Säilytä arjen hyvät tavat lomasta huolimatta

Näin juhannuksen alla moni siirtyy kesälomille. Lomalle siirtyminen on taitolaji ja jokaiselle henkilökohtainen. Joku onnistuu vaihtamaan vapaalle saman tien, kun taas toinen saattaa käydä joutokäynnillä päiviä tai jopa pidempäänkin, jolloin irtaantuminen töistä on haastavampaa.

Siirtyminen ”loma taajuudelle” vaatii oman aikansa – keholta ja mieleltä.

Jokainen kokee lomalle siirtymisen omalla tavalla ja siihen vaikuttaa paljon se, millaisesta arjesta, työtilanteesta ja kuormituksesta irrottaudut.  Onko sinulla esimerkiksi mahdollisuutta ennakoida lomalle siirtymistä pehmeällä laskulla vai oletko puskenut töissä kiireisenä viimeiseen saakka. Merkityksellistä on myös se, miten palautuminen pitkällä aikavälillä on toteutunut. Riittävän hyvin palautuneena muutostilanteet sujuvat helpommin.

Lomaa on hyvä lähestyä uteliaan rohkeasti ja viisaasti, säilyttäen arjen hyvät tavat lomasta huolimatta ja höllätä sopivassa suhteessa, niin ettei oma hyvinvointi kärsi. On hyvä pohtia mitä loman aikana tekee ja arvioida omia voimavaroja.

Lomalla saa olla menoa ja meininkiä, mutta tekeminen tulee mitoittaa omien henkisten ja fyysisten voimavarojen mukaan.

Loman luonne voi vaihdella hyvinkin paljon.  Joskus loma etenee vauhdilla touhuten ja välillä taas rauhallisesti joutenolosta nauttien. Välillä on kiva ottaa lomanviettoon mukaan sukulaisia ja ystäviä ja joskus taas yksin olo ja pysähtyminen vaikkapa luonnon äärelle on parasta loman antia. Jollekin loma onnistuu parhaiten ennakoiden ja lomastrategiaa tehden, kun taas toiselle parasta lomanviettoa on seikkailu ja spontaani tekeminen. Kannattaa pohtia millainen tämänkertaisen loman paras käsikirjoitus olisi. Voi kysyä itseltään kysymyksiä; mitä tarvitsen juuri nyt, mitä kaipaan ja mikä tekee hyvää? Tärkeää on löytää se oma lomajuttu tai useampi, jota haluaa toteuttaa. Perheessä kannattaa kuulla kaikkien lomatoiveita ja pyrkiä löytämään paras mahdollinen kokonaisuus, jotta loma on koko perheelle, mutta myös jokaiselle sen jäsenelle merkityksellinen.

Esimerkkejä hyvän loman aineksista:

 1. Ota rennosti

Nauti lomasta päivä kerrallaan ja varaa jokaiseen päivään rauhoittumisen aikaa itsellesi.

 1. Ole joustava ja varaudu muutoksiin lomallakin

On hyvä muistaa myös se, että elämä voi tuoda eteesi haasteita myös lomalla ja asiat eivät hyvästä suunnitelmasta huolimatta menekään ennakoidusti. Älä siis tukeudu lomasuunnitelmiin liian tiukasti, joustavalla asenteella nautit lomasta enemmän.

 1. Tunnista vireystasosi ja nuku riittävästi

Toteuta lomalla mahdollisimman säännöllistä unirytmiä ja huolehdi, että saat 7-9 tuntia unta yössä. Valveaikainen vireystaso vaikuttaa uneen, jos olet yliaktiivisessa tilassa esimerkiksi matkan ansiosta, et saata tuntea tarvetta nukkua paljoakaan tai nukahtaminen on vaikeaa – rauhoita silloin itseäsi esimerkiksi lukemalla, rauhallisella kävelyllä tai rentoutusharjoituksella.

 1. Suunnittele ja ennakoi syömisesi

Huomioi syömisesi yksi ateria kerrallaan ja toteuta säännöllistä ateriarytmiä lomallakin. Ennakoi ajoissa mitä tulet päivän aikana syömään, missä ja miten ateriat tulet toteuttamaan, sekä mitä valmisteluja ne vaativat. Loma voi olla mainio ajankohta säännöllisen ateriarytmin harjoitteluun. Jos et ole aiemmin syönyt esimerkiksi aamupalaa, opettele syömään se joka päivä.

 1. Ole aktiivinen ja liiku

Lomalla ei kannata pitää lomaa liikkumisesta. Jos olet löytänyt mieleisen liikuntamuodon, pidä siitä kiinni myös lomalla. Jos sisäliikunta ei kesällä innosta, ulkona liikkumiseen löytyy monenlaisia vaihtoehtoja:

 • Liiku luonnossa; mene metsään, marjaan, polkulenkille, pyöräilemään, uimaan, soutamaan tai suppailemaan. Luonnossa liikkuminen tuottaa merkittäviä terveysvaikutuksia.
 • Tee kaupunkiretki kävellen.
 • Leiki lasten kanssa ulkona.
 • Puutarhatyöt tuovat hien pintaan.
 • Tee pyörä- tai vaellusretkiä.
 • Kokeile lihaskuntotreenejä ulkona tai porrasharjoittelua.
 • Venyttele ulkona.

 

Ole aktiivinen, mutta unohda suorittaminen  –  vaali lomalla rentoutta!

 

Sari Coutentacis

Jaa artikkeli: