Suurin osa valmennettavistani haluaa jollain tavalla parantaa omaa terveyttään. Oli se sitten painon pudottamista, verensokerin hallintaa, kipujen vähentämistä, jaksamista tai mitä tahansa. Muutoksen haluaminen ei kuitenkaan yksin riitä. Se on tärkeä osa muutosprosessia, mutta ei pelkästään tee kenestäkään terveempää. Sen eteen täytyy toimia!
Terveyteen ja hyvinvointiin liittyy varmaan eniten kaikenlaisia tutkimuksia, tietoa ja vaihtoehtoja, mutta siihen liittyvät muutokset ovat kaikkein vaikeimpia. Otetaan esimerkiksi vaikkapa mitkä tahansa painon pudottamiseen liittyvät muutokset ruokavaliossa. Ne toimivat varmasti. Ongelmana eivät ole itse muutokset ruokavaliossa, vaan se, mitä tunnet niitä kohtaan. Sama koskee myös liikuntaa ja sen lisäämistä, sekä muitakin arjen tapoihin liittyviä muutoksia.
”Musta tuntuu, etten nyt jaksa/halua/viitsi/pysty lähtemään lenkille!”, ”Ei musta nyt tunnu siltä, et mä haluaisin syödä pizzan sijaan salaattia!” Meillä on jotenkin sisäänrakennettuna se, että pitää ”tuntua” oikealta, että tapahtuu oikeanlaista toimintaa. Miksi? Ei se ”tunne” tule odottamalla. Ei motivaatio tule odottamalla. Tai ainakaan se ei todennäköisesti tule juuri samalla hetkellä, kun vaikkapa lenkkeily tulee mieleen.
”Exercise and health comes down to one simple rule – you don´t have to feel like it. You just have to do it!”
Huomaatko selittäväsi itsellesi, miksi en tänään pysty millään toteuttamaan suunniteltua muutosta tai toteuttaa suunnitelman mukaista toimintaa? Huono ilma, väsyttää, töissä menee pitkään, lenkkikaverini ei pääse tänään, on niin kiire, etten ehdi syömään kunnolla… Miltä kuulostaa? Siltä, että asiat tuntuvat inhottavilta/vaikeilta/hankalilta. Se on inhimillistä, mutta estää toimintaa erittäin tehokkaasti! Tunne on suuressa merkityksessä muutoksessa. Siihen liittyvät ajatusmallit lapsuudesta ja yhteisön kautta vaikuttavat merkittävästi toimintaamme ja valintoihimme.
Muutoksessa on joskus, ja itse asiassa aika usein kuitenkin pystyttävä ohittamaan tunne, joka tulevasta toiminnasta tai valinnasta herää. Muutos vaatii vääjäämättä ajoittaista epämukavuusalueelle menemistä. Jos valinnan hetkellä annat itsesi miettiä miltä se tuntuu, olet menettänyt pelin lähes varmasti. Aivot alkavat nopeasti keksimään syitä miksei nyt kannata tehdä mitä piti. Siksi se, että et mieti liian kauan auttaa ylittämään toiminnan kynnyksen. Tartu hetkeen!
”On aika olla rehellinen itselleen ja päättää mitä haluaa.”
Pitää olla jollain tavalla rohkea, että saa aloitettua muutoksen. Ensimmäinen askel on aina se vaikein. Tulee takapakkeja ja repsahduksia, mutta palataan muutoksen tielle saman tien. Joinain päivinä ei tunnu siltä, että haluat toimia suunnitellusti. Mutta muista sinä voit aina päättää toisin! Elämä on sitä, mitä me siitä teemme. Se muodostuu tuhansista valinnoista, joita teet. Tunteet tulevat sellaisina kuin tulevat, mutta sinä voit päättää miten toimit!
Tee suunnitelma ja seuraa sitä. Vaikka aina ei tunnu siltä – toimi silti. Sen jälkeen voit kokea olevasi ”kuljettajan paikalla” eli tekeväsi itse päätöksiä, joilla parannat ja hallitset elämääsi.
Se on yksinkertaista – ei helppoa, mutta yksinkertaista.
Marko Pirhonen