Huonot tavat: Miten päästä niistä eroon? 7 tapaa helpottaa tapojen muuttamista, osa I

Meillä kaikilla on huonoja tapoja. Sinä tiedät itse mitä ne ovat ja mietit, että sinun pitäisi lopettaa ne. Mutta mutta… kun se on niin vaikeaa. Huonojen tottumusten ja tapojen muuttamisen edessä tulee usein voimaton ja neuvoton olo.

Tutkimukset (mm. Duke University, 2006) osoittavat, että 40% päivittäisistä päätöksistä tehdään tapojen kautta. Eli ne eivät ole päätöksiä lainkaan vaan rutiinisti toteutettuja toimia ilman aivoja kuormittavaa ajatustyötä. Vietät siis lähes puolet päivästä ns. autopilotilla. Ja kun kerran tuo aika päivästä menee autopilotilla, etkö haluaisikin, että ne rutiinit ja tavat olisivat mahdollisimman hyviä?

No mitä ne asiat ovat, joilla voit saada parannettua omia tapojasi? Koetetaan tehdä tapojen muuttamisesta vähän helpompaa tämän tekstin avulla.

 

1) Muuta huono tapa yksi kerrallaan.

Joskus kaikista tuntuu siltä, että elämä on jatkuva virta huonoja tapoja. Tulet väsyneenä kotiin töistä ja tuntuu, että elämä on jatkuvaa: ”Mun ei kyllä pitäisi tehdä tätä!”-  hokemaa. Tuntuu siltä, että pitäisi muuttaa kaikki kerralla. Ja aloituspäivä on huomenna… tai maanantaina…

Tee silloin mieluummin vähemmän! Keskity korjaamaan yhtä asiaa arjessasi kerrallaan. Se on avain onnistuneeseen tapamuutokseen (Charles Duhigg: Tapojen voima).

Jos yrität muuttaa kaiken kerralla, prosessista tulee varmasti vaikea. Sinulla voi olla kymmenenkin asiaa ja tapaa arjessasi, jotka haluaisit muuttaa. Noin monen asian muuttaminen kerrallaan on vain sellainen haaste, jonka alle helposti musertuu. Keskittymällä yhteen tai korkeintaan kahteen asiaan, muutokseen käytetty aika kyllä maksaa itsensä takaisin tulevina kuukausina ja vuosina. Ja lisäksi jatkossa tavan muuttaminen helpottuu, kun opit millaisia lainalaisuuksia siihen liittyy. Mikä on toiminnan laukaiseva ärsyke ja millainen on siitä seuraava palkinto.

Vältä ylikuormittamasta itseäsi ja elämääsi liioittelemalla muutosprosessin kokoa. Aloita muuttamalla yksi tapa. Anna sille aikaa kuukausi tai kaksi ja vasta sitten keskity seuraavaan.

 

2) Ei sinun tarvitse heti kokonaan lopettaa. Kokeile laskemista tai vähentämistä.

Mikä huono tapasi onkaan, sinun ei tarvitse lopettaa sitä heti välttämättä kokonaan. Sen sijaan, että yrität lopettaa huonoa tapaa, hae sen toteutumiseen erilaista näkökulmaa. Toisin sanoen jos yrität lopettaa tupakoinnin, ota vaikkapa tavoitteeksesi polttaa täsmälleen sama määrä savukkeita joka päivä. Tai tarkista Facebookkisi vain 50 kertaa päivässä…

Tämän kaltainen, pieni ponnistus kohti “itsekuria” voi johtaa huonon tavan alitajuiseen vähenemiseen kuin itsestään.

Käyttäytymis- ja taloustieteilijä Howard Rachlin on esittänyt mielenkiintoisen huomion kaikille tuttuun “aloitan huomenna!”- ilmiöön: Kun haluat muuttaa omaa käyttäytymistäsi ja tapojasi, pyri ensin muuttamaan tavan ilmenemisen useutta, ei tapaa itsessään. Hän on havainnut, että tupakoitsijat, joita on pyydettiin polttamaan päivittäin aina samaa määrä savukkeita, vähensivät polttamistaan itsestään vaikka heitä erikseen pyydettiin olemaan tekemättä sitä.

Pelkästään se, että keskitytään edellä mainitulla tavalla ”numeroihin”, voi vaikuttaa merkittävästi. Vältä kieltämästä itseltäsi asioita, varsinkin muutoksen alkuvaiheessa. Keskity numeroihin ja jatka edelleen vanhan tavan toteuttamista – mutta nyt vain suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti. Positiivisemmalla lähestymistavalla.

Se on jo vähän helpompaa, eikö totta? Sinun ei tarvitse muuttua. Mutta voiko tapoja muuttaa ilman, että itse muutut?

 

3) Älä muuta itseäsi, muuta ympäristöäsi.

Meillä on valtavasti tapoja, joiden laukaiseva tekijä löytyy ympäristöstämme. Poista noita tekijöitä tai tee niiden toteutumisesta hankalampia. Näin helpotat omaa muutostasi.

Jo pelkästään se, miten vaikkapa lounasravintolan buffetpöytä on rakennettu vaikuttaa siihen, miten lounaamme rakentuu. Luulemme tekevämme itse päätöksiä, mutta monessa tilanteessa ympäristömme vaikuttaa niihin merkittävästi, on jopa tehnyt ne puolestamme. Sen takia sinun tulisi miettiä miten voisit muuttaa ympäristöstä tulevia ärsykkeitä.

Kokeile vaikkapa ”20 sekunnin sääntöä”. Tee huonosta tavasta 20 sekuntia vaikeammin toteutettava. Jos katsot vaikka mielestäsi liikaa televisioita, poista kaukosäätimestä paristot. Tämä pieneltä kuulostava viivytys voi vähentää merkittävästi television katseluasi.

Eli sinun ei heti tarvitse itse muuttua, muuta asioita ympärilläsi ensin.

Sinun ei todellakaan tarvitse alkaa kokea valtavasti stressiä isojen muutosten paineissa vähentääksesi huonoja tapoja. Itse asiassa asian tulisi olla täysin päinvastoin…

 

4) Rentoudu.

Stressi on merkittävä syy sille, että ajaudut huonoihin tapoihin tai et pysty niitä muuttamaan. Stressissä aivosi eivät pysty tekemään itsesi ja tapojesi kannalta oikeita päätöksiä. Stressi heikentää aivojen etulohkon, jossa sijaitsevat tärkeimmät toimintaa ohjaavat toiminnot, toimintaa. Tällöin aivojen keskellä sijaitsevasta aivojuoviosta (jossa mielihyvään liittyvä dopamiinin tuotanto tapahtuu) alkaa tulla erilaisia viestejä mielihyvään liittyen: ”Osta suklaata!”, ”Ota yksi olut!”. Tällainen onnsituu helpommin siksi koska etulohkolla ei ole rajattomia resursseja kovassa stressissä olla jatkuvasti valppaana. Etuaivokuoressa sijaitsevat harkinta, moraali, empatia, arvot ja muiden asemaan asettuminen. Mitä enemmän stimuloidaan mielihyvään liittyviä elinsysteemejä, sitä vähemmän etuaivokuorella on tilaa harkintaan ja monipuoliseen asioiden tarkasteluun. Siksi kaikki mitä pystyt tekemään vähentääksesi stressiä helpottaa aivojesi kontrollia tapamuutoksessasi.

Joten, ota rennosti, vältä paineita ja onnistut tapamuutoksessasi paremmin.

Tässä oli ensimmäinen osa tätä blogitekstiä. Vinkit ovat olleet helppoja, mutta toisessa osassa jatketaan ja korjataan myös myyttejä ja uskomuksia, jotka liittyvät tapojen poistamiseen. Ne kun eivät koskaan täysin katoa…

Marko Pirhonen

Jaa artikkeli: