12 vinkkiä uuden tavan harjoitteluun

Valmentajan tehtävä on auttaa ihmistä viemään uuden tavan harjoittelua läpi omassa arjessaan, kannustaa, tsempata ja auttaa haastavien aikojen yli. Vaikka muutoksen tekeminen olisikin innostavaa, niin se lähes poikkeuksetta joskus kuormittaa. Oman toiminnan havainnoiminen, tietoisuuden lisääminen valinnoissa ja päätöksenteossa sekä etenemisen seuraaminen ja analysoiminen – missä onnistui ja missä on opettelemista – vaativat voimavaroja. On olemassa lukuisia työkaluja, jotka auttavat muutoksen tekemistä ja keventävät siitä aiheutuvaa kuormitusta. Alla 12 vinkkiä.

 

1. Tee uudesta, toivotusta tavasta itsellesi päivittäistä

Mitoita tehtävä niin, että pystyt siihen – olipa päiväsi lähes millainen tahansa. Uuden tavan juurruttaminen edellyttää johdonmukaista toimintaa ja toistoa. Jos haluat aloittaa liikunnan, mieti mitä voit minimissään tehdä päivittäin. Toiminta, jota teet viikossa vain muutaman päivän välein, tuskin löytää pysyvää paikkaa arjessa.

 

2. Aloita helpoimmasta ja yksinkertaisesta

Jos haluat juosta 5km, aloita kävelylenkillä. Jos haluat käydä kuntosalilla, aloita päivittäin tehtävät lihaskuntoliikkeet, vaikka kotona. Aluksi yksikin liike riittää.  Jos haluat mennä nukkumaan tuntia tai kahta aiemmin kuin mihin olet tottunut, aloita menemään 15 min aiemmin. Jos haluat opetella lukemaan kirjaa iltaisin, puhelimen skrollaamisen sijaan – aloita lukemalla yksi sivu tai yksi aukeama.

 

3. Pysy johdonmukaisena

Toista uuden tavan harjoittelua samankaltaisena; jos haluat aloittaa vaikkapa lihaskuntoharjoituksen, pyri toteuttamaan se samassa paikassa, lähes samalla tavalla. Esimerkiksi heti aamulla, työpäivän jälkeen kotiin tultuasi tai illalla hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Valitse uuden tavan harjoittelemisen paikka tarkoin; mitä teet, miten teet ja missä teet.

 

4. Muistuta itseäsi siitä mitä toivot itsesi tekevän

Kuulostaa hullulta, mutta sinun tulee muistuttaa itseäsi uudesta toiminnasta. Aseta muistutuksia kännykkään, kalenteriin, kotiin tai esimerkiksi autoon – riippuen millainen uusi tapa on kyseessä. Harjoiteltava, uusi tapa saattaa arjen vauhdissa unohtua.

 

5. Hanki uuden tavan oppimiseen kaveri kannustajaksi

Valitse muutos-kaveriksi sellainen henkilö, jolle voit jakaa onnistumisen ilon ja haasteellisten hetkien tuskan tai joka voi lähteä kanssasi mukaan, vaikkapa liikkumaan.

 

6. Korvaa vanha tarve jollakin muulla, eli opettele tilalle parempi vaihtoehto

Jos esimerkiksi television katselu tai puhelimen selailu on ollut sinulle tapa rentoutua, voit ryhtyä opettelemaan lukemista, venyttelyä, käsitöitä tai rentoutumisharjoitusta sen tilalle.

 

7. Hyväksy epätäydellisyys

Älä edes odota, että kaikki yrityksesi muuttaa tapoja onnistuvat heti. Yritä parhaasi, mutta ennakoi myös kompuroiminen matkan varrella.

 

8. Ajattelulla on ratkaiseva rooli, siihen miten toimit

Käytä “mutta” sanaa ns. huonojen ajatusmallien muuttamiseksi. Kun alat ajatella negatiivisia ajatuksia, keskeytä se “mutta” – sanalla. Esimerkiksi ”En taaskaan pysty tähän, mutta jos nyt tsemppaan ja teen edes vähän, saatan onnistua jatkossa paremmin.”

 

9. Järjestä ympäristösi uudelleen

Järjestä ympäristösi niin, että se ei houkuttele sinua vanhan tavan pariin ja aja sinua taisteluun tahdonvoimasi kanssa. Esimerkiksi: poista ei-toivotut herkut kotoa ja laita toivotut syötävät esille, säilytä television kaukosäädin ja puhelin laatikossa, ota kirja esille ja aseta liikuntavarusteet helposti käden ulottuvillesi jne.

 

10 Jos mahdollista, vietä enemmän aikaa ihmisten kanssa, jotka mallintavat toivottuja, uusia tapoja

Hakeudu esimerkiksi johonkin liikuntaporukkaan mukaan.

 

11. Puhu ihmisille uudesta tavasta, jota harjoittelet

Kerro asiasta ystävälle, työkaverille, puolisolle ja perheelle. Herätä keskustelua, kysele ja jaa omia kokemuksiasi uuden tavan harjoittelemisesta.

 

12. Kirjoita uusi tapa itsellesi ylös ja tee siitä mielikuvaharjoitus

Näe itsesi tekemässä uutta tapaa, kuvittele mielikuvaan toivomasi muutos olemuksessasi. Tee mielikuvasta mahdollisimman tarkka ja yksityiskohtainen. Usko mielikuvaan niin kuin se olisi jo totta. Tee mielikuvaharjoitusta päivittäin, esimerkiksi ennen nukkumaan menoa.

Sari Coutentacis

Jaa artikkeli: