5 vinkkiä – käännä repsahdus voitoksi

Tapojen muuttaminen harvoin etenee juuri niin, kuin on suunnitellut – se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi epäonnistunut. Näin mieli kuitenkin usein vakuuttaa ja harhauttaa jopa luopumaan uuden tavan opettelemisesta. Pitkäjänteisen ja johdonmukaisen tekemisen varmistamiseksi on tärkeää ymmärtää, että repsahdukset ovat välttämätön osa uuden tavan opettelussa. Kun ymmärtää sen ja varautuu taka-askeliin, on helpompi jatkaa uuden tavan parissa repsahduksen jälkeen.

 

Kyvykkyys tekemiseen, usko onnistumiseen ja luottamus itseen vahvistuu, kun repsahduksen jälkeen palaa suunnitelmaan. Repsahdukset kannattaakin nähdä mahdollisuutena oppia itsestä ja omasta toiminnasta uutta, ne voivat viedä harppauksin kohti toivottua tavoitetta.

 

5 vinkkiä, miten kääntää repsahdus voitoksi uuden tavan opettelemisessa:

  1. Listaa ylös ne asiat, mitkä jo toimivat ja missä olet aiemmilla kerroilla onnistunut. Etsi onnistumiseen johtaneet syyt ja mieti miten voit monistaa ja jatkojalostaa niitä.
  2. Tarkastele mitkä tekijät saattoivat johtaa repsahdukseen ja pohdi miten voit jatkossa esimerkiksi paremmalla ennakoinnilla onnistua välttämään samat sudenkuopat.
  3. Tarkista tavoitteen riittävyyttä ja sopivuutta nykytilanteeseesi. Jos huomaat, että tavoite on mitoitettu liian isoksi – suunnittele miten voit edetä vielä pienemmillä askelilla. Aseta minimitavoite naurettavan pieneksi.
  4. Keksi keinoja, miten huomioit onnistumiset vieläkin paremmin. Onnistumisten huomioiminen vahvistaa toivotun tavan toteutumisen jatkossakin.
  5. Mieti, voitko muokata ympäristöä niin, että uuden tavan toteutuminen tulee entistäkin helpommaksi. Käytä muistilappuja, ota tavan toteutumiseen vaadittavat asiat esille, aseta tavan toteutumista heikentävät asiat piiloon / hankalaan paikkaan.

 

On hyvä tiedostaa, että mieli on taitava keksimään varsin järkeviltä kuulostavia perusteltuja sille miksi jokin tekeminen kannattaa tai ei kannata tehdä.  Tällaiset ”mielen juonteet”, jotka ovat tosi asiassa tekosyitä ja toimintaa vältteleviä ajatuksia, voi olla vaikea tunnistaa.

Esimerkki: Tavoite käydä illalla aikaisemmin nukkumaan.

Mieleen saattaa juolahtaa perusteluja ja toimintaa vältteleviä ajatuksia kuten: 

”Ehdin tehdä vielä tämän asian, ei siinä kuitenkaan kauan mene.” ”Kurkkaan ihan nopeasti uutiset / sosiaalisen median.” ”Tämä elokuva, tai sarja on niin hyvä, että katson sen loppuun – aamulla ei tarvitse lähteä töihin, otan huomisen päivän sitten vähän rennommin.” ”Nukun huomenna pienet päiväunet, ei se haittaa, jos vähän valvon.” ”Aloitan sittenkin vasta huomisesta aikaisemman nukkumaan menemisen.”

Kannattaa havainnoida, millaisia ajatuksia itsellä uuteen tapaan liittyy, millaiset ajatukset jumittavat toivotunlaiseen toimintaan pääsemistä ja millaiset välttelevät perustelut toistuvat. Havainnoimalla omaa ajatteluasi, saat tietoa millaisia ajatuksia mielesi pyörittää ja voit halutessasi muokata niitä. Huumori, uteliaisuus, tavoitteen kirkastaminen ja onnistuneen toiminnan positiivisten seikkojen arvostaminen auttavat usein toimeen ryhtymisessä. Lisää vinkkejä toimintaan ryhtymisestä ja mielen esteistä irrottautumiseen voit lukea blogistamme, Älä mieti liikaa – toimi! – Prevenia

 

Suosittelen tilaamaan uutiskirjeemme – saat uusimmat kirjoituksemme silloin itsellesi helposti ja tuoreeltaan.

Sari

 

 

Jaa artikkeli: