen arvo on suuri, sillä siinä pääsee tutustumaan työkavereihin työroolien jäädessä taka-alalle.

Huomio onnistumisiin

Viikoittaiset palaverimme alkavat lähes aina kysymyksellä: ”Missä olet onnistunut?” Tuo kysymys ei aina suinkaan ole helppo, mutta se patistaa huomiomaan ja poimimaan hetkiä ja oivalluksia omasta työstä ja itsestä siihen, mistä saa iloita ja mihin saa olla tyytyväinen. Tuo on myös sama kysymys, jonka hyvin usein esitän valmennettavilleni tapaamisen alussa. Eli etsitään se onnistuminen, vaikka kuinka pienikin, koska ne ovat niitä arvokkaita kohtia, jotka vievät huomiota omaan kyvykkyyteen ja taitoihin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei epäonnistumisista voisi nostaa esille tai pohtia niistä saatavia oppeja ja ymmärrystä.

Mihin keskityn, mikä on tärkeintä?

Viikon alussa maanantaisin Topi tiedustelee meiltä kaikilta, mikä on viikon ITD eli ”Important or interesting to do”. Tämä kysymys ohjaa jokaista miettimään, mikä on viikon tai seuraavan päivän tärkein asia, johon tulee keskittyä erityisesti. Tai vastaavasti, mikä on mielenkiintoista tai haastavaa, joka on tärkeää nostaa prioriteettilistalla kärkeen. Tämä kysymys ei myöskään aina ole helppo, mutta auttaa suuntamaan omaa fokusta ja tekemään priorisointia.

Omat tapaharjoittelukohteet jaetaan yhteisesti

Joka syksy ja kevät laadimme itsellemme omat tapamuutoskohteet työhömme. Kirjaamme ne ylös ja sitten ”syömme omaa lääkettämme” eli harjoittelemme uusia tapoja samoin metodein kuin valmennettavammekin. Mietimme, mikä on ärsyke uudelle tavalle, missä ja milloin harjoittelemme uutta tapaa, ja mikä on palkinto tai seuraus harjoitelavasta tavasta. Käymme harjoiteltavia tapoja läpi säännöllisin väliajoin ja näin ne pysyvät mielessä ja tarvittaessa muokkaamme ja tarkennamme niitä. Samalla toisten tapamuutosten kuuleminen antaa itselle vinkkiä, miten omaa työtään ja työssä jaksamista voi pienin askelin edistää ja parantaa. Olen tulostanut omat tapaharjoittelukohteet työpöytäni yläpuolelle ilmoitustaululle, jotta muistan viikoittain, mitä harjoittelen.

Millaisia tapoja sinun työyhteisölläsi on?

Työyhteisön tavat vaikuttavat suoraan hyvinvointiisi ja työssä viihtymiseesi. Kun arjen käytännöt tukevat kohtaamisia, onnistumisten juhlistamista ja selkeää työn priorisointia, ne luovat myönteistä ja motivoivaa työilmapiiriä. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, millaista työyhteisössä on olla ja kehittyä.

Miten teidän työyhteisössänne toimitaan? Havainnoi työyhteisösi tapoja – mitkä niistä tukevat hyvinvointiasi ja mitkä voisivat kaivata kehittämistä? Pienetkin muutokset voivat tehdä suuren eron työssä jaksamiseen ja viihtymiseen – ehkä voit olla aloitteentekijä paremman työkulttuurin rakentamisessa!

”Työpaikan kulttuuri ei synny sattumalta – se rakentuu teoista, joista tulee tapoja.”

 

Erika

Jaa artikkeli: