Miksi tapojen muuttaminen on niin pirun vaikeaa?

Käyn tässä blogissa läpi viisi yleistä virhekäsitystä tapojen muuttamisesta, sekä malleja miten kannattaisi muutosta lähteä oikeasti viemään eteenpäin. Jospa se ei olisikaan niin pirun vaikeaa…

1. Luulemme sen olevan helppoa ja nopeaa

Muutos on hidasta ja hyvin monimutkainen prosessi, johon vastoinkäymiset kuuluvat oleellisena osana. Maailma on pullollaan pikadieettejä ja tv-ohjelmia nopeille painonpudotuksille. Ne kuitenkin epäonnistuvat lähes joka kerta pysyvyyden näkökulmasta. Liian suuret muutokset ovat raskaita, hankalia ja rajoittavia. Ja lähes aina tähtäävät projektin omaisesti johonkin lopputulokseen, jonka jälkeen palataan niihin rutiineihin, jotka alun perinkin ovat aiheuttaneet ongelmat.

Kuvitellaan, että onnistuminen on itsekurista kiinni. Itsekurin puute on kuitenkin usein miten itse aiheutettua, omilla toimilla. Vaikkapa syödään liian kevyesti (koska halutaan laihduttaa!) aamulla ja päivällä ja ihmetellään illalla kun ”ei ole mitään itsekuria!” ja tulee mielitekoja.

Sen sijaan: Ainoa tapa muuttaa pysyvästi tapoja on hidas muutos, joka muodostuu jokapäiväisistä arjen tavoista. Parantamalla rutiineja, jotka ovat ongelmien takana ja tekemällä niistä pysyvämpiä osia arkea, saadaan vaikuttavuutta myös muilla keinoilla ja pienet arjen yllätykset eivät sotke kokonaisuutta. Pysyvä muutos kestää vuosia.

Kokeile aloittaa niin pienestä, ettei sille voi sanoa ei. Kokeile uutta tapaa ensin kerran – kuulostele ja makustele, toista. Tee asiat eri tavalla kuin aina ennen olet tehnyt. Pitkäjänteisesti ja maltillisesti – rakentaen perusteita parempaan kuntoon.

2. Luulemme sen olevan tiedon määrästä kiinni

”Mä tiedän kyllä mitä pitäisi tehdä!” ”Mä olen jo kokeillut kaikkea!” Tietoa on paljon. Oikeastaan ihan liikaa. Se mikä saa muutoksen kuitenkin aikaiseksi, on tunne, merkitys asialle. Muutoksen pohjana toimivat omat arvot ja mm. lapsuudessa opitut tavat ja asenteet. Tieto sinällään ei lisää motivaatiota tai kykyä toteuttaa muutos, se auttaa muutosvaiheesta toiseen siirtymisessä.

Sen sijaan: Muutos onnistuu, kun tunne sen tarpeellisuudesta tulee sisältä, itsestä. Muutosvalmius on monen tekijän summa. Kuuntele oikeasti mitä sinä haluat, onko tarvetta esimerkiksi pudottaa painoa, vai olisiko tärkeämpää pyrkiä estämään painon nousu? Miksi haluat muutosta? Miksi se on sinulle tärkeää? Mikä olisi eri tavalla sitten jos olet onnistunut muutoksessa? Muutoksessa pitäisi kysyä riittävän monta kertaa Miksi? – niin päästään lähelle oikeaa motiivia ikuisesta ”pitäisi pudottaa painoa” tavoitteesta.

Keskity isoon kokonaiskuvaan vaikkapa syömisessä, unohda lillukanvarret: muodikas vihersmoothie ei ratkaise mitään paino-ongelmaa yksin. Voinko syödä banaania, jos yritän pudottaa painoa? Voinko juoda aamulla lasin tuoremehua? Viinirypäleet? Eikös niissä ole kamalasti sokeria? Rentoudu!

3. Keskitymme muutoksessa pelkästään itseemme

Kukaan ei muuta tapojaan yksin! Aina jos henkilö muuttaa tapoja, se vaikuttaa vääjäämättä lähipiiriin ja siksi täytyy myös henkilön lähiympäristön jollain lailla muuttaa omia tapojaan. Perhe on pienin yksikkö, johon yksilön muutos vääjäämättä vaikuttaa. Siksi on hyvä ymmärtää, että muutos vaikuttaa aina isompaan osaan ihmisiä kuin muutoksen tekijään. Esimerkkinä kasvisten lisääminen kotona – miten ne ovat esillä, kuka käy kaupassa, mitä on aina saatavilla jääkaapissa tai pöydällä, suosikit…

Sen sijaan: ota perhe mukaan muutokseen, kerro miksi haluat, että asiat muuttuvat, miten se vaikuttaa ja millaista tukea kaipaat muilta. Yhteinen suunnitelma ja yhteisten tapojen suunnittelu.

Myös jos sinulla on tarvetta painonhallintaan, niin sen sijaan, että yritämme pelkästään yksilötasolla saada muutosta tehtyä, voisit vaikka keskustella henkilöstöruokalan kanssa siitä, että kasvikset nostetaan ensimmäisenä ja houkuttelevasti esille. Eli pyritään muuttamaan myös ympäristöä.

4. Yritämme tehdä kerralla useamman muutoksen

Kaikki mulle heti nyt! Yksittäisen tavan oppiminen vie tutkimusten mukaan 18 – 245 päivää, riippuen kuinka suuri opeteltava kokonaisuus on. Siksi tapamuutoksessa on tärkeää keskittyä vain yhteen tai kahteen muutettavaan asiaan kerrallaan. Lupaukset pysyvistä, isoista elämäntapamuutoksista viidessä viikossa ovat hölynpölyä. Liika on liikaa!

Sen sijaan: Onnistujat ovat todenneet, että on helpottavaa pystyä keskittymään vain muutamaan asiaan vaikka muutettavaa olisi helposti kymmenen eri asiaa. Se tekee muutoksesta helpompaa.

Keskity vain tärkeimpään muutoskohteeseen, etsi sopivan konkreettinen, mutta vaikuttava muutostoimenpide, harjoittele sitä. Nauti onnistumisista ja huomaat pian, että ilman minkäänlaisia ponnisteluja, olet muuttanut muitakin asioita. Tavat kumuloituvat, eli kun keskityt vain yhteen muutokseen kerralla, niin yleensä sen myötä myös muut asiat alkavat muuttumaan kuin itsestään. Esim. hyvä uni => jaksaa keskittyä ruokailuihin, jaksaa harrastaa liikuntaa, sokerin himo vähenee jne.

5. Ajattelemme, että kun ”pakko” tulee ulkoa – onnistumme

Henkilö voi muuttaa tapojaan pysyvästi vain, jos tarve lähtee itsestä. Henkilö ei voi ulkoistaa omaa onnistumistaan työterveyshuollolle, työn antajalle tai valmentajalle. Niinhän siinä usein käy!

Pysyviä muutoksia ei saada aikaan ulkoa tulevilla määräyksillä, vaatimuksilla tai, että asia on jonkun muun mielestä tärkeä. Henkilö ei motivoidu muutokseen ja löydä palkintoa itselleen niin helposti kuin jos muutos lähtee omista tarpeista ja motivaatioista.

Sen sijaan: Onnistuminen vaatii vastuunottoa omasta tilanteesta, sisäistä tarvetta ja motivaatiota ja suunnitelmallista tekemistä. Vain sinä itse voit muuttaa itseäsi ja tapojasi. Pohdi arvojasi ja sitä, elätkö tällä hetkellä omien arvojesi mukaista elämää. Mieti terveyttäsi ja hyvinvointiasi ja sitä, mitä tällä hetkellä teet niiden eteen ja toisaalta mikä arjessasi kuormittaa niitä.

”Jos olisin tajunnut, että tämän voi tehdä näin helposti, niin olisin tehnyt tämän jo vuosia sitten!”

Tapojen muuttaminen voi tuntua pirun vaikealta, koska se tuntuu vievän paljon aikaa, ajatusta ja energiaa. Se onkin sitä varmasti, jos haukataan ns. liian iso pala. Tapojen muuttaminen on kuitenkin mahdollista, esimerkkinä valmennettavani, joka oli reilut 10 vuotta omin erilaisin keinoin, ohjein ja dieetein yrittänyt pudottaa painoaan. Hän kirjoitti minulle seuraavasti:”Jos olisin tajunnut, että tämän voi tehdä näin helposti, niin olisin tehnyt tämän jo vuosia sitten!”

Jaa artikkeli: