Päivittäiset velvollisuudet, työ, sosiaalinen media ja jatkuva informaatiotulva pitävät meidät liikkeessä ja kiireisinä. Usein pysähtymisestä tulee jotain, mitä siirrämme ”parempaan hetkeen”, vaikka juuri käsillä olevan hetken äärelle pysähtyminen voisi olla avain mielen rauhoittamiseen ja kierrosten laskemiseen. Kiireen keskellä tai stressaantuneena on tärkeää muistuttaa itseään, että rauha ja tasapaino eivät löydy ulkopuolelta vaan jokaisen sisältä. Pysähtymisen hetki voi auttaa huomaamaan, miten keho ja mieli voivat rauhoittua yhdessä.
Mitä on pysähtymisen taito?
Pysähtymisen taito ei tarkoita pelkästään fyysistä lepoa, tekemättä jättämistä tai laiskuutta, vaan se on tietoinen valinta hidastaa ja olla läsnä itselle ja omalle keholle. Se on kykyä antaa itselleen lupa hengähtää ja huomata, mitä minussa tapahtuu juuri nyt ilman arvostelua ja välttelyä. Esimerkiksi stressin hetkillä keho saattaa antaa signaaleja, kuten jännitystä hartioissa tai nopeutunutta hengitystä. Pysähtymällä voidaan tunnistaa stressi ja tehdä tietoisesti valintoja, jotka auttavat stressaavalla hetkellä.
Pysähtyminen on hetki, jolloin voi kysyä itseltään:
- Mitä tunteita koen tällä hetkellä?
- Miltä kehoni tuntuu?
- Mitä ajatuksia mielessäni liikkuu?
Nämä kysymykset voivat auttaa ymmärtämään, miksi reagoi tiettyihin tilanteisiin tietyllä tavalla, millaisia tunteita itsessä herää ja miten eri tunteet tuntuvat eri puolilla kehoa.
Pysähtymisen ja läsnäolon harjoitteleminen
Jos hermosto on ollut kierroksilla jo pidemmän aikaa, pysähtyminen on sille uutta ja pysähtymisen harjoittelu voi herättää alkuun ärtymyksen ja vihankin tunteita. Mieleen saattaa nousta ajatuksia: ”Ei tästä ole mitään hyötyä”, ”Tämä tuntuu aivan liian vaikealle” ym. Nämä reaktiot ovat normaaleja mielen reaktioita, kun kokeilee jotain uutta ja viestittävät samalla hermoston ylivirittyneisyydestä ja siitä, että hidastaminen todella olisi tärkeää ja tarpeellista.
Ole lempeä itsellesi, kun aloitat harjoittelemaan pysähtymisen taitoa.
Ajatusten harhailu on luonnollista. Kun huomaat mielesi vaeltavan, tuo huomiosi määrätietoisen lempeästi takaisin siihen, mitä olit juuri havainnoimassa, esimerkiksi tiettyyn kehon osaa tai hengitykseen. Pysähtyminen ei ole täydellistä, eikä sen tarvitse olla. Pysähtyminen ja läsnäolon vahvistaminen vaativat harjoittelua, mutta pienillä askelilla voi saavuttaa suuria muutoksia. Harjoitusten pituus voi olla alkuun vain 1-5min. Tässä muutamia keinoja, joilla voit aloittaa:
- Tiedostavat hengitysharjoitukset
- Hengitys on aina läsnä, ja siihen keskittyminen on tehokas tapa ankkuroida itsesi nykyhetkeen. Sulje silmät, hengitä syvään sisään ja ulos, ja seuraa hengityksen kulkua kehossasi.
- Lyhyet tauot työpäivän keskellä
- Voit harjoitella pysähtymistä ottamalla muutaman minuutin tauon kesken työpäivää. Sulje silmäsi ja kysy itseltäsi, mitä tunnet ja tarvitset juuri nyt.
- Kehon skannaus
- Kehon skannaus on harjoitus, jossa kuljetat tietoisesti huomiotasi kehosi eri osiin ja tarkkailet niiden tuntemuksia. Tämä auttaa huomaamaan esimerkiksi lihasjännitykset tai väsymyksen merkit.
- Mindfulness-harjoitukset
- Mindfulness eli tietoisuustaidot auttavat läsnäolon eli pysähtymisen harjoittelemisessa. Voit kokeilla esimerkiksi sovelluksia tai ohjattuja meditaatioita esim. Youtubesta, äänikirjapalveluista tai www.oivamieli.fi-sivustolta.
Lyhyet, ohjatut harjoitukset
Valmennuskeskusteluissa nousee usein esille tarve erilaisille stressinhallinta keinoille. Pysähtymisen ohjatut harjoitukset ovat konkreettisia stressinhallinta keinoja, joita kannattaa lähteä kokeilemaan ja kuulostelemaan ja näin selviää, löytyisikö niistä sopiva työkalu itselle.
Tässä saat kuunneltavaksi Markon ohjaamia lyhyitä pysähtymisharjoituksia:
Hengityksen havainnointi: https://soundcloud.com/marko-pirhonen/hengityksen-havainnointi
Kehonskannaus: https://soundcloud.com/marko-pirhonen/kehonskannaus
Mielikuvamatkan avulla levollista olotilaa: https://soundcloud.com/marko-pirhonen/mielikuvamatka
Hyödyt elämääsi
Pysähtyminen ei vaadi suuria muutoksia, mutta sillä voi olla syvällinen vaikutus omaan hyvinvointiisi. Kun olet läsnä, pystyt kuuntelemaan paremmin itseäsi ja muita sekä reagoimaan tilanteisiin rauhallisemmin. Pysähtyminen auttaa myös huomaaman pieniä iloja, joita kiireessä helposti ohittuu.
Jokainen pysähtymisen hetki on mahdollisuus löytää vahvempi yhteys omaan itseen, tasapainoisempaan ja tyynempään olotilaan. Pysähtymisen taito on kuin lihas, joka vahvistuu harjoittelun myötä. Aloita jo tänään – pysähdy hetkeksi, hengitä ja kuuntele, mitä kehosi ja mielesi sinulle kertovat.
”Pysähtyminen muistuttaa meitä siitä, että emme ole matkalla johonkin kauas, vaan olemme jo perillä.”
Erika
