Miten kesän energia siirtyy syksyn arkeen?

Lomat on vietetty ja arki palaa elämään tuttujen ja uusien rutiinien muodossa. Kesäloman tarkoitus oli katkaista pitkä työjakso ja antaa mahdollisuus palautumiseen ja irtiottoon pidemmäksi aikaa. Loman aikana pitäisi pystyä hyvin irtautumaan työelämän kiireistä ja ”nollaamaan” ajatukset tulevaa syksyä varten.

Hyvin onnistuneella lomalla olet voinut keskittyä itseesi ja lähimmäisiisi. Tehdä asioita, joista nautit ja joista saat energiaa juuri sellaisella aikataululla, jonka itse voit laatia. Tietenkin huomioiden myös mahdollisesti perheen ja läheisten tarpeita ja toiveita.

Miten varmistat, että loman vaikutukset säilyvät mahdollisimman pitkää myös loman jälkeen?

Hyvän loman vaikutukset säilyvät, kun olet viisaasti rakentanut loman jälkeiselle viikolle riittävästi väljyyttä ja aikaa orientaatiolle. Toivottavasti pidit hyvistä rutiineista ja tavoista kiinni myös loman aikana. Se helpottaa syksyyn siirtymistä ja arkeen palaamista. Ei ole tarvetta aloittaa laihdutuskuuria tai lisätä liikuntaa moninkertaiseksi kesään verrattuna.

Pieni herkuttelu tai lenkin väliin jättäminen silloin tällöin, ajoittainen valvominen tai grilliherkkujen nauttiminen lomalla eivät haittaa mitään. Kyseessä on kokonaisuus, jossa oma hyvinvointi asetetaan sille kuuluvaan arvoon. Jos myös lomalla nukuit hyvin, söit pääsääntöisesti hyvällä ja tasaisella rytmillä ja liikuit monipuolisesti, ei syksyllä ole ylimääräisiä stressitekijöitä kun ”lomakilot pitää pudottaa ensin…” Jatketaan sitä perusarkea, joka tukee terveyttä ja hyvinvointia – lomalla se oli hieman muokattua ja rennompaa, mutta perusperiaate oli sama.

Miten saat arjestasi eniten irti?

Nyt syksyä kohti mentäessä on hyvä pohtia viimeistään mitä haluat tulevalta syksyltä. Miten saat arjestasi eniten irti? Millaisia asioita haluat toteuttaa ja pitää yllä arjessasi myös loman jälkeen? Keskity jälleen kerran pieniin arjen asioihin. Nauti siitä mitä jokapäiväinen arki voi tarjota. Mitä positiivisia asioita työsi tarjoaa? Niiden kuormitustekijöiden rinnalla? Mikä on työssäsi kantava voima?

Kannustan etsimään elämästä niitä hetkiä, tilanteita ja elämyksiä, jotka toteutuvat päivittäisessä arjessa. Ne ovat lasten yllättäviä kommentteja, huomionosoituksia läheisiltä ja läheisille, itsensä ylittämistä töissä tai harrastuksissa, itsensä toteuttamista. Korosta niitä hetkiä myös loma-ajan ulkopuolella.

Elä arkeasi täysillä, vältä vain mukana kulkemista.

Aina se ei tietenkään ole helppoa, se vaatii myös harjoittelua ja siihen vaikuttavat monet asiat, jotka eivät ole välttämättä edes itsesi hallinnassa. Keskity kuitenkin niihin asioihin, joihin voit vaikuttaa.

Nyt on hyvä hetki pohtia sitä, miten asennoituu omaan terveyden ja hyvinvoinnin yläpitoon. Pyri löytämään arjen pienet hetket ja nauttimaan niistä. Näin kesäloman energia ja positiivisuus siirtyvät mukana mahdollisimman paljon myös syksyyn ja elämään muutenkin, eikä elämä ole vain seuraavan loman odottelua.

Marko Pirhonen

Jaa artikkeli: