11 tapaa nitistää apatia

Nykyhetkessä monella on haasteita mielialan ylläpidossa, apatia ja huolet valtaavat ajatuksia. Olisi tarvetta mielialan nostatukselle ja piristämiselle. Voisiko tavoista olla apua? Tässä tulee muutamia konkreettisia tapoja, joita voit kokeilla omassa arjessasi tuomaan mielenvirkeyttä ja iloa elämään, sekä vähentäämään stressiajatuksia. Voit opetella hyödyntämään tapoja, joiden avulla voit selvitä tilapäisestä matalasta mielialasta tai apaattisuudesta arjessa. Poimi keinoista itsellesi sopiva tai sopivat, ja laita kokeiluun. Muista kuitenkin, ettei näitä ohjeita ole tarkoitettu korvaamaan kliinisten ongelmien hoitoa.

Pidä kotisi siistinä, vähennä tavarapaljoutta

Kun olet tavaroiden ympäröimänä tai sotkuisessa kodissa se voi häiritä ja stressata sinua, koska aivosi saavat silmien kautta valtavan määrän ärsykkeitä jatkuvasti. Se varmasti stressaa ja häiritsee sinua. Princeton Neuroscience Instituten 2011 tekemän tutkimuksen mukaan sotkuinen koti lisää stressihormoni kortisolia, etenkin naisilla. Tee siis suunnitelma järjestääksesi sotkusi. Siivoa, konmarita, mieti mistä voisit luopua esimerkiksi hyväntekeväisyyden nimissä.

Lue paljon

Enkä nyt tarkoita uutisia tai ”tuokin kirja pitäisi lukea!” valintaa. Valitse kirja, joka on sinulle mielekäs valinta. Jännitysseikkailu, rakkausromaani, omaelämäkerta… Etsi kirja, jonka haluat lukea tai olet halunnut aina lukea tai mielenkiintoinen lehti (ei siis välttämättä se sanomalehti). Pyri löytämään itsellesi 15-30 minuuttia joka päivä lukemiselle.

Eläimen silittely ja rapsuttelu

Washington State Universityn vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että eläimen seurassa jopa vain 10 minuuttia aikaa viettäneillä koehenkilöillä stressihormoni kortisolin määrä oli laskenut jyrkästi. Pyri siis viettämään aikaa oman tai tutun lemmikin kanssa.

Kuuntele musiikkia

Stanfordin Yliopiston tutkimuksen mukaan klassisen musiikin avulla voi rentoutua ja lievittää jännitystä tehokkaasti. Musiikilla voidaan saada samankaltaisia vaikutuksia kuin meditaatiolla. Tutkimuksessa todettiin, että Amerikan alkuperäiskansojen-, keltti-, intialaiset kielisoittimet, rummut ja huilut rentouttavat mielen hyvin tehokkaasti. Sateen, ukkosen ja luonnon äänet voivat myös olla rentouttavia, varsinkin sekoitettuna muuhun musiikkiin, kuten kevyeen jazziin tai klassiseen musiikkiin. Fiilistä ja energisyyttä voi nostaa myös nopeampitempoisella musiikilla, mutta jos koet tarvetta rauhoittua, nopeatempoinen, vaikkakin mieluisa musiikki enemmänkin aktivoi kuin rauhoittaa.

Valitse terveellisiä ruokia ja välipaloja

Terveellinen ruoka voi nostaa matalaa mielialaa nopeastikin ja kestävin tuloksin. Hollannissa Institute of Psychologyssa 2019 tehdyssa meta-analyysissä todettiin, että henkilöillä, joiden ruokavaliossa oli runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaista lihaa kertoivat vähäisemmistä masennusoireista kuin vertailuryhmät, jotka eivät syöneet yhtä hyvin. Tutkimukset osoittivat, että terveellinen ruoka voi lievittää aikuisten masentuneisuuden tuntemuksia.

Käy hieronnassa

Varaa aika hierontaan. Rauhallinen, palauttava kokovartalohieronta auttaa rentoutumaan. Kovin voimakkaat, lihasjännityksiin ja -kipuihin keskittyvät, ja muokkaavat hieronnat voivat olla liian rajuja rentoutumista ajatellen. Tai kokeile akupainantaa. Voit esimerkiksi kokeilla tätä yksinkertaista tekniikkaa. Istu alas ja rentoudu. Aseta peukalo tai etusormi kulmakarvojen väliin. Paina pieninä, hierovina ympyröinä muutama minuutti. Voit toistaa useita kertoja päivän aikana.

Pyri löytämään mielekästä tekemistä

Itselle mielekkäiden harrastusten löytäminen ja toteuttaminen siten, että se haastaa sinua ja tarjoaa tyydytystä ilman liiallista painetta tekemisen suhteen. Huomioi päiväsi kohokohdat ja pysähdy niiden äärelle nauttimaan hetkestä. Passiivinen oleminen, somen selailu tai television katselu ei anna sinulle virtaa tai energiaa, kuten fyysisempi tekeminen voi tehdä. Se myös kasvattaa tehokkaasti unipainetta eli tarvetta nukkua ja sitä kautta unesi paranee.

Kävele luonnossa

Luonnossa liikkuminen lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta. Frontiers in Psychologyn tutkimuksessa vuodelta 2019 havaittiin, että jo 20-30 minuutin luontokävelyllä laskettiin tehokkaasti stressihormonien tasoja. Luonnossa liikkuvilla ihmisillä on myös vähemmän negatiivisia ajatuksia. Aloita kävelyllä lähellä kotia tai helpolla reitillä tai polulla esimerkiksi noin puolen tunnin ajan useita kertoja viikossa. Kävelyretken teho lisääntyy, kun otat mukaan ystävän tai lemmikin. Myös luontoon liittyvillä ärsykkeillä on samankaltainen rauhoittava, joten voit kohottaa mielialaasi myös kuunnellen luonnon ääniä ja katsomalla kuvia kauniista paikoista. Näin voit saada mielesi pois negatiivista ajatuksista.

Hyödynnä puhelinsovelluksia

Jatkuvasti kehittyvässä sähköisessä maailmassa voit hyödyntää sopivia sovelluksia oman arkesi tukena. Sovelluksen avulla voit tulla tietoisemmaksi tunteistasi ja niiden vaikutuksesta omaan toimintaasi. Voit ladata vaikka innostavia äänikirjoja tai podcasteja. Sovelluksiakin on monenlaisia, muista kuitenkin, että tieto- ja ärsyketulva on jo nykyisellään suuri. Pohdi omalta kohdalta olisiko jossain kohtaa parempi jopa vähentää niitä omalta puhelimeltasi.

Pidä yhteyttä ystäviin ja läheisiin

Varaa aikaa ystäville ja perheelle. Tarjoudu auttamaan heitä, kun voit. Muiden auttaminen tuo arkeesi merkityksellisyyden tunnetta ja helpottaa passiivisuuden ja apatian tunteita. Jos kasvokkain tapaaminen on haastavaa, hyödynnä nykytekniikkaa, kuten videopuheluja. Tartu rohkeasti ehdotettuihin pyyntöihin ja tapahtumiin. Kokeile sanoa asioille ”Kyllä!” mieluummin kuin heti ”Ei!”

Etsi hauskoja asioita arkeesi

Olipa huumorintajusi mallia ”Hauskat kotivideot”, kuiva brittiläistyyppinen tai roisi stand up komiikka, pyri etsimään asioita, jotka saavat sinut nauramaan. Humoristiset kirjat, sarjakuvat tai hauskat podcastit ovat myös hyviä naurun ja huumorin lähteitä. Tutkimukset osoittavat, että nauru on yksi parhaista mielialan nostattajista.

”Ihmiskunta ottaa itsensä liian vakavasti. Se on maailman perisynti. Jos luolamiehet olisivat osanneet nauraa, maailma olisi toisenlainen.” – Oscar Wilde

Marko

Jaa artikkeli: