Tavoitteen asettamisen merkityksellisyyden korostaminen

Tavoitteiden asettaminen elämässä tai arjessa on tärkeää monista syistä. Oikein asetetut tavoitteet antavat tekemiselle ja elämälle selkeyttä ja suuntaa. Ne auttavat keskittymään siihen, mikä on tärkeää, ja ohjaavat päivittäisiä päätöksiäsi. Tavoitteet voivat lisätä motivaatiota ja innostusta – kun tiedät, mitä kohti pyrit ja miksi, on helpompi pysyä motivoituneena ja sitoutuneena.

Tavoitteiden saavuttaminen voi vahvistaa itseluottamusta ja antaa onnistumisen kokemuksia. Tämä voi parantaa itsetuntoa ja uskoa omiin kykyihin. Ne auttavat sinua hallitsemaan aikaasi ja resurssejasi tehokkaammin. Kun tiedät, mitä haluat saavuttaa ja mihin suunnata energiaasi, voit suunnitella ja priorisoida tehtäviäsi paremmin.

Tärkeä osa oikeanlaisen tavoitteen asettamisessa on se, että ne haastavat sinua ennen kaikkea oppimaan ja kehittymään.

Ne voivat auttaa sinua löytämään uusia taitoja ja kykyjä sekä laajentamaan osaamistasi. Tavoitteiden asettaminen voi siis tuoda monia hyötyjä sekä henkilökohtaisessa, että ammatillisessa elämässä.

Tavoite ohjaa toimintaa sanotaan. Totta, mutta oletko miettinyt tavoitettasi koskaan sen merkityksen kautta? Miksi se on minulle tärkeä? Mitä oikeasti haluan saavuttaa? Mikä muuttuu, kun olen saavuttanut tavoitteeni? Miten olen muuttunut tai kasvanut ihmisenä? Millainen ihminen ylipäätään saavuttaa asettamani tavoitteet? Mitä sen jälkeen?

Tavoitteilla ja identiteetillä on vahva yhteys toisiinsa. Tavoitteiden asettaminen voi auttaa sinua selkeyttämään ja vahvistamaan omaa identiteettiäsi. Hyvin asetetut tavoitteet voivat auttaa sinua saavuttamaan merkityksellisiä ja sinulle tärkeitä asioita elämässäsi. Mutta yhtä lailla tärkeää on samalla kasvaa ihmisenä, ammattilaisena, vanhempana, ystävänä, puolisona… Oppia matkasta ja kasvaa toiminnan mukana.

Kun asetat tavoitteita, jotka ovat linjassa omien arvojesi kanssa, ne auttavat sinua elämään onnellisempaa elämää ja vahvistavat käsitystäsi siitä, kuka olet.

Tavoitteiden saavuttaminen voi lisätä itseluottamusta ja vahvistaa positiivista minäkuvaa, sekä haastaa sinua oppimaan ja kehittymään. Ne voivat auttaa sinua löytämään uusia puolia itsestäsi ja muokkaamaan identiteettiäsi. Tavoitteet antavat elämälle suuntaa ja tarkoitusta, mikä voi auttaa sinua tuntemaan olosi varmemmaksi omasta identiteetistäsi ja siitä, mihin olet menossa. Tämä on tärkeä asia erilaisissa elämän käännekohdissa ja suurissa muutoksissa.

On tärkeää, että tavoitteet ovat realistisia ja saavutettavissa, mutta samalla riittävän haastavia, jotta ne edistävät henkilökohtaista kasvua.

Merkityksellisyyttä lisää se, että omat tavoitteesi ovat linjassa omien arvojesi kanssa. Silloin ne tuntuvat tärkeämmiltä ja motivoivat sinua enemmän ja vahvemmin. Muutoksessa motivaatio on oikeastaan tärkein yksittäinen tekijä onnistumisen taustalla. Miksi tekisin tätä? Mitä minä tästä hyödyn?Aivosi kannustavat koko ajan palaamaan vanhaan tapaan. Ehkä se on pieni asia, kuten vaikka sohvalla makaaminen ulkoilun sijaan. Tai koko päivä koneen ääressä istuen tehtävä työ lyhyiden taukojen, jaloittelun tai seisten tehtävän työn sijaan. Tai isompi arkeen vaikuttava tekijä, kuten omien toimintatapojen ja ajatusmallien tarkastelu kriittisesti esimerkiksi parisuhteen ja kommunikaation parantamiseksi.

Heikkona hetkenä, arjen kiireiden ja stressin keskellä, voimavarat muutokselle ja tavoitteen saavuttamiselle voivat olla vähissä.

Muutoksen arkiset teot, uudet tavat, ”unohtuvat”, koska aivosi eivät pysty käsittelemään suurta kuormaa ja monia asioita kerrallaan. Siksi ne palaavat selviytymisstrategianaan  vanhoihin tottumuksiin oman kuormansa pienentämiseksi. Tällöin koet ehkä huonommuutta, epäonnistumista ja haluat antaa periksikin: ”Antaa olla, ei tää nyt taaskaan onnistunut!”. Silloin tuo merkityksellisyyteen ja identiteettiin perustuva, kirjoitettu tavoite, on hyvä kaivaa esiin. Miksi tämä muutos on juuri nyt tärkeä? Miksi alun perin halusin tehdä muutoksen? Miksi asetin tämän tavoitteen? Haluanko luopua siitä, koska elämä on juuri nyt haastavassa vaiheessa? Mitä voisin silti nyt tehdä?

Suuret tavoitteet voivat tuntua ylivoimaisilta haastavissa elämätilanteissa, joten niiden jakaminen pienempiin, hallittavampiin osiin voi helpottaa niiden saavuttamista ja auttaa pysymään omassa muutosprosessissa ja tavoitteessa kiinni. Elämässä voi tapahtua odottamattomia asioita, joten on tärkeää myös olla valmis mukauttamaan tavoitteita tarvittaessa. Tavoitteiden saavuttaminen voi vahvistaa itseluottamusta, antaa onnistumisen kokemuksia ja tuottaa mielihyvää.

”Motivaatio elää jatkuvasti ja sitä voi tukea palaamalla oman tavoitteen merkityksellisyyteen: ”Mitä minä oikeasti haluan – millainen ihminen saavuttaa tuon tavoitteen?””

Marko

 

lähteet:

https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/tyokyvyn-tuen-palvelupolku/tavoitteiden-asettaminen

6.2 Tavoitteiden asettaminen | Mielenterveystalo.fi

Jaa artikkeli: