Helsingin Bussiliikenne – kokemuksia Virtaa Arkeen – koulutuksesta

Prevenian ja Helsingin Bussiliikenteen yhteistyö alkoi keväällä 2020 Virtaa arkeen – direktiivikoulutuksella, jonka tavoitteeksi asetettiin vuoro- ja istumatyöhön liittyvien kuormitustekijöiden vaikutuksen vähentäminen, palautumisen edistäminen ja vireyden lisääminen työvuorojen aikana sekä kuljettajien terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen kestävällä tavalla pienin arjessa tapahtuvin teoin. Parantuneen hyvinvoinnin uskotaan myös parantavan turvallisuutta sekä näkyvän positiivisena asiakaskokemuksena.

Koulutus muokattiin vastaamaan Helsingin Bussiliikenteessä havaittuja työn kuormitustekijöitä ja tavoitteena oli saada koulutuksesta innostava kokemus, jonka jäljet näkyvät paljon koulutuspäivää pidemmälle.

Kyselimme kokemuksia koulutukseen osallistuneelta ajomestari Pia Timperiltä sekä mietteitä koulutuksen tavoitteista ja palautteesta koulutusvastaava Jari Markkolalta sekä liikennepäällikkö Jari Syväojalta.

 

Virtaa arkeen – koulutuspäivään osallistuneen Pia Timperin kokemuksia koulutuksesta:

Koin, että koulutuspäivä oli mahtava. Toki koulutuspäivän aluksi ennen kuin mitään päivän sisällöstä oli kerrottu, mietin itsekseni, että taas tässä kerrotaan normaalit selostukset siitä kuinka tulee syödä tai liikkua, mallilla, joka on vuorotyössä hankala toteuttaa.

Yllätyksekseni päivä ei lähtenytkään niin liikkeelle, vaan heti alkuun saimme tietää, että päivän aikana emme käy lautasmalleja läpi, vaan, että päivä tulee sisältämään pieniä vinkkejä, joita pystyi alkaa toteuttamaan jo heti samana päivänä. Mielenkiintoni heräsi varsinkin siinä vaiheessa, kun kerrottiin, että vuorotyön asettamat haasteet tiedostetaan koko ajan taustalla ja asioita tarkastellaan nimenomaan kuljettajan työn näkökulmasta. Oli huojentavaa kuulla, että ei tarvitse tuntea epäonnistuneensa, jos ei jaksa lähteä 11 tunnin pituisen päivän päätteeksi hikilenkille. Päivän aikana muistutettiin moneen kertaan pienten asioiden tärkeydestä ja esimerkit ovat jääneet hyvin mieleen.

Ensimmäistä kertaa ymmärsin, että saavuttaakseen muutoksia, ei todellakaan tarvitse, eikä pidäkään laittaa kaikkia asioita kerralla omassa arjessa uusiksi. Tosi pienillä jutuilla voi vaikuttaa moniin asioihin. Sieltä ne muistutukset jostain pulpahtaa välillä ajatuksiin.

Sain koulutuspäivästä tosi paljon irti ja siitä jäi todella hyvä fiilis pitkäksi aikaa. Kerroin kotonakin päivän annista ja omista oivalluksistani.

Erityisesti mieleen jäi syömiseen ja liikkumiseen liittyviä asioita, kun ne ovat olleet ne haastavimmat osa-alueet omassa arjessa. Koulutuksen jälkeen liikkuminen on lisääntynyt. Nykyään teen pidempiä lenkkejä ja myös vesijumpan alkamista odotan nyt todella innokkaana, kun kipinä liikkumiseen on herännyt.

Muita pieniä muutoksia ovat olleet muun muassa se, että aamuisin juon herättyäni ensimmäisenä vettä ja muutenkin veden juominen on lisääntynyt. Syön aamupalan, joka aiemmin jäi helposti syömättä ja kasvisten osuus ruokavaliossa on lisääntynyt varmaankin puolella. Ennen kaikkea syömisen rytmi on muuttunut säännöllisemmäksi.

On ollut hienoa, että lisäksi kotonakin on ymmärretty nyt näitä asioita ja esimerkiksi unen arvostus on parantunut. Yleensä meillä on ollut telkkarin katsominen tosi tärkeää ennen nukahtamista, mutta nyt olemme oppineet nukahtamaan ilman telkkaria. Olen huomannut, etten välttämättä tarvitsekaan televisiota nukahtamiseen. Nukun nyt paljon paremmin.

Olen alkanut myös harjoittelemaan rauhallisempaa ja syvempää hengittämistä. Teen sen siksi, että ajattelen, että nyt on hyvä hetki muistuttaa aivoja ja kehoa rauhoittumaan. Aina kun sen teen – tulee koulutuspäivä mieleen.”

 

Pia Timperi

Aloitin linja-autonkuljettajan työt keväällä 1998 keväällä ja ajomestarina 2005-2007 välisenä aikana. Työvuosia samassa firmassa on jo 22 vuotta, tosin pitkä matka siihen, että isä oli 45 vuotta ja äitini 40 vuotta. Vanhempani eivät olleet linja-autonkuljettajia vaan työskentelivät pääkonttorilla. Siskoni ajoi 35 vuotta linjaa ja hänen miehensä oli myös linja-autonkuljettaja sekä työnjohtaja metrovarikolla.

Humoristisesti voisi todeta tämän työn olevan sukuvika. Työssäni parasta on työkaverit sekä se, että jokainen päivä on erilainen.

 

 

 

 

Koulutusvastaava Jari Markkolan mietteitä:

”On tärkeää raskaan istumatyön takia saada kuljettajat miettimään myös omaa terveyttään ja työssä jaksamistaan. Olemme olleet toteutuneeseen kokonaisuuteen ja yhteistyöhön erittäin tyytyväisiä – erityisesti siihen, että koulutus on sisällöltään kohdistettu linja-autonkuljettajiemme työn mukaiseksi eikä vain puhuta yleistä asiaa syömisestä, liikunnasta jne. Se voi helposti ärsyttää, kun meillä työntekijöiden arki on kuitenkin aivan erilainen kuin päivätyötä tekevillä.

Mitä olen henkilökohtaisesti kuullut, on koulutuspäivää pidetty pitkästä aikaa hyvänä koulutuksena. Yksi poikkeus oli, joka ei arvostanut tätä koulutusta, mutta sehän vain vahvistaa säännön 😊. Olen myös itse ollut mukana yhden kouluttajan vetämässä päivässä ja tulen mielelläni jatkossa kuuntelemaan päivän jonkun toisenkin vetämänä. Olisi myös todella kiinnostavaa tietää, kuinka monen arkeen on koulutuksen yhteydessä suunniteltu muutos jäänyt pysyvästi tavaksi.”

 

Ja lopuksi Liikennepäällikkö Jari Syväojan terveiset koulutuksesta:

”Lähtiessämme yhteistyöhön Prevenian kanssa rakentamaan Virtaa arkeen – direktiivikoulutusta tavoitteenamme oli tarjota hyödyllinen ja mielekäs koulutus henkilökunnallemme. Erityisenä tavoitteena on tukea henkilökunnan työssäjaksamista ja tietysti myös vähentää sairauspoissaoloja. Palvelualalla henkilökunnan työssäjaksamisella on suuri merkitys myös asiakaskokemukseen.

Olemme olleet erittäin tyytyväisiä koulutuksen kokonaisuuteen ja olen kuullut kuljettajilta ja esimiehiltä pelkästään positiivista palautetta. Kuljettajat ovat jopa omaehtoisesti tulleet kiittämään koulutuksesta ja kehumaan sitä. Erityisen tyytyväisiä olemme olleet siihen, että koulutus on räätälöity kuljettajien työhön ja elämään. Koulutus saattaa parhaimmassa tapauksessa saada kuljettajat pidempiaikaisestikin ymmärtämään mihin asioihin pystyy vaikuttamaan ja mihin ei. Tässä unohtamatta myöskään kouluttajien erinomaista ammattitaitoa.

Olemme olleet hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Prevenian kanssa. Se on ollut mutkatonta, yksinkertaista ja miellyttävää. Uskoaksemme, myös tuloksellista. Aikahan tämän sitten näyttää. Varsin ylpeänä olen kertonut koulutuksesta talon sisällä ja tutuillenikin. On ollut tunne, ettemme tarjoa henkilökunnallemme ”tusina” koulutusta!

 

Virtaa Arkeen – koulutus räätälöidään vastaamaan kunkin kohderyhmän arjen haasteita ja yrityksen tavoitteita. Lisää Virtaa arkeen – koulutuksesta ammattikuljettajille voit lukea TÄSTÄ.

 


 

Jaa artikkeli: