Lomaa ajatellaan usein ”irtiotoksi” arjesta. Se on luonnollista, koska silloin on mahdollisuuksia tehdä asioita, joita ei perusarjessa ole aina mahdollista tehdä. Mitä irtiotto arjesta käytännössä sitten tarkoittaa? Useinhan loma on aikaa, jolloin ajatellaan, että saa elää vapaammin ja herkutella enemmän, laiskotella ja tehdä mitä huvittaa. Ja näinhän sen pitääkin olla!
On tärkeää pohtia, mitä sen muun 11 kuukauden aikana tapahtuu. Kaikkea ei vain voi korjata 1 kk loman aikana.
Sudenkuoppa vaanii kuitenkin siinä, että neljän viikon kesäloman aikana saatetaan täysin unohtaa hyvät tottumukset ja harjoitellut terveyttä tukevat arjen tavat. Vaara on suuri erityisesti, jos uudet tavat eivät vielä ole juurtuneet tukevaksi osaksi arkea ja päivittäisiä valintoja. Silloin vanhat ja huonot tavat nostavat päätään ja ottavat taas tukevan roolin kaikessa tekemissä. Loman jälkeen on sitten vaikeaa taas aloittaa uudestaan muutaman lisäkilon ja kuukauden liikkumattomuuden jälkeen.
Voisiko se tänä kesänä ollakin aktiivisempaa, tiedostavampaa ja terveyttä, sekä uusia tapoja tukevaa?
Lomalla irtiotto arjesta on tietenkin tärkeää. Mieti kuitenkin mitä se sinun kohdallasi tarkoittaa. Voisiko se tänä kesänä ollakin aktiivisempaa, tiedostavampaa ja terveyttä sekä uusia tapoja tukevaa?
Liikunta voi olla vapaamuotoisempaa ja ajankohdiltaan vaihtelevampaa. Hyödynnä lisääntynyt vapaa-aika ja tee liikuntaa erilaisiin aikoihin. Liikunta voi muutenkin olla rennompaa ja vähemmän suunniteltua, fiilispohjaista. Ole ulkona, leiki ja nauti liikkumisesta liikkumisen tähden. Kaiken ei tarvitse olla suunnattu kunnon kasvattamiseen tai painon pudottamiseen.
Ruokailujen rytmi koetaan haasteelliseksi, kun nukutaan eri aikaan, herätään myöhemmin ja valvotaan pitempään. Ruokailurytmin ei kuitenkaan tarvitse muuttua, vaikka unirytmi muuttuisikin. Ateriat säilyvät kuitenkin samoina, ajankohta siirtyy parilla tunnilla ehkä eteenpäin. Pyri kesälläkin syömään säännöllisesti ja erityisesti pidä huolta veden juomisesta.
Irtiotto arjesta on tärkeää myös henkisten voimavarojen suhteen.
Nukkuminen on tietenkin ensisijainen palautumisen keino. Siihen kannattaa panostaa ja pitää huolta, että lomalla nukkuu, eikä venytä valvomista liian pitkälle, liian usein. Huomioi myös alkoholin heikentävät vaikutukset, kun puhutaan unesta ja palautumisesta. Eli pienenkin alkoholimäärän on todettu heikentävän palauttavan unen määrää ja laatua (https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005709264.html). Mieti siis omaa suhdettasi alkoholiin ja pohdi sen määrää ja asemaa arjessasi. Joudutko luopumaan jostain alkoholin takia? Aiheuttaako se sinulle haasteita seuraavana päivänä? Miten läheisesti ja erityisesti lapsesi kokevat alkoholin käyttösi?
Kesällä on mahdollisuuksia tehdä asioita, joissa voit unohtaa normiarjessa ja työssä stressiä aiheuttavia asioita. Se vaatii tekemistä, jossa joudut keskittymään tai se on niin mielekästä, että se vie mukanaan. Liikunta, lukeminen, hyvä elokuva, konsertit, kasvien hoito, metsässä liikkuminen, sudokut ja sanaristikot – hyvä sijoitus myös tulevaisuuteen ja aivojen hyvinvointiin.
Voisiko tänä kesänä tehdä jotain toisin?
Mieti siis tänä kesänä, mitä sinun irtiottosi arjesta tarkoittaa. Voisiko tänä kesänä tehdä jotain toisin kuitenkaan ilman, että se on liian vaikeaa ja tuo voimavaroja arkeen? Ja mitä niistä oivalluksista voi viedä mukanaan loman jälkeiseen aikaan? Miten varmistat oman palautumisesi – ”irtiottosi” – perusarjessa, kiireen keskellä?
Marko Pirhonen