Terveysvalmentajan esittely – Erika

Tervehdys

Olen Erika Ranta ja aloitin työni valmentajana Preveniassa elokuussa 2022.

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi 2001 ja työskennellyt valmistumisesta lähtien keskosten, vastasyntyneiden, lasten ja heidän vanhempiensa parissa. Työ elämän alkupäässä sen iloineen ja suruineen oli hyvin opettavaista ja elämänmakuista. Vanhemmuuden tukeminen välillä pitkienkin sairaalajaksojen aikana oli omanlaistaan valmennustyötä, ohjausta ja rinnalla kulkemista. Toimin myös parin vuoden ajan osaston yhtenä opiskelijavastaavana. Tässä roolissa sain kokemusta opiskelijan oppimisprosessista kokonaisuudessaan opiskelujakson aikana. Roolini oli myös olla tukena ja yhteyshenkilönä kollegoilleni opiskelijaohjausasioissa.

Kolmivuorotyö tuli tutuksi sen hyvine ja huonoine puolineen. Ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi lähdin kouluttautumaan lokakuussa 2020, koska huomasin kaipaavani lisää työkaluja ja ymmärrystä erilaisiin haastaviin työtilanteisiin, joissa omat vuorovaikutustaidot ja keinot olla tukena erilaisissa elämän muutos- ja kriisitilanteissa ovat keskiössä. Opintojeni myötä kiinnostukseni ihmisten tukemiseen erilaisissa elämän muutoskohdissa kasvoi entisestään. Tästä kiinnostuksesta syntyi halu ja toive suunnata erilaiseen tapaan ja toimintaympäristöön tehdä töitä ihmisten parissa. Opinnot auttoivat myös tarkastelemaan omaa tapaa ajatella, tuntea ja toimia uudenlaisesta vinkkelistä ja näiden kolmen osa-alueiden vaikutusta toisiinsa.

Myös kiinnostukseni työyhteisön toimintaan ja siihen vaikuttamiseen alkoi herätä. Havahduin tarkastelemaan sairaalamaailmassa oman työyhteisön piintyneitä toimintamalleja ja totuttuja tapoja. Tyytymättömyys ja työn kuormittavuus olivat lähes alati läsnä työyhteisössä, mutta ilman tapojen muuttamisen työkaluja, tukea ja ohjausta muutokset olivat mahdottomia. Tämä oli turhauttavaa.

Vapaa-ajalla voimaa, iloa ja palautumista saan luonnossa retkeilystä, liikunnasta lenkkeillen, jumpaten, joogaten ja kehoa huoltaen. Lavatanssi on myös yksi mieluisa ja valtavasti iloa tuottava liikuntamuoto. Tärkeänä koen myös läsnäolotaitojen eli mindfulnessin harjoittelemisen ja vaalimisen arjessa. Perhe ja ystävät ovat myös tärkeitä tukipilareitani.

Tuoreena valmentajana Preveniassa puhkun intoa ja energiaa uudessa työnkuvassani ja työyhteisössäni. Olen hyvin motivoitunut oppimaan uutta ja luottavaisin mielin aloitan valmentaja-urani, koska minulla on vahva tuki kollegoiltani Topilta, Markolta ja Sarilta.

Me jokainen tarvitsemme kannustajia ja tukijoita, kun haluamme muutosta elämäämme ja kun tavoittelemme uudenlaisia tapoja toimia, ajatella ja tuntea. Minulla on ilo ja kunnia toimia yhtenä kannustajanasi valmentajan roolissa omalla matkallasi kohti terveempää arkea.

Erika

Jaa artikkeli: