Uskomukset ovat omanlaisiaan tapoja – ajattelumalleja, joita sovellamme aina tilanteen mukaan. Jos itse uskot, että onnistut aina kun yrität, suuntautuu toimintasi aktiivisesti kohti uusia haasteita. Jos taas toistat mielessäsi: ”Ei se kuitenkaan onnistu, ei se ole ennenkään onnistunut!”, saatat kokea uuden opettelun hankalana ja jättää sen kokonaan väliin. Vaikutukset näkyvät suoraan elämässäsi ja kertovat paljon omasta elämänasenteestasi ja ennenkaikkea uskomuksistasi koskien omia kykyjäsi ja elämääsi. Uskomukset itsestäsi ovat osa identiteettiäsi ja sitä millaisena itsesi näet.
”Pessimisti ei pety…!”
Kun tutkit tapojasi ja ajatuksiasi, mieti myös uskomuksiasi. Millaisia stereotypioita omassa arjessasi sovellat? Pyri pitämään kiinni sellaisista uskomuksista, jotka vaikuttavat positiivisesti elämääsi ja sen päämääriin. Pyri toisaalta eroon uskomuksista, jotka vain ovat lähtökohtaisesti negatiivisia ja tuottavat hankaluuksia. Uskomuksen muuttaminen ei ole todellakaan helppoa, kuten ei omien sitkeiden tapojen muuttaminen yleensäkään. Mutta positiivinen ajattelu ja sen harjoittelu varmasti palkitsee ja avaa paljon mahdollisuuksia arkeen, joita et siellä uskonut olevankaan.
Kun kerran saat pessimistisen uskomuksen poistettua ajatuksistasi, voi käydä samoin kuin tapojen muuttamisessa yleensäkin: ihmettelet, miksi et jo aikoja sitten käynyt kielteiseen uskomukseesi tai huonoon tapaan kiinni. Huomaat miten pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiisi, terveyteesi ja elämänlaatuusi.
Pyri ajattelemaan asioita enemmän tekemisen ja pysyvyyden näkökulmasta: Tavoite ei ole juosta maratonia, vaan tulla juoksijaksi tai tavoite ei ole lukea kirjaa vaan tulla lukijaksi.
”Vanha koira ei opi uusia temppuja…!”
Vanhemmiten ihminen kokee vähemmän tärkeäksi tai tarkoituksenmukaiseksi pyrkiä oppimaan uusia asioita. Siksi he oppivat vähemmän. Ihminen oppii ja kehittyy jos hän niin haluaa. Kyseessä ei ole mitenkään ikään sidonnainen asia vaan tahtoon, motivaatioon ja oppimisen haluun. Kyseessä on kaikkiin tapoihin ja ajattelumalleihin liittyvä muutosvalmiuden tila. Ketään ei voi käskeä tai määrätä muuttumaan tai muuttamaan asioita ajattelussaan ja toiminnassaan ilman henkilön omaa halua. Tai ainakaan muutos ei ole pysyvä.
Mieti siis, millä uusilla tavoilla ja taidoilla voit parantaa oman elämäsi laatutekijöitä. Ja tietenkin kaikki mitä sinä teet vaikuttaa myös läheisiisi. Pystyt oppimaan mitä tahansa, missä iässä tahansa, kunhan sinulla on motivaatio sen oppimiseen. Tärkeää on aloittaa aina riittävän alhaiselta ja helpolta tasolta ja harjoittella uutta tapaa tai taitoa riittävän usein ja säännöllisesti, vähitellen itseään enemmän haastaen. Näin myös tuet omaa motivaatiotasi onnistumisten ja positiivisen palautteen kautta.
”Olen aina ollut pyöreä…!”
Uskomukset omasta rajallisuudesta ja kyvyistä ovat juurtuneet ajatuksiisi usein jo lapsuudessa. Kehonhallinnallisista haasteista vaikkapa kasvupyrähdyksen aikaan on voinut tulla ajatuksiisi ”totuus” siitä, ettet ole liikunnallisesti lahjakas vaan suorastaan kömpelö. Ehkä siksi suhteesi liikuntaan on jäänyt kokonaan muodostumatta. Aikuisiällä koet sen aloittamisen vaikeaksi, koska et ole saanut positiivisia kokemuksia omien kykyjesi tukemiseksi. Samalla lailla esimerkiksi paino voidaan kokea sellaiseksi, ettei siihen voi vaikuttaa koska omissa ajatuksissasi ”Olen aina ollut pyöreä, eikä painoni putoa vaikka tekisin mitä. Olen jo kokeillut kaikkea!”
Uskomukset itsestäsi ovat tiukassa. Kun olet uskotellut itsellesi vuosi ja vuosia olevasi huono liikunnassa tai, että sinulla on heikko suuntavaisto tai olet aina myöhässä. Uskomuksesta on tullut osa identiteettiäsi. Asioita voi kuitenkin muuttaa ja samalla muuttaa käsitystä omasta itsestä ja identiteetistään.
Tällaisessa tilanteessa on valtavasti hyötyä jos oppii käsittelemään uskomuksiaan ja muokkaamaan niitä positiiviseen suuntaan. Näin uusien tapojen opettelu helpottuu ja pystyt ylläpitämään motivaatiotasi ja tukemaan muutosvalmiuttasi kokemalla positiivisia fiiliksiä pystyvyyden tunteen kasvaessa vähitellen.
”Hyvät tavat ovat usein hyvinkin järkeviä ajatuksen asteella, mutta jos ne ovat ristiriidassa oman identiteettisi kanssa, ei niiden siirtäminen omaan arkeen onnistu.”
Uskomusten muuttamisen taustalla vaikuttavat siis monet asiat. Tietoinen ajattelu on tietenkin yksi asia, mutta toinen, suurempi vaikuttaja, on alitajunta ja sieltä kumpuavat toimintaa ja ajattelua ohjaavat tekijät. Kolmantena tunteet, joita asiat sinussa herättävät. Nämä kaikki nivoutuvat yhteen jatkuvasti ja koko ajan.
Marko Pirhonen