Tässä blogissa avaan ajatuksiani alkoholin käyttöön liittyen. En aio ryhtyä saarnaamaan viinan kiroista tai avaamaan tilastoja suomalaisten alkoholin käytön muuttumisesta vuosien saatossa. Keskityn siihen miksi alkoholia käytetään ja erityisesti siihen, kun sillä esimerkiksi pyritään ”nollaamaan” työviikko tai muuten peittämään negatiivisia tunteita. Mietin asiaa nyt enemmän tapakäyttäymisen kannalta, en alkoholin riippuvuutta aiheuttavasta näkökulmasta.
Suomalaisten juomatavat ovat olleet aina kulttuurisestikin enemmän humaltumishakuisia kuin esimerkiksi lasillinen punaviiniä ruoan kanssa – tyyppisiä. Omalla tavallaan humalahakuinen juominen on myös merkki alkoholiin liittyvästä ongelmasta. Suomalaiset voi jakaa karkeasti neljään pääryhmään juomistapojen perusteella: pieni osa ei juo ollenkaan, suuri osa juo vähän, suurin osa juo kohtuudella ja pieni osa juo paljon.
”Eniten alkoholia kuluttava 10% juo kaikesta alkoholista 45-50%”
Keskityn nyt siihen, miksi vaikkapa viikon jälkeen perjantaina koetaan tärkeäksi tai on muodostunut tavaksi ”nollata” työviikko alkoholin avulla. Taustalla voi olla työn aiheuttama kuormitus ja stressi tai yksipuolisuus ja virikkeettömyys. Voi tuntua siltä, että alkoholi on keino paeta tuota stressiä tai uuvuttavaa tylsyyttä. Kaikki tuntevat alkoholin vaikutuksen mielialan ja fiiliksen nostajana. Se sinällään ei olekaan ongelma, mutta jos alkoholia käytetään stressaavien asioiden tai tilanteiden unohtamiseen tai tunteiden turruttamiseen, mennään helposti väärille urille. Juomisesta tulee tapa; ärsykkeenä toimii raskas työviikko ja edessä oleva viikonloppu, ja alkoholin juominen antaa tietyn palkinnon rentoutumisen tunteen myötä.
Alkoholin ongelma on siinä, että humalan aikana asiat voivat tuntua hyvältä ja ongelmatkin pieniltä, mutta aamun olotila korostaa kaikkia negatiivisia tuntemuksia entisestään. Tällöin ollaan helposti siinä tilanteessa ja pahemmassakin, jossa alunperinkin sitä alkoholia nautittiin. Pitempään jatkuessaan kierre on valmis.
”On hyvä tunnistaa syitä omille tavoille käyttää alkoholia”
Alkoholin käytölle on luonnollisesti monia syitä: se kuuluu osana juhlaan ja ilon pitoon, mutta toisaalta jos koet, ettet pysty iloitsemaan tai juhlimaan ilman alkoholia, on sekin merkki jo jonkinlaisesta ongelmasta. Jos alkoholin juomiseen on jatkuvasti syynä negatiiviset tunnetilat kuten mieliala, ahdistus, tarpeettomuuden tunne, unohtaminen, suru, yksinäisyys, stressi jne. on hyvä pysähtyä miettimään millaisen avun siitä todella saa. Alkoholin käytöllä haetaan helppoa keinoa irrottautua arjen paineista. Koetaan, että sillä voi kunnolla nollata ajatukset ja unohtaa murheet hetkeksi.
Alkoholi vaikuttaa meihin, jokaiseen toki omalla tavallaan, muuttaen käyttäytymistämme ja toimintaamme. Alkoholin vaikutuksen alaisena on helpompi tutustua ihmisiin ja olla sosiaalinen. On hyvä pysähtyä miettimään, miten lapset kokevat isän tai äidin, joka käyttäytyy eri tavalla kuin normaalisti. Lapset helposti pelkäävät ja kokevat epävarmuutta tällaisessa tilanteessa. Onko itse oppinut alkoholin käytön mallin omilta vanhemmiltaan? Entä mitä alkoholin käyttö tarkoittaa parisuhteelle? Tuoko perjantain ”nollaus” kuitenkin vain ongelmia perhedynamiikkaan? Meneekö viikonloppu riidellessä?
Alkoholilla koetaan olevan myös nukkumista edesauttava vaikutus. Sitä sillä ei kuitenkaan ole. Nukahtaminen saattaa helpottua, mutta jo 3-4 annosta tekee sen, ettei yön aikana käytännössä palauduta ollenkaan. Unista tulee levottomia ja aamuyön heräily saattaa lisääntyä. Eli raskaan työviikon jälkeen viikonlopun palautuminen jää vajaaksi sen perjantaipullon myötä ja uusi viikko aloitetaan jo valmiiksi heikentynein voimavaroin.
”Myös alkoholin käytössä iso osa on tottumuksia ja tapoja”
Jos olet pohtinut omaa alkoholin käyttöäsi ja olet siitä huolissasi, tartu asiaan ja mieti vaihtoehtoisia tapoja alkoholin tilalle. Millainen toiminta toisi samankaltaisen palkinnon, jota alkoholi rentoutumisen tunteen myötä tuo? Esimerkiksi työstressistä palautumiseen paras lääke on uni. Nyrkkisääntönä työstressistä irrottautumiseen on työlle vastakkainen toiminta, joka auttaa vähentämään siitä aiheutuvaa kuormitusta. Istumatyölle hyvää vastapainoa tuo liikunta, fyysiselle työlle taas vaikkapa lukeminen tai elokuvan katselu. Jos koet työsi liian tylsäksi ja virikkeettömäksi, mieti itsesi aktivointia uuden taidon opiskelulla. Perjantai-illan vietto perheen kanssa yhdessä puuhastellen, pelaillen kavereiden kanssa salibandya, lähtemällä vaimon kanssa teatteriin, elokuviin tai konserttiin voisivat hyvinkin tarjota vaihtoehtoja alkoholin tilalle.
Mieti omaa alkoholin käyttöäsi ja seuraavia asioita:
1. Miksi juon? Millaisissa tilanteissa ja millaisissa tunnetiloissa?
2. Aiheuttaako alkoholin käyttöni minulle morkkista?
3. Tiedänkö miten lähipiirini suhtautuu omaan alkoholin käyttööni?
4. Mitä muita tapoja voisi olla näissä tilanteissa kuin alkoholi?
Marko Pirhonen