Älä mieti liikaa – toimi!

Muutoksen suurin este on, kuten olen aiemmin kirjoittanut aivot ja niiden toiminta. Aivot pyrkivät tekemään muutoksesta vaikean, jotta ne pääsevät mahdollisimman helpolla. Aivot on rakennettu niin, että ne pyrkivät estämään sinua tekemästä asioita, jotka ovat vaikeita, pelottavia tai herättävät sinussa epävarmuutta. Ihminen epäröi aina hetken, kun edessä on jotain, joka on vaikeaa, pelottavaa tai epävarmaa ja ryhtyy pohtimaan asiaa. Tämän epäröinnin aikana aivot juoksuttavat mieleen monta asiaa, joilla perustellaan se, ettei kannata. Tämä on se hetki, kun alat keksiä itsellesi tekosyitä olla tekemättä suunniteltua, muutokseen liittyvää asiaa. Ja nopeasti tilanne onkin mennyt ohi.

Epäröinnin hetki nujertaa muutosaikeen

Ihmisellä on aina ne tunteet, jotka on. Ne tulevat sellaisina kuin tulevat ja niitä on vaikea kontrolloida. Lisäksi meillä on ajatukset ja toiminta, joihin voimme helpommin vaikuttaa. Muutoksen edessä tulisi pyrkiä pääsemään ohi tunnereaktiosta. Tunteesta, että muutos kyllä tapahtuu kun hetki on sopiva tai elämäntilanne sen sallii – ”Sitku..” Muutos ei tapahdu ilman toimintaa. Toimimalla aina samalla tavalla, ei voi odottaa erilaista lopputulosta. Motivaation odottelu voi olla aika pitkä, mutta sinulla on kyky ja mahdollisuus itse lisätä sitä! Toimimalla ja auttamalla itseäsi saamaan ajatuksesi ja tunteesikin hallintaan paremmin. Toimimalla voit kokea ja löytää uudenlaisia kykyjä itsessäsi ja sellaista hallinnan tunnetta, että voit onnistua muuttamaan asioita arjessasi paremmaksi.

”Aloittaaksesi, aloita!”

Aloita yhdestä päätöksestä. Asiasta, jota olet pitkittänyt tai joka on ollut mielessä listalla ”Pitäisi tehdä”. Se voi olla mikä tahansa arjen tapa tai tottumus, pelko tai hankala tehtävä: lenkille lähtö, torkuttaminen aamuisin, suklaan osto kaupasta, Facebookin jatkuva selailu, uuden työpaikan hakeminen, myyntipuhelun soittaminen…

Käyn seuraavaksi läpi helpon, mutta tehokkaan työkalun huonon tavan tai toimintamallin muuttamiseksi paremmaksi nimenomaan toiminnan kautta. Ei mietitä liikaa, toimitaan ja viedään voima pois aivojen käännyttämistyöltä.

5-4-3-2-1 – TOIMI!

Kyseinen työkalu muutokseen on nimeltään ”Viiden sekunnin sääntö” (Mel Robbins: ”5 second rule”, 2017). Se toimii siksi, että se ei ole monimutkainen ja vaikea. Sen toimintaperiaate on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: kun olet valinnan äärellä, silloin kun koet, että jotain pitäisi tehdä, laske mielessäsi numerot viidestä yhteen. Siis 5-4-3-2-1-ja toimi! Laskeminen ja liikkuminen ovat toimintaa. Ne helpottavat keskittymään tehtävään ja estävät tekosyitä, huolen aiheita sekä pelkoja valtaamasta mieltäsi.

Eli aina kun tunnet, että jotain pitäisi tehdä, mutta olet epävarma, ota tilanne haltuusi laskemalla 5-4-3-2-1. Se hiljentää mielesi ja kun pääset 1: een – toimi!

Kun valinnan hetki on edessä, ei ole mahdollisuutta odottaa motivaatiota. 

Haluan nostaa kolme asiaa liittyen tuohon nopeaan toimintaan. Päätökseen mennä epävarmuuden, mukavuuden halun, tunteen tai jonkin pelon yli.

1. Malli on suoraviivainen ja yksinkertainen. Siihen liity mitään sen kummempaa. Päätös tehdä se, mitä ajattelit tai päätit tai tunnet, että pitäisi tehdä.

2. Kun onnistut muuttamaan yhden pienen asian kerran, saat tunteen, että se on mahdollista toisenkin kerran. Ja voit hyödyntää sitä jatkossa myös muissa asioissa. Sitä voi laajentaa koskemaan monia arjen asioita, omia tottumuksia, pelkoja, jännitystiloja, suhtautumista muihin…  Muutos vaatii tarkoituksellisia toimia, riippumatta siitä mitä TUNNET.

3. Toiminnan aikaansaamiseksi tulee olla riittävästi ”aktivaatioenergiaa” – toimintaa mahdollistavaa energiaa.  Kuten olen monesti aiemmin kirjoittanut, muutos ei ole aina helppo. Joten aloitetaan jälleen niin pienellä muutoksella, että sinulla on varmasti minimimäärä energiaa, joka tarvitaan siihen, että ”fysiologinen reaktio” eli toiminta alkaa. Esimerkiksi torkuttajan ylösnousun vaatima energia on suurempi kuin se, mitä tarvitsee siinä vaiheessa, kun on jo noussut ja liikkeellä.

Marko Pirhonen

Jaa artikkeli: