James Clearin kirjassa Atomic habits nostetaan tapojen muuttamisessa onnistumisen vahvaksi taustetekijäksi se, että onnistuja kestää tylsyyttä. Epäonnistuja antaa ”elämän tulla tielle”. Jonkun asian täydellinen hallinta ei ole koskaan vahinko. Kukaan ei hallitse omaa erityistaitoaan sattumalta ja ilman harjoittelua ja toistoja. Jos haluat hyödyntää omaa potentiaaliasi, sinun on harjoiteltava tiettyä taitoa pitkään ja johdonmukaisesti.
Kaikki ovat kuulleet kuinka jalkapalloilija Jari Litmanen käytännössä vietti kaikki vapaa-aikansa jalkapallon kanssa pelaten ja harjoitellen. Tai kuinka jääkiekkoilija Teemu Selänne omien joukkueharjoitustensa jälkeen meni tunneiksi vielä ulkojäille harjoittelemaan (no silloin talvetkin olivat talvia…)
Jotenkin kaikkien erilaisten taitojen huiput löytävät tavan ”rakastua tylsyyteen”, tehdä toistoja päivästä toiseen, kuukausien ja vuosien ajan. Tehdä siis töitä oman osaamisensa eteen. Sama koskee uusien tapojen opettelemista.
Tietenkin tulee mieleen kysymys: ”Miten tylsyyteen voi rakastua?” Ehkä meille arjen puurtajille voisi olla parempi kysymys: “Kuinka rakastut tylsyyteen, kun yrität rakentaa tapaa, jota tiedät tarvitsevasi, mutta et oikeasti haluaisi tehdä?”
Miten rakastua tylsyyteen?
No tietenkin mahdollisuus sille, että rakastuisit johonkin jota jopa vihaat, on aika pieni. Tällaista tilannetta on aika vaikea kuvitella. Ihminen tekee mieluummin asioita, joista pääsääntöisesti pitää ja jotka tuntuvat mukavilta. Vaikka ne eivät olisikaan hänelle hyväksi.
Esimerkiksi: Et pidä liikunnasta kovin paljoa, mutta tiedät sen tekevän hyvää terveydellesi ja jaksamisellesi. Jos siis kuitenkin haluat “rakastua” vaikkapa kuntosaliharjoittelun tylsyyteen – sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
Vaihtoehto 1: Lisää osaamistasi pienin askelin ja uusin haastein – huomioi pienetkin edistymiset
Sellaisetkin tehtävät, joissa olet hyvä, tuntuvat joinain päivinä tylsiltä ja monotonisilta. Ja kuvittele sitä tiiliseinää edessäsi, jos teet koko ajan sellaista, johon sinulla ei ole vielä taitoja. Siispä opettele tehtävän perusteet ja juhlista pieniäkin saavuttamiasi onnistumisia ja kehittymistä.
Kuntosalilla voit esimerkiksi aluksi opetella muutaman perusliikkeen, kuten jalkakyykyn, maastavedon tai penkkipunnerruksen kunnolla ja teknisesti oikein. Uusien taitojen oppiminen voi olla hauskaa ja kehittyminen viikoittain antaa lisää motivaatiota jatkaa. Kun huomioit onnistumisia ja välillä pysähdyt miettimään, mitä olet jo saanut aikaiseksi ja palkitset itseäsi siitä, on paljon helpompaa ”rakastua” tekemiseen kun on odotettavissa kehittymistä kovan työn jälkeen.
Vaihtoehto 2: Rakastu työn tulokseen eikä tehtävään.
Ollaan kuitenkin myös realisteja: jotkut asiat, joita meidän pitäisi tehdä tulevat aina olemaan haastavia. Tällaisissa tilanteissa voi olla hyvä siirtää keskittymistä pois tekeillä olevasta haasteesta tai tehtävästä ja keskittyä tulokseen.
Tulos on joskus suoraa seurausta tavasta, jota harjoittelet kuten terveyden paraneminen tai painon putoaminen. Joskus tulos täytyy itse keksiä, kuten esimerkiksi uuden tavan toistuvuus tai toistoketjun katkeamattomuus.
Voit vaikka tehdä itsellesi haasteen olla missaamatta treenejä, vaikka et päivän harjoituksesta aina niin pitäisikään. Kuinka pitkää yhteistä treenien sarjaa pystyt jatkamaan?
Esimerkiksi haluat rakastua tavoitteeseesi tulla henkilöksi, joka ei missaa treenejä. Silloin sinun ei tarvitse murehtia miten suoriudut. Et murehdi tuleeko sinusta nopeampi, vahvempi tai kestävämpi. Tai miten vatsalihaksesi erottuvat. Mietit vain, miten pidät peräkkäisten treenien ketjun jatkuvana.
Ilmestyt paikalle ja toimit.
Ainoa tavoitteesi on siis ”Pidä ketju jatkuvana!” Näin siirrät keskittymistä pois toiminnasta, josta et niin paljon (vielä) ehkä pidä ja annat itsellesi mahdollisuuden ”rakastua” putken jatkamisen kautta uuteen tapaan toimia.
Kärsivällisyyden voima
Moni lopettaa hyvän ja tuloksekkaankin toiminnan, koska kokee pohjimmiltaan olevansa kyllästynyt. Sopiva annos kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta on ratkaisevassa asemassa tapojen muutoksessa. Onnistuminen löytyy helposti tylsiltä tuntuvalla päivittäisellä harjoittelulla, toistoilla ja onnistumisten huomioimisella.
Mietipä vaikka myyjää, jonka tavoite on soittaa 50 myyntipuhelua päivässä. Siinä ei ole mitään glamouria, mutta hänen on se tehtävä tuloksia saadakseen.
”Train, eat, sleep, repeat”
- Sitoudu perustekemiseen. Toista. Toista.
- Tee enemmän sitä mikä jo toimii ja kehity siinä pikkuhiljaa mestariksi.
- Huomioi pienetkin edistymiset.
Marko Pirhonen