Alitajunta ja tavat

Bryan Tracy on kanadalainen kirjailija, työelämän ja yksilön kehittämiseen keskittynyt konsultti. Luin hänen blogejaan ja löysin mielenkiintoisen artikkelin alitajunnasta ja sen vaikutuksesta arjessasi ja käyttäytymisessäsi. Referoin tässä hänen blogiaan ” Subconscious Mind Power Explained”, jossa hieman avataan alitajuntaa, sen vaikutukisa ja miten siihen voisi vaikuttaa.

Alitajuntasi on kuin valtava muistipankki.

Se tallentaa pysyvästi kaiken, mitä sinulle tapahtuu, ja sen kapasiteetti on käytännössä rajaton. 21-vuotiaana olet jo tallentanut pysyvästi yli sata kertaa koko Encyclopedia Britannican sisällön!

Hypnoosin alaisena ihmiset voivat usein muistaa täydellisesti menneitä tapahtumia, jotka tapahtuivat monta vuotta aikaisemmin. Mutta miksi emme muista aktiivisesti kaikkea, mitä alitajunnassamme on? Vaikka tiedostamaton muistisi on lähes täydellinen, tietoinen muistaminen on epävarmempaa.

Voit käyttää tietoista mieltäsi ohjelmoidaksesi alitajuntaasi uudelleen ja valjastaa positiivisen ajattelun voiman voittaaksesi negatiiviset ajatukset ja huonot tavat saavuttaaksesi tavoitteitasi ja unelmiasi elämässä.

Tietoinen mieli vs. alitajunta

Tietoista mieltä kuvaa mikä tahansa, mistä olet tällä hetkellä tietoinen. Mitä tunnet, teet, näet, kosketat, koet. Tietoisuus ei sisällä tallennettua tietoa. Se on mitä nyt tapahtuu. Se vaatii ajattelua ja päätösten tekemistä. Tietoista mieltäsi on helppo hallita, koska pystyt käyttämään sitä valintojen tekemiseen.

Sitä vastoin alitajuinen mielesi toimii aina taustalla, mutta et välttämättä ole tietoinen siitä. Joskus alitajuntaan kutsutaan tiedostamattomaksi mieleksi, ja se sisältää kaiken tallennetun tiedon kaikesta, mitä olet koskaan kokenut.

Tämän vuoksi alitajuntasi vaikuttaa siihen, miten reagoit asioihin, kuten esimerkiksi siihen, miksi olet ujo, laiska, syöt liikaa tai sinulla on riippuvuus. Positiivisella puolella alitajuntasi vaikuttaa myös asioihin, kuten siihen, miksi olet motivoitunut, itsevarma, menestynyt, iloinen, toiveikas ja niin edelleen.

Avain on käyttää tietoisuuttasi positiiviseen vaikuttamiseen alitajuntaan. Näiden kahden käytön oppiminen yhdessä on tehokas työkalu.

Kuinka alitajuntasi toimii?

Joka hetki, kun olet hereillä, viisi aistiasi ottavat vastaan ​​jatkuvan informaatio- ja ärsykevirran. Nämä kokemukset tallennetaan muistoiksi, kuten tietokone tallentaa dataa. Mutta sinun ei tarvitse aktiivisesti muistaa suurinta osaa näistä tiedoista. Itse asiassa unohdat todennäköisesti 95-99% päivittäisistä toiminnoistasi.

Tiedämme kuitenkin, että nämä ajatukset ja kuvat ovat edelleen aivoissasi, koska esimerkiksi hypnoosilla voi tuoda syviä, jo ”unohtuneita” muistoja mieleen.

Psykologian tutkimukset aivojen toiminnasta osoittavat, että saamamme kokemukset muokkaavat tapaamme ajatella ja toimia, erityisesti varhaislapsuudessamme. Vaikka et muista suurinta osaa elämäsi tiedoistasi, pääsi tiedostamattomat tiedot vaikuttavat 90-95 prosenttiin käyttäytymisestäsi.

Alitajuntaasi voidaan verrata koneen lentämiseen automaattiohjauksella.

Se suorittaa jatkuvasti ohjelmia ohjaamaan sitä, kuinka kävelemme, istumme, hengitämme, puhumme ja niin edelleen. Meidän ei tarvitse ajatella näitä asioita, ne vain tapahtuvat, koska niiden tekemiseen tarvittava tieto on tallennettu aivoihisi. Se siis hallitsee sinun tapojasi.

Alitajunnassasi on niin kutsuttu homeostaattinen eli itseään tasapainottava impulssi. Se pitää kehon lämpötilasi 98,6 Fahrenheit-asteessa, aivan kuten se pitää sinut säännöllisenä hengityksenä ja pitää sydämesi lyömällä tietyllä tahdilla.

Autonomisen hermoston kautta se ylläpitää tasapainoa miljardeissa soluissasi olevien satojen kemikaalien välillä, jotta koko fyysinen ”koneesi” toimii täydellisessä harmoniassa suurimman osan ajasta.

Alitajuntasi harjoittaa homeostaasia myös mentaalisesti pitämällä sinut ajattelemassa ja toimimassa tavalla, joka on yhdenmukainen sen kanssa, mitä olet tehnyt ja sanonut aiemmin.

Alitajuntasi saa sinut tuntemaan olosi emotionaalisesti ja fyysisesti epämukavaksi aina, kun yrität tehdä jotain uutta tai erilaista, tai muuttaa vakiintuneita käyttäytymismallejasi.

Pelon ja epämukavuuden tunne ovat psykologisia merkkejä siitä, että alitajuntasi on aktivoitunut. Mutta se on työskennellyt luodakseen noita käyttäytymismalleja ja arjen tapoja taustalle kauan ennen kuin huomaat sellaisia ​​tunteita.

Taipumus sitoutua näihin malleihin on yksi syy siihen, miksi tottumuksista voi olla niin vaikea päästä eroon. Kuitenkin, kun opit luomaan tarkoituksenmukaisesti tällaisia ​​​​malleja, voit valjastaa tottumuksen voiman ja juurruttaa tarkoituksenmukaisesti uusia tapoja ja tottumuksia. Mukavuusalueita, joihin alitajuntasi sopeutuu.

Voit huomata alitajuntasi vetävän sinua takaisin mukavuusalueellesi joka kerta, kun yrität jotain uutta. Jopa ajattelu tehdä jotain erilaista kuin mihin olet tottunut, saa sinut tuntemaan olosi hankalaksi, jännittyneeksi ja levottomaksi.

Tästä syystä uusien tapojen muodostaminen, jotka auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi, voi olla aluksi vaikeampaa toteuttaa, mutta kun niistä tulee tottumuksia tai rutiineja, ne pysyvät mukavuusalueellasi. Näin tehdessäsi olet ohjelmoinut alitajuntasi toimimaan eduksesi.

Koska alitajuntasi hallitsee niin paljon positiivista ja negatiivista käyttäytymistäsi, tärkeintä on kouluttaa aivosi tuottamaan positiivisempia käyttäytymismalleja. Tässä tietoinen mielesi astuu kuvaan mukaan. Voit käyttää tietoisuuttasi alitajunnan uudelleenohjelmoimiseen tai uudelleenkouluttamiseen tekemään asioita, jotka ovat hyödyllisempiä elämässäsi nyt ja myös tulevaisuutesi kannalta.

Onko sinulla tavoitteita, jotka haluat saavuttaa, tottumuksia, jotka vaikuttavat mahdottomalta voittaa, toiveita unelmatyöstä, joka muuttaisi elämäsi, tai tulevaisuuden visiota, joka näyttää hyvin erilaiselta kuin nyt?

Tietoisten ajatusten käyttäminen alitajunnan ohjelmoimiseen voi tuoda sinulle menestystä kaikilla etsimäsi elämäsi alueilla.

Se alkaa seuraamalla näitä neljää vaihetta:

  1. Tunnista ja havainnoi kokemiasi esteitä muutokselle

Ensin sinun on selvitettävä, mikä estää sinua saavuttamasta sitä, mitä haluat saavuttaa. Mitkä ovat rajoittavia ajatuksiasi tai pelkosi? Jos haluat lisätä liikuntaa tai syödä terveellisemmin, mutta et vain näytä pääsevän alkuun, pohdi mikä estää sinua tekemästä sitä?

Kaikki nämä ajatukset ovat sitä, mitä kuvittelet olevan totta, mutta ne eivät välttämättä ole totta. Tiedostamaton mielesi on ohjelmoitu reagoimaan tällä tavalla, ja tietoiset valintasi seuraavat.

Esteet voivat olla myös fyysisiä esteitä. Ehkä haluat laihtua, mutta sallit itsellesi tavan selata sosiaalista mediaa 30 minuuttia päivässä täyttääksesi sen ajan, jonka voisit käyttää vaikka liikkumiseen. Ajattele tavoitteitasi ja unelmasi, ja selvitä, mitkä ajatukset, tavat, ideat tai esteet estävät sinua saavuttamasta niitä.

  1. Päästä irti rajoittavista ajatuksista

Kun tiedät rajoittavat ajatuksesi, hyväksy ne ja anna sitten mennä. Joskus tämä vaatii sinua tunnistamaan ja tunnustamaan omia haasteitasi ja kipupisteitäkin tietoiseen mieleesi, jotta voit kohdata niitä ja muokkaamaan tietoisuuttasi.

Ehkä kamppailet esimerkiksi luottamuksellisen suhteen kehittämisen kanssa, mutta ymmärrät, ettei sinulla ollut sellaista mallia vaikka lapsuudessasi. Kun ymmärrät, mikä tunteesi aiheuttaa, voit käsitellä sitä ja löytää paremman tavan toimia.

  1. Aseta aikomus tietoisella mielelläsi

Nyt on aika vapauttaa positiivisen ajattelun voima ja ohjelmoida alitajuntasi uudelleen. Tietoiset ajatuksesi ja toimintasi voivat ohjelmoida alitajuntasi uudelleen nopeastikin. Positiivinen ajattelu ja suhtautuminen voivat ohjelmoida tunteitasi uudelleen ja muuttaa tapoja, jotka saavat elämäsi muuttumaan monin tavoin tyydyttävämmäksi ja keskittymään tärkeimpiin asioihin elämässä.

Esimerkiksi, kun kohtaat esteitä, sano itsellesi: ”Vaikka olen kohdannut tämän haasteen aiemmin, ei sen tarvitse estää minua nyt.”

Alitajuntasi kuuntelee, aivan kuten se on kuunnellut kaikkia muita koskaan vastaanottamiaan viestejä ja ärsykkeitä. Ajan myötä alitajunnallasi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin seurata. Se ei ole enää kiinnostunut vanhoista tavoista, koska se on löytänyt uuden tavan päättäväisyytesi myötä.

Avaimena on visualisoida, mitä haluat tapahtuvan, laatia suunnitelma, kuinka reagoit haasteisiin tai esteisiin, käyttää tietoista mieltäsi pysyäksesi tietoisena ja tunnistaaksesi, mitä tapahtuu, ja päättää seurata suunnitelmaasi.

  1. Anna ”uuden” alitajuntasi ottaa kontrolli

Tarkoituksena on lopulta antaa tietoisen rentoutua ja antaa alitajuntasi ”ottaa vallan”. Kun olet antanut alitajunnallesi toisen tavan vastata, se alkaa olettaa, että se on oikea tapa vastata. Oikealla sanalla, teolla tai idealla olet luonut alitajuntaan uuden tavan etsiä tietopankkejaan ja löytää positiivisen, kohottavan ja voimaannuttavan tavan vastata.

Positiiviset työkalut, jotka auttavat sinua muokkaamaan alitajuntaasi

On monia asioita, joita voit tehdä ohjelmoidaksesi alitajunnan uudelleen päivittäin. Ole aktiivinen sisällyttämällä ne rutiinisi. Tässä on joitain hyviä tapoja valjastaa alitajunnan voima tietoisilla ponnisteluillasi.

Positiivinen vahvistaminen

Alitajuntasi tekee kaiken, mitä sanot ja teet, sopivaksi malliin, joka on yhdenmukainen minäkäsityksesi kanssa. Tästä syystä positiivisten vahvistusten toistaminen on niin tehokasta – voit itse ohjelmoida omia ajatusmallejasi tietoisesti hyödyntämällä ja vahvistamalla positiivisia ajatuksia. Aloita ja lopeta jokainen päivä positiivisella vahvistuksella. Toista yksi joka kerta, kun kohtaat esteen tai haasteen.

Inspiroivat lainaukset

Inspiroivien lainausten lukeminen voi vaikuttaa vahvasti ihmisiin, jotka ovat sitoutuneet positiiviseen ajatteluun. Keskittämällä ajatuksesi innostaviin sanoihin ja ideoihin, alitajuntasi alkaa toteuttaa positiivista mallia ajattelutavassasi ja elämänkatsomuksessasi. Käytä samaa periaatetta lukemalla innostava artikkeli joka päivä, lukemalla hyödyllisiä kirjoja, jotka liittyvät elämäsi tavoitteisiin, kuuntelemalla opettavia tai inspiroivia podcasteja ja katsomalla motivoivaa videota tai elokuvaa.

”A man’s subconscious self is not the ideal companion. It lurks for the greater part of his life in some dark den of its own, hidden away, and emerges only to taunt and deride and increase the misery of a miserable hour.”― P.G. Wodehouse

-marko

Jaa artikkeli: