Vuodenvaihde on juhlan aikaa!

”Katso taaksesi ja kiitä. Katso eteenpäin ja luota. Katso ympärillesi ja rakasta.” – Tuntematon.

Vuosi 2017 on loppumassa. Nyt on hyvä hetki juhlistaa mennyttä vuotta ja pysähtyä miettimään, miten vuosi meni? Kiitollisuudella menneisyyden huomioiminen auttaa oivaltamaan mitä menneistä tapahtumista voi ottaa opiksi ja mitä hyvää kulunut vuosi sisälsi. Menneisyyttä emme voi muuttaa, mutta menneisyyden avulla on mahdollista viisastua ja oppia toimimaan tulevaisuudessa paremmin ja kohtaamaan tuleva luottavaisemmin.  Tässä hetkessä kallisarvoisinta on rakkaudella huomata mikä elämässä on tärkeää ja juuri nyt hyvin.

 

LUPAUS JA REALISMI

Moni tekee uuden vuoden lupauksia vuoden vaihtuessa. Lupaus on tavoitteen sanoittamista ja toive muutoksesta. Lupauksen tulee olla enemmän arvopohjainen tai henkinen kuin aineellinen. Tullakseen tietoiseksi itselleen merkityksellisistä asioista, on ensin tehtävä matka itseen. Se kannattaa aloittaa kysymällä muutamia kysymyksiä. Kysymysten esittäminen auttaa kuulemaan syvällä sisimmässä olevia toiveita ja mahdollisuuksia, ja on myös hyvä keino kehittää itseään ja kulkea omaa elämänpolkuaan eteenpäin.

 

”Jokaiseen tekoon ja tekemättä jättämiseen liittyy valinta siitä, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää.” – Brian Tracy

 

Tunnistaaksesi omat arvosi voit kysyä:

Mikä on minulle merkityksellistä?

Mitä todella haluan ja miksi?

Mitä lupauksessani on niin arvokasta, että lähden tekemään muutosta?

Mistä olen valmis luopumaan toteuttaessani lupaukseni?

 

Oma tahtotila, arvostus sekä kiinnostus ja intohimo ovat tärkeitä tekijöitä lupauksessa muutokseen. Muutosta tulee haluta niin paljon, että ei ole muita vaihtoehtoja. Halu vieläkin parempaan tulee olla vahva.

 

LUPAUKSESTA TEKOIHIN

Lupaus on pelkkä ajatus, irrallinen saareke toiminnasta ja arjen konkreettisista teoista. Lausuessasi muutoslupauksen, sinun olisi tullut jo aloittaa prosessi jollakin tasolla; onnistuaksesi. Tyhjä lupaus ilman konkreettisia tekoja lipuu hiljalleen kevääseen mennessä pois ja jää odottamaan toteutumistaan unholan saarekkeeseen.

 

”Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on ylivoimaisten tehtävien pilkkominen pienemmiksi ja hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä.” – Mark Twain

 

Varmistaaksesi, että toimintasi ohjautuu ajatuksesta tekoihin, voit suunnitella toimintaasi kysymällä:

Miten aloitan? Miten varmistan, että todellakin aloitan?

Miten varmistan, että jatkan?

Kuka auttaa ja kannustaa minua haasteiden edessä?

Miten varmistan, että uusi toiminta jää arkeeni rutiiniksi ja lausuttu lupaus elää arjessani toiminnan tasolla?

 

Ensimmäinen ja haastavin askel kohti lunastettua lupausta on saada ensin omat ajatukset ja tunne positiivisesti tavoitteeseen mukaan. Ajatusmaailman tulisi luoda enemmän mahdollisuuksia kuin esteitä toimintaan liittyen. Jos huomiosi kiinnittyy enemmän haasteisiin ja vaikeuksiin, on varmaa, ettei lupaus toteudu. Muuta ensin ajattelu ja tunnetila lupauksestasi vahvaksi ja sinetöi se sen jälkeen todelliseksi ja konkreettiseksi toiminnan tasolla. Toiminta voi olla hyvinkin pientä, kunhan se poikkeaa vanhasta toimimattomasta rutiinista ja vie kohti muutosta. Se voi olla esimerkiksi lenkkitossujen laittaminen jalkaan ja vain hyvin lyhyen kävelylenkin tekeminen tai terveellisen ruoka-aineen lisääminen ateriaan. Ei ole niin paljon merkitystä miten pienellä toiminnolla aloitat, kunhan ALOITAT. Suuntaa siis ajatuksesi mahdollisuuksiin ja tekemiseen, ja toteuta se. Onnistuessasi pyrkimyksissäsi kerran, asennoidu jo valmiiksi tekemään koko homma alusta saakka uudelleen ja uudelleen. Ne, jotka eivät luovuta jo alussa, saavuttavat lopulta eniten.

 

Mikä on pienin mahdollinen teko aloittaakseni, jotta lupaus toteutuu?

Mitä teen joka päivä edistääkseni asiaa?

Jos haluan muutosta, miksen ole jo aloittanut?

Mitä tunteita lupaus herättää minussa? Olenko innostunut?

Olenko visualisoinut sen mitä tahdon? Kykenenkö tuntemaan sen, millaiselta tuntuu, kun onnistun?

Mikä on jo nyt hyvin liittyen lupaukseeni ja mitä olen tehnyt toteuttaakseni sen?

 

”Aika on lopulta jokaisen ihmisen ainut pääoma ja se asia, jota on vähiten varaa hukata tai hävittää.” –Thomas Edison

 

Vuonna 2018 käytössämme on 12 kuukautta. Se sisältää 52 viikkoa ja 364 päivää. Vuoteen mahtuu 8736 tuntia ja 524160 minuuttia. Arkipäiviä maanantaista perjantaihin on 251 kappaletta, viikonloppuja ja arkipyhiä 114.

Sinulla on, kuten kaikkina aiempinakin vuosina, kaikki tuo aika käytössäsi ja voit tehdä elämästäsi juuri sellaisen kuin itse haluat. Miten olet ajatellut ajan käyttää? Millaisia resursseja sinulla on? Kuinka paljon ajasta annat kullekin elämäsi osa-alueelle; sinä, perhe, ystävät, harrastukset, työ? Millä tavalla kaikki nämä osa-alueet näkyvät tekemisessäsi ja valinnoissasi. Kuinka paljon annat aikaasi kaikelle sille, mille olet tottunut aikaasi ennenkin antamaan. Oletko miettinyt mistä sinun tulee luopua, jotta uudelle toiminnalle tulee tilaa?

Kun lupauksessasi on mukana ripaus realismia, rehellisyyttä, hyvää tunnetta ja vahvaa sitoutumista, lupauksellasi on kaikki mahdollisuudet toteutua!

Toivon, että tulevana vuotena rakastat ja arvostat itseäsi. Lisäät asenteeseesi sopivassa suhteessa armollisuutta ja päättäväisyyttä. Tunnistat olevasi ainutlaatuinen, luotat, että kaikki tarvittavat voimavarat löytyvät sisältäsi. Kuuntelet ja kunnioitat kehoasi ja mieltäsi ymmärtäen, että olet itsesi paras asiantuntija. Luota siihen, että tuntemuksesi kertovat, mikä sinulle on parasta. Ota vastuu omasta hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi, jos mahdollista, vieläkin paremmin. Kun kuuntelet ja arvostat itseäsi, voit muuttaa sekä sisäisiä, että ulkoisia toimintamallejasi palvelemaan itseäsi ja läheisiäsi. Tiedosta, että hyvinvointisi rakentuu pitkälti omista ajatuksistasi, tunteistasi ja toiminnastasi.

 

Toivotan sinulle yhdessä muiden prevenialaisten kanssa

hyvää ja onnellista vuotta 2018

Sari Coutentacis

 

Jaa artikkeli: