4 aivohormonia hyvinvoinnin tekijöinä

Mikä on onnellisuutesi ja hyvän olosi tai tapojen muuttamisen vaikeuden todellinen syy? Mikä saa sinut tuntemaan onnellisuutta, läheisyyttä ja iloa? Miksi sinulla on niin hyvä olo reippaan lenkin jälkeen? Jonkun halaaminen tuntuu hyvältä eri syystä kuin vaikkapa tuo liikuntasuorituksen jälkeinen hyvän olon tunne. Miksi tapojen muuttaminen voi olla vaikeaa?

Vastaus on aivohormonit. Neljä hormonia, jotka aiheuttavat positiivisia tunteita, joita tunnet koko päivän: dopamiini, oksitosiini, serotoniini ja endorfiinit.

Kun ymmärrämme, miten nämä kemikaalit toimivat, voimme paremmin vaikuttaa omaan tilanteeseen, jaksamiseen ja tapojen muutokseen arjessa.

Dopamiini

Olemme aiemmin kirjoittaneet dopamiinista ja sen vaikutuksesta tapojen oppimisen ja muuttamisen taustalla. Dopamiini aiheuttaa sen pienen iloisen tunteen, kun joku vaikkapa tykkää julkaisustasi Instagramissa, suklaa sulaa suussasi tai huomioit oman onnistumisesi vaikkapa tuuletuksella. Se on tapojen oppimisen näkökulmasta tärkein aivohormoneista. Se saa sinut haluamaan asioita.

Dopamiinin on tarkoitus motivoida kehoasi kohti tavoitetta, askel kerrallaan. Se voi kuitenkin muodostua ongelmaksi sen riippuvuutta aiheuttavan luonteensa vuoksi. Ja esimerkiksi vaikkapa puhelinriippuvuuden muodostumisen takia.

Dopamiinin vaikutukset ovat nopeita ja ohimeneviä. Se kestää vain tarpeeksi kauan, että olet tarkistanut sosiaalisen mediasi tykkäykset, puhelimesi viestit tai pysähdyt lenkillä nauttimaan maisemista ja iloitsemaan lähtemisestä lenkille tänäänkin.

Dopamiini myös piristää, lisää energiaa, sekä auttaa oppimaan ja muistamaan.

Oksitosiini

Oksitosiinia kutsutaan usein ”rakkaushormoniksi”, koska sitä vapautuu aivoissa fyysisen kontaktin aikana. Se on myös rakkauden, ystävyyden tai syvän luottamuksen taustalla oleva tunne. Syy miksi ihminen on sosiaalinen eläin, johtuu suurelta osin oksitosiinista.

”Oksitosiini vahvistaa immuunijärjestelmäämme, tekee meistä parempia ongelmanratkaisijoita ja tekee meistä vastustuskykyisempiä dopamiinin riippuvuutta aiheuttaville ominaisuuksille. Toisin kuin dopamiini, joka on suurelta osin vastuussa välittömästä tyydytyksestä, oksitosiini antaa meille pysyvän rauhallisuuden ja turvallisuuden tunteen” (lähde: Sinek, S. 2014, lähde 1)

Miten voit nostaa oksitosiinitasoasi? Positiivinen sosiaalinen vuorovaikutus on yleensä paras tapa lisätä oksitosiinin tuotantoa.

Yhdessä työskentely muiden kanssa, aterian jakaminen, lahjan antaminen, tunteiden avaaminen, täyden huomion tarjoaminen toista kuunnellen ja pitkät halaukset.

Erityisen hienoa oksitosiinissa on, että se toimii usein kahdella tavalla. Nämä pitkät halaukset antavat sekä sinulle, että halauksen vastaanottajalle annoksen oksitosiinia. Se voi auttaa torjumaan stressiä, parantamaan ihmissuhteitasi ja edistämään pitkäaikaisia ​​positiivisia tunteita.

Tapojen muutoksen suhteen, oksitosiini tuo pitempiaikaista hyvää oloa kuin dopamiini. Siksi on tehokkaampaa, jos tunteet ovat mukana uudessa tavassa tai sen opettelussa. Tai toteutat uutta ystävän kanssa tai miellyttävässä seurassa. Hyödynnä yhteisön tuomaa tunnetta.

Serotoniini

Serotoniini on toinen ”sosiaalinen aivohormoni”, mutta se toimii täysin eri tavalla. Serotoniinilla on rooli ylpeyden, uskollisuuden, arvosuksen ja aseman kautta. Kun tunnet saavutuksen tai tunnustuksen tunteita muilta, koet serotoniinin vaikutuksia. Se voi olla palkinnon tai tunnustuksen vastaanottamisesta, maaliviivan ylittämisestä kilpailussa tai arvostamisesta kovasta työstä toimistossa.

Myös serotoniini voi auttaa rakentamaan sosiaalisen kanssakäymisen molempia puolia. Serotoniini motivoi johtajaa menestymään ja mutta ”pakottaa” myös heidän kanssaan toimijat tekemään hyvää työtä – olemaan pettämättä johtajaansa, vanhempiaan tai opettajaansa. Myös heillä serotoniini ohjaa pyrkimään menestykseen. Kunkin tietenkin omalla tavallaan ja tasollaan.

”Siksi, kun joku saa esimerkiksi palkinnon, hän kiittää ensimmäisinä hänen vanhempiaan tai valmentajaansa, pomoaan tai Jumalaa – kenen tahansa hän tunsi tarjonneen itselleen tukea ja apua, jota hän tarvitsi saavuttaakseen sen mitä hän on saanut aikaan. Ja kun muut tarjoavat tätä apua ja tukea oman serotoniininsa tuotannon takia, tunnemme olevamme vastuussa heille.” (Sinek, 2014)

Tapojen muutoksen kannalta siis yhdessä tekeminen ja omista tavoitteista avoimesti puhuminen voi sitouttaa sinut tehokkaammin omiin tavoitteisiisi. Jos saat apua valmentajalta, mentorilta tai ystävältä, voit kokea serotoniinin lisääntymisen kautta palkitsevuutta.

 Endorfiinit

Jos olet harrastanut lenkkeilyä, olet saattanut joskus kokea ”Runner´s high`n, juoksijan taivaan?” Se tunne johtuu endorfiineista. Sama tunne, joskin ehkä lievempänä, tulee liikuntasuorituksen jälkeen.

Endorfiinit vapautuvat pääasiassa vastauksena kipuun. Ne auttavat sinua työntämään kehoasi mukavuustasosi yläpuolelle ja jatkamaan, vaikka saattaisit muuten haluta luovuttaa.

Kun poistat alun epämiellyttävyyden tunteen, endorfiinit voivat tuntua hyvältä tai rentouttavalta. Esimerkiksi jääkylmän suihkun ottaminen aamulla tai avantouinti voi antaa sinulle valtavan endorfiinilisäyksen, jos kestät minuutin tai kaksi fyysistä epämukavuutta. Lenkin ensi minuutit voivat olla hankalan tuntuisia, mutta kunnolla lämmettyäsi se alkaakin rullaamaan.

Joten mihin endorfiinit sopivat muiden onnellisuuslääkkeiden kanssa? Endorfiinit ovat syy, miksi liikuntaa usein ehdotetaan auttamaan stressissä. He ovat syy siihen, miksi kuntosaliharrastuksen aloittaminen voi auttaa sinua rentoutumaan pitkän työpäivän jälkeen. Endorfiinien ennustettavuus tekee niistä erityisen hyödyllisiä!

Tapojen muutoksen näkökulmasta endorfiinien vaikutus on lähellä dopamiinia. Nauti liikunnan jälkeisestä tunteesta, pidä sitä palkintona tehdystä työstä. Näin annat elimistöllesi viestin haluta lisää tätä huumaavaa tunnetta..

Jokaisella näistä kemikaaleista on siis valtava vaikutus kehosi toimintaan: fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Ymmärtämällä näiden hormonien roolin voit paremmin ymmärtää, kuinka ne vaikuttavat sinuun jokapäiväisissä tilanteissa ja voit hyödyntää niitä uusin toimintapojen ja rutiinien opettelussa.

Yhteenvetona vielä:

Dopamiini – (hyvien ja huonojen) tapojen muodostaja. Haaste ja mahdollisuus.

Oksitosiini – ”rakkaushormoni”. Oksitosiini tekee meistä sosiaalisia ja rakentaa suhteita luottamuksellisilla ja rakastavilla tunteilla.

Serotoniini – ”johtajuushormoni”. Liittyy vahvasti ylpeyteen, uskollisuuteen ja asemaan.

Endorfiinit – luonnollinen kipulääke. ”Juoksijan taivas”!

 

”Things start out as hopes and end up as habits” Lilian Hellman

 

Lähde: Sinek, S. (2014). Leaders eat last: Why some teams pull together and others don’t. New York: Penguin Group.

Marko

Jaa artikkeli: