Mikä aiheuttaa huonoja tapoja?

James Clearin ”Transform your habits” (2017) mukaan suurimmat syyt ovat todennäköisesti stressi ja tylsyys.

Useimmin huonot tavat ovat keino selvitä stressistä ja tylsistymisen tunteesta. Kaikenlaiset huonot tottumukset vaikkapa kynsien pureskelusta tai viikonlopputissuttelusta päämäärättömään internetsurffailuun voivat johtua stressistä ja tylsyyden kokemuksesta.

Muutos on mahdollinen, kun opettelet uusia ja terveyden kannalta parempia tapoja käsitellä stressiä ja tylsyyttä vanhojen tottumusten tilalle.

Tottakai joskus stressi tai tylsyys johtuvat jostain syvemmästä ongelmasta. Näitä asioita voi olla vaikea käsitellä tai tunnustaa/tunnistaa, mutta jos olet tosissaan tekemässä muutoksia, sinun on oltava rehellinen itsellesi. Onko huonon tavan takana tiettyjä uskomuksia, tunteita tai kokemuksia? Onko taustalla jotain syvempää – pelko, tapahtuma tai rajoittava usko – mikä saa sinut pitämään kiinni jostakin, mikä on sinulle huonoa?

 

Huonojen tapojesi syiden tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää niiden voittamiseksi.

 

Vanhan tavan poistaminen aivojen hermoradoista ei täysin onnistu, vaan opettelet uuden tavan vanhan tilalle eli vaihdat sen.

Kaikki tottumukset, jotka sinulla on tällä hetkellä – hyvät tai huonot – ovat elämässäsi jostain syystä. Jollain tavalla nämä käytökset hyödyttävät sinua ja aivojasi, vaikka ne olisivatkin sinulle haitallisia muilla tavoilla.

Joskus hyöty on biologista, kuten tupakoinnista tai huumeista. Joskus se on emotionaalista kuin silloin, kun pysyt suhteessa, joka on huono sinulle. Ja monissa tapauksissa huono tapasi on yksinkertainen tapa selviytyä stressistä. Esimerkiksi tupakointi, sohvalle jääminen töiden jälkeen, kynsien pureskeleminen, hiusten pyörittely, jalkojen ”vatkaaminen”…

 

Nämä ”hyödyt” tai syyt ulottuvat myös muihin huonoihin tapoihin.

 

Esimerkiksi sähköpostilaatikon avaaminen heti, kun käynnistät tietokoneen, saattaa saada sinut tuntemaan tärkeyttä tai ”yhteyttä muihin”. Samalla kuitenkin sähköpostien katsominen saattaa häiritä keskittymistäsi, jakaa huomiotasi ja vallata sinut stressillä. Mutta palkintona se estää sinua tuntemasta, että ”jäät jostain paitsi” … ja niin teet sen uudelleen ja uudelleen.

Koska huonoistakin tavoista on jonkinlaista hyötyä elämässäsi, on erittäin vaikeaa yksinkertaisesti päästä eroon niistä. Tästä syystä yksinkertaiset ja ”helpot” neuvot, kuten ”lopeta tekemästä”, eivät käytännössä toimi. Sen sijaan sinun on parempi korvattava huono tapa uudella tavalla, joka tarjoaa samanlaisen hyödyn eli palkinnon.

 

Jos esimerkiksi tupakoit stressaantuneena, on huono suunnitelma ”vain lopettaa tupakointi”

 

Sen sijaan sinun tulisi keksiä erilainen tapa käsitellä stressiä ja opetella tätä uutta käyttäytymistä polttamisen sijaan.

Toisin sanoen huonotkin tavat vastaavat tiettyjä tarpeita elämässäsi. Ja tästä syystä on parempi korvata huonot tapasi terveellisemmällä käytöksellä, joka vastaa samaan tarpeeseen. Jos odotat itsesi yksinkertaisesti luopuvan huonoista tavoista korvaamatta niitä, sinulla on tiettyjä tarpeita, jotka jäävät tyydyttämättä, ja on vaikea pitää kiinni rutiinista ”älä vain tee sitä”.

Kuinka lopettaa huono tapa

Tässä on muutamia ajatuksia huonojen tapojen vähentämiseen ja uudenlaiseen ajatteluun muutosta koskien.

Valitse huonolle tavallesi korvaava (terveellisempi) toiminta. Tee etukäteen suunnitelma, kuinka reagoit, kun kohtaat stressin tai tylsyyden, joka saa aikaan huonon rutiinin.

  • Mitä aiot tehdä, kun tulee halu polttaa? Esimerkiksi ”Jos tekee mieli polttaa, niin teen hengitysharjoituksen sen sijaan.
  • Mitä aiot tehdä, kun huomaat töissä ottavasi puhelimesi käteen ja aiot avata Facebookin? Esimerkiksi: Jos haluan katsoa Facebookia kesken työpäivän, niin teen ensin 10 kyykkyä.

Mitä tahansa se on ja mitä tahansa olet tekemisissä, sinulla on hyvä olla suunnitelma siitä, mitä teet huonon tapasi sijaan.

Muokkaa ympäristöäsi. poista tai vähennä ärsykkeitä.

  • Jos poltat juodessasi, vältä menemästä baariin.
  • Jos syöt keksejä, kun ne ovat kotona, laita ne pois näkyvistä tai tee ostoslista (jossa ei ole keksejä..), josta et poikkea.
  • Jos teet ensimmäisenä sohvalla istuessasi nostat television kaukosäätimen, piilota kaukosäädin toisessa huoneessa olevaan kaappiin.

 

Helpota huonojen tapojen vähentämistä, vähentämällä ja välttämällä niitä aiheuttavia ärsykkeitä

 

Tällä hetkellä voi olla niin, että ympäristösi tekee huonoista tavoistasi helpompaa ja hyvistä tavoista vaikeampia. Muuta ympäristöäsi ja voit muuttaa tulosta.

Negatiivisen itsepuheen vähentäminen

Käytä sanaa ”mutta” voittaaksesi negatiivisen itsepuheen. Itsensä tuomitseminen taka-pakkien kohdalla on helppoa. Joka kerta kun toivottu uusi toimintatapa jää välistä tai unohtuu, on helppoa sano itselleen, että ”olitpa surkea, miten sä et tässäkään onnistunut, arvasin, että näin tässä taas käy…!”

Aina kun näin tapahtuu, aloita seuraava lause sanalla ”mutta”…

”Olen ylipainoinen ja huonokuntoinen, mutta voin olla kunnossa muutaman kuukauden kuluttua.”

”Olen liian väsynyt lähtemään liikkumaan, mutta pyrin menemään tänään aiemmin nukkumaan, että jaksan huomenna”

”Epäonnistuin, mutta jokainen epäonnistuu joskus.”

 

”Kun asiat menevät huonosti, jätät harjoituksen väliin, syöt huonoja ruokia tai nukut, se ei tee sinusta huonoa ihmistä. Se tekee sinusta ihmisen”

 

Me kaikki kompastelemme silloin tällöin. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, suunnittele epäonnistumista… JOS – NIIN…

Joten sen sijaan, että haukut itseäsi taka-askeleen takia, suunnittele se. Näin pääset nopeasti takaisin suunniteltuun tekemiseen ja oikeille raiteille.

Ensimmäisen askeleen ottaminen pahoista tavoista luopumiseen

On helppo jäädä kiinni siihen, millaisia ajatuksia ja tunteita huonot tapasi sinussa herättävät. Tunnet ehkä syyllisyyttä tai mietit sitä, miten toivoisit asioiden olevan. Havainnoi omia tapojasi. Milloin huono tapasi toteutuu? Kuinka usein? Missä sinä olet? Kenen kanssa olet? Mikä laukaisee käyttäytymisen ja saa sen alkamaan?

 

Havainnointi lisää tietoisuuttasi ja sitä kautta saat työkaluja ja ideoita, miten omia tapojasi on parasta lähteä muuttamaan

 

Tässä on helppo tapa aloittaa havainnointi: seuraa vain, kuinka monta kertaa päivässä huono tapasi tapahtuu. Laita paperi taskuusi tai työpöydällesi ja varaa lähelle kynä. Joka kerta, kun huono tapasi tapahtuu, merkitse se paperillesi. Laske päivän päätteeksi kaikki yhteenlasketut pisteet ja laske kokonaismääräsi.

Tavoitteesi ei ole tuomita itseäsi tai tuntea syyllisyyttä tekemästä jotain epäterveellistä tai tuottamatonta. Ainoa tavoite on tulla tietoiseksi siitä, milloin se tapahtuu ja kuinka usein se tapahtuu

Huonoista tavoista luopuminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta eniten se vaatii sinnikkyyttä. Monet kohtaavat arjessa paluun huonoihin tapoihin. Jopa useita kertoja. Et ehkä onnistu heti, mutta se ei tarkoita, ettet voi onnistua ollenkaan.

 

Tieto on hyödytöntä ilman toimintaa

 

Tiedät mitä tehdä, nyt on aika tehdä se. Jos sinulla on sinulle tärkeä tavoite, käy lukemassa lisää tapojen muuttamisen lainalaisuuksiin nettisivuillamme, jotta saat työkaluja tehdä muutoksen omassa arjessasi.

 

”Kaikki isot asiat alkavat pienistä aluista. Jokaisen tavan siemen on yksi, pieni päätös. Mutta kun tuota päätöstä toistetaan, tapa versoo ja kasvaa vahvemmaksi. Juuret kasvavat ja oksat vahvistuvat.

Huonon tavan muuttaminen on kuin suuren tammen kitkemistä juurineen. Uuden tavan oppiminen on kuin uuden, herkän kukan istuttamista päivä kerrallaan” James Clear

Marko

Jaa artikkeli: