Alitajuntaa on psykologiassa tutkittu vuosia. Sigmund Freud oli aikanaan omanlaisensa uranuurtaja ja vaikka hänen oppejaan on nykypäivänä jo melkoisesti kumottukin, nosti hän alitajunnan merkityksen käyttäytymiseemme esiin. Meillä on valtavasti erilaisia toimintamalleja ja -tapoja syvällä aivoissamme, joita emme tunnista tai tiedä olevan olemassakaan.
Mietipä kun menet sähkökatkon aikana vessaan, todennäköisesti painat valokatkaisijaa vaikka tiedät ettei sähköä ole. Tai vaihdat auton vaihdetta kiihdyttäessäsi risteyksestä. Tai solmit kengännauhasi… Asioita, joita teemme ”automaattisesti” tai joita osaamme tehdä tai koska ne vastaavat sen hetkisiin tarpeisiimme.
Alitajunnan tutkiminen on kuin pyrkisi maapallon keskustaan – vähän matkaa on helppoa kaivaa, perille ei päästä koskaan. Ja mitä löytyy kun kaivaudutaan tarpeeksi syvälle?
Alitajunta ohjaa merkittävää määrää päätöksistämme. Meillä ei ole suoraa pääsyä ja tietoa kaikkiin syihin miksi teemme asioita niinkuin teemme, joten usein järkeilemme niitä itse omien näkemystemme, ajatusmaailmamme ja kaiken muun saatavilla olevan information kautta.
Tästä esimerkkinä voisi pitää tupakoijaa, joka ei koe tarvetta lopettaa tupakointia. Hän kertoo tuntevansa jonkun, joka polttaa 30 savuketta päivässä ja on elänyt jo 80- vuotiaaksi. Tai voin käyttöä voi perustella itselleen ja muille, että ”mun pappa söi aina voita ja joi rasvaista maitoa ja voi hyvin vielä 70-vuotiaanakin”. Tällaiset ajatukset kumpuavat alitajunnasta ja rakentuvat kaikesta informaatiosta, jota olemme saaneet ja tunteista, joita asiat ovat herättäneet. Ja näitä, meidän ajatuksiamme ja uskomuksiamme tukevia perusteluja, käytämme selittämään itsellemme, miksei muutosta tarvita.
Se,että tuntematon alitajunta – ”autopilotti” – on niin suurelta osin mukana tavoissa ja toiminnassa, saa tapojen muuttamisen kuulostamaan lähes mahdottomalta. Miten voin vaikuttaa tapoihini, jos en voi vaikuttaa alitajuntaani? Todellisuudessa, kun ymmärretään alitajunnan voima tapojen muuttamisessa, ollaan jo otettu ensimmäinen askel muutoksessa. Mitä enemmän kiellämme alitajunnan osallisuutta käyttäytymiseemme, sitä pienemmät mahdollisuudet on uusien tapojen oppimisessa onnistua. Alitajunnan luotaaminen on meille tavallaan ajanhukkaa, mutta tietoisuus omasta käyttäytymisestämme voi olla todella avuksi.
Usko omaan pystyvyyteen ja kykyihin on tärkeä palanen uusien tapojen opettelussa – tee siis muutoksesta itsellesi mahdollisimman helppo!
Tapojen muuttamisessa auttaa se, että ymmärrämme, että aivot ja ”autopilotti” toimivat jatkuvasti siten, että mahdollisimman paljon tekemistämme päätöksistä ja toiminnasta olisi automaattista, helppoa ja vaivatonta aivoille. Siksi olemme haasteen edessä kun tätä autopilottia aletaan kytkeä pois päältä. Yhdenkin tavan muuttaminen vaatii energiaa, keskittymistä, läsnäoloa ja harjoittelua. Autopilotti pyrkii koko ajan kytkeytymään päälle ja tekeekin sen, jos et ole siihen valmistautunut. Ajan ja harjoittelun myötä uudesta tavasta muodostuu aivoille helppo ja se automatisoituu.
Jälleen ollaan siinä tilanteessa, että isojen elämäntapamuutosten tekeminen kerralla on valtava ponnistus. Ison, kerralla tapahtuvan muutoksen tekeminen tai sen onnistuminen on lähestulkoon mahdotonta. Siksi on tärkeää ymmärtää, että keskittymällä pieniin asioihin, yksi kerrallaan, sinulla on todellinen mahdollisuus muuttaa ”autopilottisi” asetuksia sellaisiksi, jotka kantavat arjessasi vielä vuosienkin päästä. Ja, että sinulla on tieto siitä, että arjen tapojen muuttaminen on mahdollista, mutta vie aikaa.
Marko Pirhonen