Helpota tapojen muuttamista muuttamalla ympäristöä.

Ympäristön vaikutus tapoihisi on paljon suurempi kuin osaat edes kuvitella.

Brian Wansink toimii Cornellin Yliopistossa ruoka- ja branditutkimusosaston johtajana. Hänen tutkimuksessaan (Bad popcorn in big buckets: Portion size can influence intake as much as taste, Journal of Nutrition Education and Behavior, 2005) tapojen ja ympäristön keskinäisestä suhteesta, annettiin elokuvakävijöille ilmaisia popcorneja, jotka olivat joko tuoreita tai peräti 2 vkoa vanhoja. Osalle annettiin iso ja osalle keskikokoinen popcornlaatikko.Elokuvan jälkeen osallistujia pyydettiin arvioimaan popcornin maku ja jäljelle jääneet popcornit punnittiin.

Wansink huomasi, että henkilöt, jotka saivat tuoretta popcornia. söivät 45% enemmän, jos saivat ne isossa laatikossa.

Vielä mielenkiintoisempi löytö oli, että popcornlaatikon merkitys oli niin suuri, että vaikka popcorn ei ollut enää edes kovin hyvää, sitä syötiin silti 34% enemmän isosta laatikosta kuin keskikokoisesta.

Eli siis vaikka syödyt popcornit eivät olleet edes hyvän makuisia, isot pakkaukset ja annokset saattoivat johtaa liialliseen syömiseen. Isommat annokset siis aiheuttavat helposti liiallista syömistä. Syynä ei ole ”syö lautanen tyhjäksi” – opetus lapsuudesta, vaan yksinkertaisesti se, että isommat annokset ja pakkaukset houkuttelevat suurempiin kulutusmääriin.

Ne muokkaavat ajatuksia siitä, mitä voidaan tulkita ”normaaliksi” tai ”riittäväksi” kulutettavaksi määräksi.

Kun mitä tahansa tapoja yritetään muuttaa, ympäristö näyttelee merkittävää roolia siinä. Varmistaaksesi muutoksen onnistumista, sinun tulee huomioida ja säätää ympäristöäsi merkittävästi.

Mitä suuremmat esteet haluamasi käyttäytymisen tiellä ovat, sitä enemmän ”aktivoitumisenergiaa” tarvitset ja sitä haastavampaa ja epätodennäköisempää on, että teet sen.

Jos olet vaikkapa hyvin väsynyt, stressaantunut tai ahdistunut, etkä omaa voimavaroja haluamasi tavan muuttamiseen – muutos voi olla sillä hetkellä liian suuri toteutettavaksi. Sillä hetkellä voi olla parempi tyytyä ehkä johonkin vähemmän nautinnolliseen tai haluttuun, mutta paremmin saavutettavissa olevaan. Eli pieni asia oikeaan suuntaan, vaikka se olisi vähemmän kuin haluat, omien voimavarojesi mukaisesti.

Tee haluamistasi tavoista niin helppoja kuin mahdollista. Tee huonoista tavoistasi niin vaikeita kuin mahdollista.

Esimerkiksi:

Jos haluat syödä vähemmän, vaihda pienempään lautaseen.

Jos haluat ostaa vähemmän, ota pienempi kärry tai ostoskori.

Jos haluat lukea enemmän, piilota TV:n kaukosäädin laatikkoon tai vie se toiseen huoneeseen ja aseta kirja olohuoneen pöydälle tai sohvalle.

Tapojen muuttaminen alkaa niiden havainnoinnista. Milloin ja missä ne tapahtuvat, millaisessa paikassa jne. Huomioi siis ympäristöäsi ja miten se vaikuttaa sinun tottumuksiisi. Voit yllättyä, kun alat huomata miten paljon, missä ja miten usein se vaikuttaa. Pyri siis vähentämään tarvittavaa energiaa – “aktivaatioenergiaa” hyvän, halutun tavan toteuttamisessa ja päinvastoin, lisäämään vaivannäköä huonon tavan toteuttamisessa.

Tapojen muuttaminen on harvoin äärettömän helppoa, mutta muuttamalla ja muokkaamalla ympäristöäsi, voit merkittävästi helpottaa muutoksen onnistumista.

”On vain yksi tapa muuttaa käyttäytymistä merkittävästi: muuttaa ympäristöä merkittävästi.”–  B.J. Fogg

 

Olethan yhteydessä mikäli sinulla heräsi kysymyksiä ja muistathan tilata ohesta uutiskirjeemme!

Marko

Jaa artikkeli: