A-LOGISTIIKKA – Käytännönläheisesti vuorotyön kuormitustekijöiden taklaamista

A-Logistiikassa kerätään Nurmon Atrialta lähtevät toimitukset asiakkaille. Kaiken kaikkiaan yli 100 työntekijää työskentelee kolmessa eri vuorossa ja lisäksi työ on kylmäaltisteista, koska elintarvikkeiden säilyvyyden takia lämpötila logistiikkakeskuksessa on +4 astetta. Sekä vuoro- että kylmäaltisteinen työ kuormittavat elimistöä ja sen vuoksi on erittäin oleellista, että työntekijät huolehtivat omista elämäntavoistaan.

Vuorotyö on omiaan heikentämään palautumista työkuormituksesta ja toisaalta taas kylmätyö lisää työperäisten rasitusvaivojen ilmaantumista. Molemmat tekijät asettavat vaatimuksia työntekijälle huolehtia itsestään. Toisaalta olen huomannut, että vuorotyöhön monesti valikoituu työntekijöitä, jotka myös sopeutuvat siihen hyvin.” toteaa Atrian johtava työterveyslääkäri Timo Kinnunen

A-Logistiikalla onkin sitoutunutta henkilökuntaa – asiat hoituvat aina ajallaan ja vaikka tehdään paljon työtä fyysisesti käsillä, on työtä tehty jo lähes vuosi ilman yhtään työtapaturmaa.

 

Kun vuorokiertomallia muutettiin hieman syksyksi 2019, oli otollinen ajankohta lähteä panostamaan samalla myös työntekijöiden hyvinvointiin. Henkilökunnan työskennellessä jatkuvasti eri vuoroissa, on hyvinvoinnin edistäminen haastavaa koska koko henkilökuntaa ei saada samaan aikaan samaan paikkaan – sen vuoksi on tarve joustavammille ratkaisuille missä jokainen pystyy osallistumaan työvuorosta riippumatta. Tältä pohjalta lähdettiin suunnittelemaan helposti lähestyttävää kokonaisuutta, johon jokaisella olisi mahdollista osallistua.

Halusimme lähteä panostamaan työntekijöiden hyvinvointiin, koska olemme liki 20 vuotta tehneet kolmivuorotyötä ja jälki tästä alkaa näkymään väkisinkin. Haluamme varmistaa, että jokainen huolehtisi itsestään niin, että työssä jaksaisi hyvin vielä seuraavatkin 20 vuotta.” kertoo A-Logistiikan logistiikkapäällikkö ja yksikön vetäjä Juha Laitila.

A-Logistiikalle rakennettiin neljän viikon verkkokurssi, jossa annetaan konkreettisia ohjeita ja vinkkejä miten omilla tavoillaan jokainen voi parantaa omaa vireyttä sekä työstä palautumista. Kurssi rakennettiin A-Logistiikan vuoromallin mukaan niin, että kurssilta saa jokaiseen eri vuoroon täsmäohjeet omiin elämäntapoihin viimeisimpiin tutkimuksiin ja suosituksiin pohjautuen.

Verkkokurssilla annetaan konkreettisia vinkkejä uneen, liikuntaan ja ravitsemukseen sekä myös oman arjen suunnitteluun ja työn tyypillisimpien tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen ennaltaehkäisyyn. Kurssilla osallistuja pystyy myös testaamaan omia tämän hetken tottumuksiaan ja halutessaan opiskelemaan paljon lisää elämäntavoista vuorotyössä laajasta tieto- ja vinkkipankista. Lisäksi kurssilla muistutetaan muista mahdollisuuksista mitä Atria tarjoaa työntekijöilleen oman terveyden ja hyvinvoinnin eteen.

”Kyseessähän ei ole mistään tähtitieteestä, vaan verkkokurssilla on hyvin maanläheisiä ja ymmärrettäviä ohjeita, jonka jokainen kyllä pystyy ottamaan käyttöönsä.” kertoo Juha, joka on myös itse käynyt kurssin lävitse ensimmäisten joukossa.

Koska kaikki eivät välttämättä ole tottuneita sähköisten verkkokurssien käyttämiseen, haluttiin varmistaa, että kaikki saavat itselleen vinkit käyttöönsä ja kurssin lisäksi rakennettiin erillinen opas, jossa on tiivistetyssä muodossa oleellisimmat asiat liittyen eri vuoroihin ja vinkkejä miten oman vuorokausirytmin siirtämistä voidaan helpottaa A-Logistiikan vuorokiertomallin mukaan.

Opas jaettiin kaikille kurssin infotilaisuuksissa, joita niitäkin pidettiin työntekijöiden mukaan kolmessa eri vuorossa. Jokainen osallistuja saa myös kurssilta käyttöönsä hyvinvointisovelluksen omien elämäntapojen seuraamisen tueksi, mikä jää käyttöön myös kurssin jälkeen.

Nyt kun hieman yli puolet henkilöstöstä on jo kerinnyt aloittamaan kurssin, niin keskustelua on virinnyt työntekijöiden keskuudessa, konkreettisia askeleita otettu ja erityisesti kiitosta on tullut vinkkien käytännönläheisyydestä. Kurssin innoittamana myös logistiikkakeskuksen välipala-automaatin sisältöä on muokattu tukemaan paremmin etenkin ilta- ja yövuorolaisten vireyden ylläpitämistä.

Toivon, että tästä jää elämään hyviä käytäntöjä ja jokainen ottaisi edes sen pienen askeleen, että jaksaisi paremmin.” toivoo Juha lopuksi.

 

Lisätietoja:

Topi Valtakoski

Prevenia Health Oy

0407204847

topi.valtakoski@prevenia.fi

Jaa artikkeli: