Se missä huomiomme on – se kasvaa

”Kaikkein tärkein asia onnistumiseeni on ollut muutos omassa asenteessa, ja se, että aloin kiinnittämään huomioita niihin asioihin, joihin voin omalla toiminnallani vaikuttaa.”

Näin eräs valmennettavani totesi, kun kysyin mitkä asiat ovat auttaneet häntä onnistumaan.

Mielemme toimii niin, että se missä huomiomme on – se kasvaa.

 Kun haluaa muutosta, tulee ensimmäisenä pohtia; voiko kyseiseen asiaan vaikuttaa omalla toiminnalla? Mikäli ei – kannattaa miettiä: miten omaa ajatteluaan ja asennettaan voi muuttaa niin, että kyseisen asian kanssa on helpompi elää.

Vaikuttamisen kehä on mainio keino jäsentää omia vaikutusmahdollisuuksia erilaisiin asioihin.

S. Covey; Circle of influence & concern

Kehän keskellä ovat ne asiat, joista voi itse päättää ja joihin omalla toiminnallaan voi vaikuttaa. Valitsemalla mihin konkreettiseen toimintaan tarttuu ja energiansa suuntaa – pääsee asioissa eteenpäin.

Uloimman kehän asiat vaikuttavat elämään, mutta niistä ei voi itse päättää ja niihin ei voi omalla toiminnalla vaikuttaa — ne ovat asioita, jotka tulee hyväksyä ja elää niiden mukaisesti. Uloimmalle kehälle asettuvat usein ongelmat, huolet ja asiat sekä ajatukset, jotka jumittavat ajatuksia ja estävät ihmistä toimimasta. Tällä kehällä ollessaan ihminen analysoi virheitä ja valittaa, eikä pääse eteenpäin. Tälle kehälle huomion antaminen on usein helppoa ja se saattaa itse asiassa välillä olla aika mukavaakin: saa sympatiaa ja huomiota sekä ymmärrystä eikä tarvitse tehdä mitään. Huono juttu on, että tällä kehällä on taipumus kasvaa valtavaksi energiasyöpöksi. Pahimmillaan se estää pääsyn niille aivoalueille, joilla pystyy tekemään uusia valintoja ja rakentaa ratkaisuja.

Huomion suuntaamista voi ja kannattaa harjoitella.

Mitä useammin pysähdyt havaitsemaan omia ajatuksiasi ja keskityt siihen, missä huomiosi on ja tarvittaessa tietoisesti suuntaat huomiosi haluamaasi suuntaan,  saat paremmin asioita aikaan ja lisäät elämänhallinnan tunnetta.

Ehkä tulet tietoiseksi, että joskus pyörittelet mielessäsi – murehdit – asioita, joihin et voi omalla toiminnalla vaikuttaa..Mieti silloin, millaisen uuden näkökulman voit asiaan ottaa. Harjoittele, vaikkei se heti luontevalta tuntuisikaan.

 

  • Milloin viimeksi pysähdyit kuuntelemaan itseäsi ja huomiosi suuntautumista?
  • Kuinka tietoinen olet ajattelumalleista, jotka usein toistuvat arjen keskellä?

 

Tyytyväisyys elämään lisääntyy, kun energian suuntaa asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

 

Olethan yhteydessä mikäli heräsi kysyttävää tai haluat keskustella asiasta kanssani! Ja muistathan tilata ohesta uutiskirjeemme mikäli haluat uusimmat kirjoituksemme suoraan sähköpostiisi.

Iloo!

Sari Coutentacis

Terveysvalmentaja

sari.coutentacis@prevenia.fi, 0400 817 432

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: