Tapoja ja keinoja itsensä rauhoittamiseen haastavina aikoina

Oletko jumissa uutisoinnin seuraamisessa? Koetko itsesi huolestuneeksi, väsyneeksi tai uupuneeksi haastavassa maailmantilanteessa? Onko uni katkonaista tai nukahtaminen vaikeaa? Onko mieliteot lisääntyneet ja liikkuminen vähentynyt? Kohtaatko haastavia tunteita kuten pelkoa, huolta, surua tai vihaa? Jos vallitseva maailmantilanne on päässyt vaikuttamaan olotilaasi ja sitä kautta myös arjen tapoihisi heikentävästi. Et ole ainoa. Me reagoimme yksilöllisesti ja eri tavoin odottamattomiin ja dramaattisiin tapahtumiin. Jollekulle vallitseva maailman tilanne pysyy kaukaisena ja neutraalina asiana, kun toiselle se saattaa olla merkittävää stressiä aiheuttava ja omaa toimintakykyä lamaannuttava. Hyvät neuvot kuten esimerkiksi liikunnan harrastaminen, kirjan lukeminen tai mietiskely voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä vaatimuksilta juuri nyt, ja se on ihan ok. Tee jotain pientä muutosta rauhoittumisesi tueksi, se riittää.

 

Alla muutamia vinkkejä, joilla voit auttaa itseäsi ja luot aivoille tilaa rauhoittua:

 

1. Suojele aivojasi liialliselta tietotulvalta. Rajaa uutisoinnin ja sosiaalisen median seuraamista.

Määritä itsellesi, milloin katsot uutiset, mistä lähteestä ja kuinka paljon aikaa käytät uutisten lukuun.   Vältä uutisointia erityisesti heti herättyäsi ja ennen nukkumaan menoa. Vinkki: Kokeile tekstitelevision uutisia.

2. Tiedosta kokonaiskuormitus.

Luo kokonaiskäsitys siitä mitkä arjen osa-alueet palauttavat sinua ja mitkä kuormittavat. Jos koet itsesi väsyneeksi, aikaista nukkumaan menoa ja tarkastele missä kohtaa voit arjessa ottaa rennommin.

Aikaista nukkumaan menoa aluksi 15 minuuttia, silloin muutos ei tunnu liian isolta suhteessa nukkumaan menoa edeltäviin toimiin. Pysy suunnitelmassa. Ja lisää unen määrää mahdollisuuksien mukaan. Uni on aivojen tärkein suoja, latauspaikka ja itsesäätelyn keino.

3. Ennakoi iloa tuottava tekeminen ja tee sitä, mistä tykkäät – vaikka fiilis ei olisi paras mahdollinen.

Iloa tuottava tekeminen kannattaa ja se tulee suunnitella etenkin haastavina aikoina, sillä se harvoin toteutuu spontaanisti. Joskus tekeminen ratkaisee ja tunne seuraa perässä.

4. Anna itsellesi aikaa hiljaisuudessa – se aika minkä olet viettänyt vaikkapa uutisoinnin parissa, anna itsellesi.

Aluksi tekemättömyys voi tuntua vaikealta, mutta pikkuhiljaa hermosto ja aivot oppivat tyyntymään. Oma hetki voi olla alkuun 5 minuuttia esimerkiksi heti herättyäsi tai viimeisenä ennen nukkumaan menoa.

5. Liiku kevyesti mielekkäällä tavalla, lähde vaikka 10 minuutin kävelylle.

Liikkuessa hengitys tehostuu, keho palautuu ja mieli tuulettuu. Liikkuminen, etenkin kävely lisää aivojen hyvinvointia ja edistää unen laatua.

6. Tyynnytä hermostoa ja aivoja riittävällä veden juonnilla, säännöllisellä syömisellä ja hyvällä ravinnolla. Ole valintojesi kanssa tarkkana ruokakaupassa, lisää kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

7. Tyynnytä hermostoa rauhallisella hengittämisellä.

Tee päivän aikana mahdollisimman usein 1 minuutin hengitysharjoitus. Tehosta hermostoa rauhoittavaa vaikutusta tuomalla kätesi tai molemmat kädet rintakehällesi viestimään rauhallisesta ja turvallisesta kosketuksesta.

8. Yhteys toiseen ihmiseen usein rauhoittaa.

Jos koet, että puhumisesta tai toiselle ihmiselle tukena olemisesta on sinulle apua, kannattaa hakeutua yhteyteen toisen ihmisen kanssa. Usein on niin, että jakaminen ja ylipäätään vuorovaikutus toisen ihmisen kanssa tuottaa mielihyvää ja rauhoittaa oloa.

9. Jos mikään tekeminen ei onnistu hermostuneesta olotilasta johtuen, ota taukoa vaikka hyvän elokuvan parissa.

Jos haluat samalla napostella jotain, pilko itsellesi esimerkiksi vihanneksia ja vältä sokerista tai rasvaista syötävää, se painaa mielialaa entisestään alas, samoin kuin alkoholi.

 

 

Yksinkertaisissa asioissa piilee valtava voima. Kohdista huomiosi arjen tapoihisi ja rutiineihisi.

 

Sari

Jaa artikkeli: