Kuusakoski Oy – kestävää kehitystä myös työntekijöiden terveyden ylläpitämisessä

Kuusakoski Oy on suomalainen perheyritys, joka on erikoistunut kierrätyspalveluihin ja metallin jalostukseen. Yli 400 työntekijän voimin ja yli 20 toimipisteessä ympäri Suomen toimiva Kuusakoski on perustettu vuonna 1914, ja se on kasvanut yhdeksi maailman johtavista kierrätysalan yrityksistä. Kuusakoski on tunnettu ratkaisuistaan kierrätyksessä ja yrityksen toiminta-ajatus perustuu kestävän kehityksen periaatteille, se pyrkii minimoimaan jätteen määrän ja maksimoimaan materiaalien uudelleenkäytön ja kierrätyksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERVEYSVALMENNUKSELLA ENNAKOIVAA TUKEA

Vuonna 2021 Kuusakoski aloitti terveysvalmennusyhteistyön Prevenia Health Oy:n kanssa. Henkilöstöpäällikkö Nina Perttula kertoo, miksi Kuusakoski päätti satsata terveysvalmennukseen:

”Olemme aina arvostaneet työntekijöidemme hyvinvointia ja nähneet sen keskeisenä osana yrityksemme menestystä. Tavoitteenamme on mahdollistaa työntekijöillemme mahdollisimman varhainen ja tehokas tuki terveyden ylläpitämisessä ja terveysvalmennuksen avulla haluamme tarjota tukea jo silloin, kun työkykyriskit ovat vasta orastavia ja henkilö itse havaitsee tarpeen muuttaa omaa terveyskäyttäytymistään”, Perttula sanoo.

Valmennus on ollut Kuusakoskella jatkuvasti tarjolla yhteistyössä työterveyshuollon kanssa niin, että jokaisella on ollut mahdollisuus omatoimisesti hakeutua valmennukseen, kun on kokenut sille tarvetta. Nyt kolme vuotta myöhemmin, yhteensä 34 henkilöä on osallistunut valmennukseen ja hyödyntänyt sen oman terveyden edistämiseksi.

”Olemme saaneet valmennuksesta erittäin positiivisia kokemuksia ja hyvää palautetta työntekijöiltä. Jokainen kehityspolku terveysvalmennuksessa on yksilöllinen, mikä varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen toivottujen muutosten saavuttamisessa. On ollut vaikuttavaa huomata valmennuksessa, miten yhden asian, kuten unen, korjaantuminen heijastuu myönteisesti useille eri osa-alueille niin elämässä kuin työssäkin”, Perttula toteaa.

 

HENKILÖKOHTAISIA KOKEMUKSIA VALMENNUKSESTA

VALMENNUKSESTA RAKENNUSPALIKOITA ELÄMÄÄN

Jenni Nenosen, 42-vuotiaan palvelupisteen assistentin, ajatus valmennukseen lähtemisestä heräsi havahtumisesta oman terveydentilan suhteen.

”Lähdin innokkaana mukaan, koska koin, että on helpompi lähteä ratkomaan asioita jonkun valmennuksessa, kuin yksin”, Jenni kertoo.

Valmentaja Erikan tuella Jenni teki muutoksia ruokavalioonsa, mm. harjoitteli syömisen säännöllisyyttä ja joustavuutta, lisäsi kasvisten kulutusta ja vei käytäntöön ravitsemusterapeutin antamia suosituksia. Lisäksi Jenni toteutti pieniä, mutta vaikuttavia muutoksia työpäivänsä aikana, kuten asennon säännöllisen vaihtamisen.

”Pysyvät muutokset ovat jääneet erityisesti syömisten osalta ja osaan valita arjessa terveellisempiä tuotteita. Olen myös lisännyt aktiivisuutta työpaikalla ja nousen seisomaan joka päivä työpisteelläni. Liikuntaan olen myös saanut uuden näkökulman ja en käy liikkumassa vain laihduttamisen vuoksi, vaan siksi, että mieli pysyy virkeänä. Liikunta on auttanut myös veriarvojen hyvinä pysymisen”, kertoo Jenni tyytyväisenä.

”Valmennus antoi uusia oivalluksia moneen asiaan. Omien ajatusten havainnointi ja niiden kanssa toimeen tuleminen on yksi. Samoin se, että muutos kannattaa tehdä pieni pala kerrallaan ja muutoshalukkuus lähtee aina itsestä”, Jenni toteaa.

Jenni suositteleekin valmennusta kaikille, jotka haluavat parantaa hyvinvointiaan.

”Suosittelen valmennusta lämpimästi, oli sitten kyse mistä hyvinvoinnin osa-alueesta tahansa. Tämä on hyvä alkuponnistus parempaan elämään ja hyvinvointiin. Tästä on hyvä jatkaa itsenäisesti eteenpäin, kun on saanut hyvät rakennuspalikat matkaan mukaan” kannustaa Jenni.

 

TUKEA TERVEYSHAASTEISIIN

Valmennuksen vaikutukset ovat olleet merkittäviä myös eräälle vuorotyöläiselle, joka on kohdannut useita terveyshaasteita viime vuosina. Mies, joka toivoo pysyvänsä nimettömänä, päätti osallistua valmennukseen terveytensä kohentamiseksi.

”Hakeuduin mukaan, koska ajattelin, että viimeistään nyt pitäisi saada muutoksia aikaan oman terveyden suhteen. Valmennukselta en osannut odottaa mitään erikoista, vaan lähdin avoimin mielin mukaan katsomaan mitä tuleman pitää”, hän kertoo.

Valmentaja Markon tuen avulla henkilö asetti tapamuutoskohteiksi liikunnan aloittamisen kynnyksen ylittämisen ja myöhemmin säännöllisen kuntoilun. Lisäksi ruokailujen suhteen henkilö keskittyi säännöllisyyteen lisäämällä välipalan yövuoroihin ja panostamalla aamuvuoroissa lounaan syömiseen. Lisäksi työvuoron aikaiset tauot suunniteltiin ja aikataulutettiin hälytyksillä tukemaan palautumista.

”Olen saanut korjattua omia ongelmia erityisesti ravinnon ja liikunnan puolella. Ateriarytmi johtuen vuorotyöstä oli yksi suurimmista ongelmista ja siihen on tullut huomattava parannus. Myös taukojen säännöllisyys on auttanut työpäivän aikaista jaksamista huomattavasti. Tällä hetkellä vireystila onkin paljon parempi kuin ennen valmennuksen aloitusta”, toteaa mies tyytyväisenä.

Vaikka muutoksen tekeminen voi olla välillä haastavaa, niin mies on havainnut, että pienin askelin liikaa ahnehtimatta se on mahdollista.

”Valmennus on laittanut pohtimaan omia tapoja ja ajatuksia hieman pintaa syvemmältä ja olen saanut hyvää positiivista kannustusta omien tavoitteiden saavuttamiseen. Olen jo nyt tyytyväinen, mutta ei pidä unohtaa, että matka on vasta alussa”, toteaa hän lopuksi.

 

POSITIIVISIA TULOKSIA

Valmennuksen vaikuttavuutta seurataan säännöllisesti ja esille on tullut positiivisten tapamuutosten heijastuminen selvästi parantuneisiin terveyden ja henkisen hyvinvoinnin arvioihin. Lisäksi työn ja työkyvyn arviot ovat parantuneet ja mm. presenteismin määrä puoliintunut lähtötilanteeseen nähden. Tuloksilla on ollut myös pysyvyyttä valmennuksen aktiivivaiheen päättymisen jälkeen toteutetussa seurannassa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme Prevenian kanssa. Arvostamme heidän asiantuntemustaan ja erinomaista yhteistyötä, jonka ansiosta voimme tarjota henkilöstöllemme hyvän varhaisen tuen terveyshaasteisiin. Lisäksi vaikuttavuuden kattava ja selkeä raportointi tekee analysoinnista vaivatonta ja mahdollistaa yhdistämisen myös muuhun raportointiin” toteaa Perttula tyytyväisenä.

 

Terveysvalmennuksesta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

Lisätietoja:

Topi Valtakoski

topi.valtakoski@prevenia.fi

040 720 4847

 

Jaa artikkeli: