Luo syksyyn energiaa lisääviä tapoja

Syksy ja pimenevä vuodenaika merkitsee ankeita aamuja, harmaita tasapaksuja päiviä ja säkkipimeitä iltoja. Koleus ja sateet eivät todellakaan houkuttele liikkeelle, terveellisessä ruokavaliossa pysyminen on haasteellista ja väsy painaa.

Tunnistatko itsesi tällaisesta ajattelusta?

Ihminen tarvitsee aina, mutta ehkä etenkin syksyllä – tulevan talven varalle – rutiineja, jotka antavat energiaa. Hyvänolon rutiinit ovat suurimmaksi hyödyksi silloin, kun arkeen tarvitaan lisäpotkua. Ajatus uudesta tavasta saattaa tuntua aluksi aikaa vievältä, mutta todellisuudessa rutiinien lisääminen arkeen tehostaa ajankäyttöä, tuo energisyyttä ja rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Mikäli et vielä ole saavuttanut hyviä tapoja arjessasi, kannatta niitä lähteä toteuttamaan yksi kerrallaan viimeistään nyt. Arki rullaa silloin takuulla paremmin.

Omassa arjessa kannattaa lisätä etenkin niitä tapoja, jotka sopivat tämän hetkiseen arkeesi parhaiten. Niistä voi tehdä listaa vastaamalla kysymyksiin:

 

  • Millä tavoin huolehdin unesta, säännönmukaisesta syömisestä, entä liikkumisesta?
  • Mitkä asiat tuottavat minulle iloa?
  • Mitä iloa tuottavia asioita haluan toteuttaa?  
  • Millä keinoin lisään näitä arkeeni? 
  • Mistä aloitan? Mikä pienin muutos tuottaa suurimman hyödyn?

Kun asiat ovat paperilla ja mieluiten vielä näkyvillä – niitä on helpompi ryhtyä toteuttamaan myös käytännössä. Vaikka ajatuksesi olisivatkin syksyn ja lähestyvän pimenevän vuodenajan suhteen negatiivisia, itseään kannattaa haastaa:

  • Voisiko tällä kertaa kokemukseni itsestäni olla toisenlainen?
  • Mikä mahdollistaisi uuden kokemuksen?
  • Miten toimisin eri tavalla kuin aiemmin?
  • Mitä hyvää siitä seuraisi?

 

Muutamia vinkkejä:

  1. Tee hyviä päätöksiä liikkumisen suhteen

Aloita liikkuminen. Alussa se voi olla ajallisesti lyhyttä ja tekemisen tasolla kevyttä. Pääasia on, että ryhdyt toimeen. Liikkumisen on hyvä olla itsellesi mieluisaa, sillä silloin se houkuttelee tekemisen äärelle helpommin. Tarvittaessa kokeile ennakkoluulottomasti ja uteliaasti erilaisia liikuntamuotoja. Tunnustele millainen liikkuminen sopii sinulle parhaiten.

 

  1. Ulkoile päivittäin

Harvoin olen kuullut, että kukaan olisi jälkeenpäin harmitellut esimerkiksi kävelylle lähtemistä. Kävelyllä mieliala kohentuu kummasti, keho saa hyvää liikettä ja aivot happea. Kaiken lisäksi kävely on varsin helppo toteuttaa. Toteuta kauppareissu jalan, lähde luontoon tai vietä yhteinen hetki kävellen kumppanin tai ystävän kanssa. Poista esteet tieltäsi ja hanki vuodenaikaan sopiva varustus ulkoiluun.

 

  1. Syö säännöllisesti, monipuolisesti ja rauhallisesti

Säännölliset ruokailutottumukset edesauttavat pitäytymistä hyvissä valinnoissa. Lisää aterioihin värikkäitä kasviksia, pakastetuotteilla aloittaminen voi olla yksinkertaisinta, jos kasvisten osuus on ollut sinulla aiemmin vähäistä. Syö rauhassa – kylläisyyden tunne tulee silloin oikea-aikaisemmin ja syöt riittävästi, sekä kohtuullisesti. Rauhassa syöminen tarjoaa myös hengähdys hetken.

Voit havainnoida syömisen rytmiäsi kellotaulun avulla valveillaolo aikana, sen avulla hahmotat missä kohtaa päivää syömisen välit venyvät liian pitkiksi ja aiheuttavat väsymystä ja nälkäkertymää – nämä usein kostautuvat jossain kohtaa päivää, esimerkiksi mielitekojen lisääntymisenä ja syömisen hallinnan pettämisenä (mm liiallinen napostelu, ahmiminen jne). Säännönmukainen syöminen voi olla joustavaa, eli sinun ei tarvitse syödä päivittäin samalla kellon lyömällä. Rytmi lähtee rakentumaan siitä hetkestä kun heräät, aina sinne saakka, kun valmistaudut nukkumaan.

 

  1. Hyväksy vuodenajasta johtuva vireystason muutos ja salli itsesi palautua

Palautumista tulee toteuttaa päivittäin. Liiku tai pysy paikallasi, sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Pääasia, että irtaudut työn tekemisestä useita kertoja työpäivän aikana.

Arvosta unta ja suo erityistä huomiota säännöllisen unirytmin saavuttamiseen. Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen ja yleisen jaksamisen kannalta. Kannattaa lukea edellinen blogimme  Anna unelle sille kuuluva arvo. – Prevenia

 

Sari Coutentacis

 

Jaa artikkeli: