Olemme mitä toistuvasti teemme

Tapa on ”hankittu käyttäytymismalli, jota noudatetaan säännöllisesti, kunnes siitä on tullut melkein tahatonta.” Koska ajattelemme toistuvasti samoin ja teemme monia samoja asioita päivittäin, jokaiselle meistä on kehittynyt valtavasti erilaisia tapoja. Joitakin positiivisia, terveyttä edistäviä ja terveyttä tukevia, toiset negatiivisia, epäterveellisiä ja jopa tuhoisia.

 

”Me olemme sitä, mitä me toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siis ole teko, vaan tapa”.  – Aristoteles

 

Muutamia esimerkkejä tavoista:

– Tapa, jolla kohtelemme ihmisiä

– Tapa, jolla lähestymme haasteita

– Tavat, joilla vietämme vapaa-aikaamme

– Tavat, joilla toimimme stressitilanteissa

– Tavat, miten järjestämme ajatuksiamme ja tehtäviä, sekä tavaroita

 

Todella hyvät uutiset tapoihin liittyen tulevat aivojen tutkimuksesta. Tutkijat ovat havainneet, että kun toistat jotain uudestaan ​​ja uudestaan, aivoihin muodostuu hermopiiriksi kutsuttu polku, joka vahvistuu joka kerta kun ajattelet tai teet saman asian. Kuten polku, joka kulkee ryteikön läpi – mitä useammin siitä kuljetaan, sitä leveämmäksi, selvemmäksi ja vahvemmaksi tämä polku tulee. Näin tottumukset ja tavat tehdään. Joten sinun on vain tehtävä uuden tavan luomiseksi jotain muuta toistuvasti. Helppoa, eikö? Olet varmasti kuullut, että tavan luominen vie kolme viikkoa. Totuus on tietenkin toinen, mutta kolmessa viikossa aivot alkavat jo luomaan uusia vahvoja hermopiirejä, uuden polun uraa ryteikköön.

Käytät usein paljon aikaa vastustaaksesi vanhaa toimintamallia tai yrittämällä unohtaa sen.

Aivotutkimus osoittaa, että keskittyminen johonkin vahvistaa sitä – niin on parempi laittaa energiasi uuteen käyttäytymiseen. Pelkästään uuden tavan ajattelu – se, että kuvittelet sen mielessäsi tai ajattelet itsesi jo toimivan uudella tavalla – auttaa rakentamaan uutta tapaa. Joten, kun olet sitoutunut uuteen tapaan, käytä aikaa harjoittelemalla sitä mielessäsi.

Tavat voivat toimia myös epäsuorasti välineinä saavuttaa mitä oikeasti haluat. Liikuntaan liittyvät hyvät tavat tukevat terveyttäsi, rahan säännöllinen säästäminen voi mahdollistaa vaikkapa lomamatkan ja yksinkertainen päätös halata viisi kertaa päivässä voi parantaa parisuhdettasi.

Aivoillamme on kyky muuttua dramaattisesti koko elämämme ajan. Muutos perustuu aivojen toiminnan ymmärtämiseen ja eräänlaiseen uudelleenohjelmointiin.

Mieti omia ajattelutapojasi, asenteitasi ja käyttäytymistäsi. Mitä haluat vahvistaa ja mitä ehkä korvata uusilla malleilla?

– Mitä uutta ajattelu- tai asennemallia haluat kehittää?

– Mitä teet ja miten harjoittelet varmistaaksesi, että uusi toimintatapa tarttuu arkeen?

– Mitä uutta käyttäytymistä haluat lisätä?

– Mistä tiedät, että uusi polku alkaa sinne ”ryteikköön” muodostua?

Miksi et tekisi erinomaisuudesta tapaa omaan elämääsi, kuten Aristoteles ehdotti?

Marko Pirhonen

Jaa artikkeli: