Kysymyksiä ja vastauksia ”Mielen myllerrys haltuun” -webinaarista

Pidin stressinsäätelyyn ja palautumiseen liittyviä webinaareja Terveempi arki-kanavalla ja kokosin tähän blogiin vastauksia muutamiin osallistujiemme esittämiin kysymyksiin.

 

Täytyykö minun aloittaa meditointi tai jooga saadakseni rauhallisempaa oloa?

Ei välttämättä tarvitse, varsinkaan jos ne eivät ole itselle mielekästä olemista ja tekemistä. Monet tekijät edistävät rauhoittumista. Niitä ovat muun muassa kirjan lukeminen, mielekkään musiikin kuunteleminen, mielekäs liikunta, luontoympäristö, lämmin suihku, kevyt saunominen, piirtäminen, värittäminen ja niin edelleen. Kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla erilaisia keinoja. Itse löysin muovailuvahalla muovailemisesta varsin rentouttavan elementin ihan vahingossa.

 

Miten voin helpottaa nukahtamista?

Nukahtamista voi edistää monellakin tapaa. Blogeistamme löytyy paljon vinkkejä esimerkiksi ”Mitä on unipaine ja miten sitä rakennetaan”
Huolehdi, että ympäristö missä nukut, tukee nukahtamista: valaistus, hiljaisuus, rauhallisuus sekä huoneen lämpötila.
Suunnittele toimesi pari tuntia ennen toivottua nukahtamisen hetkeä niin, että toimesi edistävät nukahtamista. Syö terveellisesti ja kohtuudella, kevyt kestävyysliikunta tukee unta parhaiten, esimerkiksi reipas kävely, tee kotityöt ajoissa ja valmistaudu nukkumaan menoon mieluummin ”etuajassa” kuin viivytellen.

 

Mitä kannattaa tehdä yöllä, kun herää, eikä uni meinaa tulla uudelleen?

Kun heräät yöllä ja jäät valveille, on hyvä pyrkiä rentoutumaan ja vaikka seurata omaa hengittämistä. Jos tämän kaltainen rauhoittuminen ei auta, kannattaa nousta ylös ja siirtyä tekemään jotain rauhallista ja itselleen mielekästä, esimerkiksi lukemaan tai venyttelemään. Jos mielessäsi pyörii huoli ajatuksia – ne voi kirjoittaa ylös ja ajatella itsekseen, että huomenna minulla on aikaa palata näihin ja että asiat järjestyvät kyllä. Sen perään saattaa olla hyödyllistä miettiä hetki asioita, jotka ovat hyvin ja joista olet kiitollinen. Voit kirjoittaa esimerkiksi 3-5 asiaa itsellesi ylös.

 

Onko väliä missä asennossa tekee rentoutumisharjoituksen ja hengittää rauhallisesti?

Asennolla on hieman merkitystä sen suhteen, että mihin tarkoitukseen harjoitus on ajateltu, mutta rentoutuminen ja rauhoittuminen onnistuu missä asennossa tahansa; makuuasennossa, istuen, seisten tai liikkeessä. Oleellista on ja varsinkin, kun aloittaa rauhoittumisen harjoitukset, että löytää itselleen sellaisen asennon mikä on itselleen mielekäs ja helppo toteuttaa ja jossa on mahdollista rentoutua. On varsin yleistä, että paikallaan oleminen saattaa nostaa epämukavaa tuntemusta pintaan – etenkin silloin, kun keho ja mieli ovat vahvasti kuormittuneita. Siitä ei tarvitse huolestua – sisäinen levottomuus nousee tietoisuuteen pysähtyneessä olemisen tilassa. Jos näin käy, kannattaa liikkua rauhallisesti ja kuunnella miltä keho tuntuu. Ravisteleminen, hartioiden pyörittäminen, painon siirrot jalalta toiselle tai hidas käveleminen auttavat rentoutumaan. Harjoitusten ja oppimisen myötä tilanne helpottaa.

 

Stressaantuneena ärsyynnyn, ja muutun ikäväksi ihmiseksi, mitä voin tehdä sille?

Kuormittuneena on haastavaa kokea mielihyvää ja iloa tai innostua mistään. Myös vuorovaikutustilanteet muuttuvat usein vaikeiksi, koska toimimme silloin automaatiolla selviytymistilassa. Pinna on niin sanotusti kireällä ja monet asiat ja jopa ihmiset saattavat näyttäytyä uhkaavina. Se, että tiedostaa oman käyttäytymis- ja reagointimallin on jo askel parempaan. Se mitä kannattaa heti alkuun tehdä on, että arvioi, mitkä tekijät ovat kuormittumisen taustalla, voiko niihin itse vaikuttaa ja millä tavalla. Toiseksi kannattaa aloittaa tietoisesti itsensä rauhoittamisen harjoitukset ja tehdä niitä päivittäin lyhyestikin ja mieluiten useamman kerran päivässä.
Rauhallinen ja syvä hengittäminen rauhoittaa meitä kokonaisvaltaisesti ja silloin myös aivotoiminta muuttuu ja tunteiden säätely helpottuu. Vähitellen ärtyneisyys helpottaa ja tilalle tulee positiivisempaa otetta.
Havainnoi omaa ajatteluasi, onko se sävyltään syyllistävää, kriittistä, selittelevää, vaativaa tai negatiivista. Hyvä harjoitus on kirjoittaa päivän päätteeksi 3-5 positiivista asiaa päivästä. Alkuun saattaa löytyä vain yksi, sekin riittää. On merkityksellistä, millaisia ajatuksia mielessämme pyöritämme, koska ne muovaavat vahvasti kokemusmaailmaamme ja vaikuttavat kehomme tilaan ja tunteisiin.
Kannattaa myös tarkastella miten perustarpeista on tullut huolehdittua: nukutko tarpeeksi ja onko uni laadukasta, entä syötkö säännöllisesti ja huolehditko hyvästä ravinnosta.

Sari

 

Jaa artikkeli: