Onnistuneessa tapojen muutoksessa on otettava huomioon paljon taustalla vaikuttavia tekijöitä. Usein toimitaan niin, että ”no aletaan vaan tekemään!” Tehdään tarvittavat ja halutut muutokset ja istutetaan ne arkeen ”väkisin”. Toimiva strategia? Ehkä jollekulle. Useimmille kuitenkaan ei… Paluu vanhoihin tottumuksiin tapahtuu todella pian ja koetaan taas epäonnistumisen ja heikon itsekurin tuntemuksia. Ihmetellään, miksi minä en pysty muuttamaan omaa arkeani parempaan suuntaan?
Jotta tapojaan pystyy järjestelmällisesti lähteä muuttamaan, on hyvä tunnistaa muutama tärkeä tekijä tapamuutoksen dynamiikkaan liittyen.
Itse tekeminen on tietenkin se, johon kaikki kulminoituu, mutta sisäiset ja ulkoiset tekijät on tärkeää ottaa huomioon. Samoin se, että onko tekeminen tietoista vai tiedostamatonta sekä kehon fysiologinen tila. Mikä tahansa näistä tekijöistä jo yksin voi estää onnistumisen täysin, jos sen vaikutusta ei huomioida tai pyritä muokkaamaan.
Itse tekeminen ja sen määrittäminen on helpoin ja useille tutuin tapa lähteä liikkeelle. ”Lisää liikuntaa päivään”, ”Syö enemmän kasviksia”, ”Varmista unen määrä”, ”Pidä taukoja säännöllisesti”… Helppoja juttuja ajatuksen asteella, eikä vain? Mutta miksi se ei kuitenkaan sitä ole?
Aletaan purkamaan kokonaisuutta SISÄISISTÄ TEKIJÖISTÄ. Sisäiset tekijät ovat omia ajatusmallejasi, kokemuksiasi, tunteitasi, uskomuksiasi, pelkojasi, arvojasi, kasvuhistoriaasi – eli miten näet itsesi omassa arjessasi. Näiden tekijöiden vaikutus muutoksessa on todella merkittävä mahdollistaja tai estävä tekijä, jos niitä ei tunnista. Voi esimerkiksi olla, että lapsuudessasi olet kokenut suuria vaateita työn tekemiseen, menestymiseen ja sinua on arvioitu vahvasti vaikkapa koulu- tai urheilumenestyksen kautta. Tai vanhempasi ovat asettaneet paineita siitä, millainen sinun tulisi olla. Se voi aiheuttaa aikuisena esimerkiksi riittämättömyyden tunnetta ja kykenemättömyyttä nauttia pienistä onnistumisen hetkistä tai antaa itselleen armoa ja lepoa. Mikään ei tunnu riittävältä ja voit keskittyä elämässä tekemään valtavasti töitä ja oma tai perheen hyvinvointi jää taka-alalle ”koska mulla on niin valtavasti töitä”. Tällöin esimerkiksi palautumiseen liittyvät tavat voivat olla niitä mitä halutaan kehittää, mutta oma ajatusmaailma estää sitä tehokkaasti, työt pyörivät mielessä ja aina on tekemätöntä työtä edessä. Silloin ei auta, vaikka sanottaisiin ”Pidä enemmän taukoja töissä, ulkoile ja rentoudu iltaisin!”
On siis tärkeää alkaa miettiä muutosta ja sen tekemistä asioiden merkityksellisyydestä ja kriittisesti alkaa pohtia omia ajatusmalleja ja -tapoja.
ULKOISET TEKIJÄT tarkoittavat meihin ulkopuolelta vaikuttavia tekijöitä kuten toimintaympäristömme, yhteisömme, (sosiaalinen) media ja kulttuuri. Erittäin tehokas tapa omassa muutoksessa on tehdä muutoksia omissa toimintaympäristöissä. Helpottaa hyvien valintojen tekemistä tekemällä tavan ja toiminnan laukaisevat tekijät näkyville ja muistuttamaan suunnitelluista asioista. Sama pätee toisin päin eli jos haluat vähentää huonoja tapoja, tee siitä hieman hankalampaa toteuttaa ja poista niihin johtavat ärsykkeet näkyvistä. Usein ympäristöön liittyvät muutokset ovat kertaluonteisia ja siksi helppoja toteuttaa. Herkut pois näkyvistä, liikuntavälineet esille, puhelinvapaa makuuhuone, vesipullo työpöydällä jne.
Onnistuneessa muutoksessa huomioidaan aina ympäristö ja sen ohjaava merkitys omaan tekemiseen. Aivot etsivät alitajuisesti oikeita ja tuttuja tapoja toimia kussakin ympäristössä. Ja jos aiemmat kokemukset ohjaavat ei-toivottuun suuntaan, niistä tulee olla tietoinen ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan niihin vaikuttamaan.
Yhteisöt ovat aina tärkeitä meille. Merkittävimmät tietenkin perhe- ja työyhteisöt. Mutta myös ystävät ja harrastukset muodostavat omat yhteisönsä arkeemme.
Muutos vaikuttaa aina jollain lailla myös ihmisiin lähellämme ja heidän tulee hyväksyä se.
Muiden reaktiot, kannustus ja hyväksyntä auttavat ja tukevat muutoksen tekemistä. Toisaalta pahimmillaan lannistavat ja hankaloittavat sitä, jos tekemäsi muutos koetaan vaikkapa uhkana omassa maailmankuvassa, pelkona oman muutoksen pakosta tai haluttomuudesta/kyvyttömyydestä itse muuttua. Eli keskustelut tärkeiden ihmisten kanssa ja oman muutoksen merkityksen avaaminen, pelisääntöjen luominen ja tuen varmistaminen ovat tärkeitä taustatekijöitä onnistuneessa muutosprosessissa.
KEHON TILA harjoiteltavan muutoksen taustalla on tärkeä huomioida. Jos haluat esimerkiksi parantaa omaa palautumistasi, työn teon tapojasi, lisätä liikuntaa arkeesi, syödä terveellisemmin tai lopettaa tupakkatuotteiden käytön, on aina merkittävää huomioida mikä on kehosi fysiologinen tilanne. Se tarkoittaa sitä, että pyrit huomioimaan ja varmistamaan onnistumisen pitämällä huolta nukkumisesta, syömisestä, stressitasoista. Olemaan niistä tietoinen. Väsyneenä vaikkapa syömisen hallinta on vaikeaa, kun aivosi huutavat energiaa ja sokeria selvitäkseen. Tai liikkeelle lähteminen tuntuu ylivoimaiselta ponnistukselta raskaan työpäivän jälkeen, kun et ole ehtinyt pitää taukoja ja energiavarastot ovat tyhjentyneet päivän aikana täysin.
Tällöin on vaikeaa toteuttaa suunniteltua muutosta, kun keho ja aivot vastustavat sitä kaikin voimin.
TIETOISUUS on viimeinen taustatekijä muutoksessa. Jotta haluttu uusi tapa ja toiminta voi muuttua uudeksi, pysyväksi toimintamalliksi, meidän tulee olla tietoisia siitä, miten toimimme tällä hetkellä asian suhteen. Sen jälkeen on vasta mahdollista alkaa miettiä toimintastrategiaa uuden rutiinin harjoittelemiseen. Ja tämä ”suoraan tekemään” on usein miten se, josta lähdetään liikkeelle ja odotetaan helppoa muutosmatkaa.
Kovan linjan valmentajat eivät useinkaan mieti näitä asioita ja kokevatkin näiden miettimisen jopa turhana ja tulosten kannalta liian kevyenä lähestymistapana. Heillä on käsissään usein hyvin motivoituneita henkilöitä ja joille annetut, toki hyvin perustellut ohjelmat, varmasti saavat aikaan tuloksia. Ikävä kyllä noissa tilanteissa ohjeet ja ohjelmat annetaan ulkopäin ja oppimista ei useinkaan tapahdu. Varsinkaan pysyvyyttä ajatellen. Eli jotta muutos olisi pysyvämpää, on tärkeää pysähtyä juurisyiden ja taustatekijöiden äärelle. On siis tärkeää miettiä mistä lähtökohdista muutosta tehdään ja millaisia tavoitteita asetetaan. Millaisia taustavoimia on estämässä ja haastamassa muutosta ja mitkä tukevat sitä. Pyritään ymmärtämään niitä, muokkaamaan mahdollisuuksien mukaan ja sitä kautta varmistaa onnistumista omassa prosessissa.
”Suurten asioiden saavuttamiseksi tarvitaan kaksi asiaa: suunnitelma ja hieman liian vähän aikaa.”— Leonard Bernstein

-Marko