5 vinkkiä nopeuttamaan hyviin arjen rutiineihin paluuta

Loman pahin osa on varmaankin se, että olet kotimatkalla mökiltä ja ajattelet kauhulla, että sinun on alettava miettiä tosielämän velvollisuuksia jälleen maanantaina. Loman aikainen tunne on mahtava, mutta valitettavasti ”todellinen elämä” odottaa. Lomaillessasi aivosi unohtavat mukavasti rutiinit ja sopeutuvat mihin tahansa mukavalta ja helpolta tuntuvaan, rauhalliseen aikatauluun. Aikatauluun, jota ehkä sisimmiltäsi oikeasti haluatkin. Nukkua pitkään, syödä ja juoda ”mitä vaan”, laiskotella…

Palaaminen hyviin ja terveellisiin rutiineihin loman jälkeen ei välttämättä ole helppoa, mutta se ei tarkoita, etteikö sitä voisi tehdä tehokkaasti ja helpommin. Toki, voit vain odottaa sitä, että normaaliarki vain jyrää ylitsesi ajan kanssa. Koska kyllä se sen jossain vaiheessa tekee! Todennäköisesti viivytteleminen saa sinut kuitenkin tuntemaan olosi pitkällä aikavälillä vieläkin huonommaksi ja toivomaan, että olisit palannut hyvien rutiinien pariin nopeammin.

Joten kun suurimmalla osalla kesäloma alkaa olla takanapäin tällä erää, tässä on viisi vinkkiä ja tapaa päästä takaisin arkeen tuntematta ylikuormitusta.

  1. TEE SUUNNITELMA ODOTTAVIEN SÄHKÖPOSTIEN SUHTEEN

Töihin palatessasi sinulla on todennäköisesti suurikin määrä lukemattomia sähköpostiviestejä, jotka odottavat vastausta tai reagointia. Sähköpostitulva voi aiheuttaa valtavasti stressiä jo loman loppuvaiheessa. Älä ajattele, että sinun on tehtävä kaikki kerralla. Hengitä syvään ja järjestä viestit kansioihin kiireellisyyden perusteella ja anna itsellesi pari päivää aikaa palata vauhtiin. Laadi itsellesi realistinen aikataulu sähköpostien purkamisen suhteen ja yritä pitää siitä kiinni. Ja muutenkin, pohdi omia sähköpostitapojasi. Onko sinulla ilmoitukset jatkuvasti päällä? Olisiko parempi katsoa niitä vaikka vain kaksi kertaa päivässä?

  1. JUO PALJON VETTÄ JA SYÖ PALJON VÄRIKÄSTÄ

Voit tuntea itsesi turvonneeksi loman jälkeen. Olet todennäköisesti nauttinut lomallasi ruokia, joita muuten et ehkä syö niin usein tai juonut enemmän virvokkeita kuin vettä. Ja hyvä niin! Älä soimaa itseäsi liikaa sen suhteen. Lomalla saakin välillä näin olla! Loman jälkeen voit taas aktivoitua veden juomisen ja kasvisten syömisen suhteen. Se helpottaa turvonneesta olosta eroon pääsemistä. Laita vesipullo pöydälle tai muistutus puhelimeen veden juomisesta. Lisää yksi värikäs asia lounaslautasellesi. Mieti myös kesän jälkeistä alkoholin käyttöäsi. Sen vähentäminen parantaa jaksamistasi ja nukkumistasi merkittävästi.

  1. OLE AKTIIVISEMPI ARJESSA

Liikunta tekee ihmeitä olotilalle ja helpottaa arkeen palaamista. Valitse mieleisesi liikuntamuoto ja aloita. Tutulla tavalla, pienin askelin. Tee lähtemisestä taas tapa ja tuttua toimintaa. Mene ovesta ulos, ja sen jälkeen fiiliksellä sellainen lenkki kuin sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Aluksi on tärkeää vain, että saat madallettua lähtemisen kynnystä. Lisää rasitusta ja vaatimustasoa pikkuhiljaa tavoitteittesi mukaisesti.

  1. PRIORISOI UNTA

Liian usein unen tärkeyttä ei osata huomioida, kun olet kiukkuinen, uupunut, alakuloinen ja vetämätön. Mietit mikä voisi olla vialla, mutta et ota ehkä siltikään unta huomioon. Mutta se voikin olla se maaginen lääke korjaamaan tilannettasi. Kun palaat lomalta, muista priorisoida nukkumista. Voit syyttää elämässäsi monta asiaa, kun se on kaaoksessa. Voi olla, että tarvitset vain hieman enemmän unta… Rauhoittuminen ilman kännykkää illalla ja unen edellytysten vaaliminen pitkin päivää ovat tärkeitä tekijöitä unen huoltamisessa.

  1. OTA HENGITYSTAUKOJA SÄÄNNÖLLISESTI

Hengitä syvään, keuhkot täyteen. Puhalla hitaasti keuhkot tyhjäksi. Toista. Syvähengitys ja sen tiedostaminen on tärkeää stressitasojen laskemiseksi ja rentoutumisen tehostamiseksi. Aseta muistutukset puhelimeesi säännöllisille hengitystauolille pitkin päivää. Muutama tietoinen, syvä hengitys lievittää jännitystä, josta et välttämättä edes tiennyt.

”Sinulla voi olla tottumuksia, jotka heikentävät sinua. Muutoksen salaisuus on keskittää kaikki voimasi, mutta ei vanhan vastustamiseen, vaan uuden rakentamiseen.” — Sokrates

Marko

Jaa artikkeli: